Ekonomi ‘Reel sektör de dengelenmeli’

‘Reel sektör de dengelenmeli’

27.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin bir süre önce çok ciddi bir finansal stres döneminden geçtiğine, son dönemlerde tanık olunan finansal dengelenmeyi reel sektörde bir dengelenmenin de takip etmesi gerektiğine işaret ederek, ancak bu noktaya henüz gelinemediğini kaydetti.

‘Reel sektör de dengelenmeli’

İSO Meclisi’nin 2018’deki son olağan toplantısında konuşan Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Kamu bankalarına ilaveten birkaç özel banka bu süreçte gerçekten reel ekonomi için sorumlu ve duyarlı davranmaya gayret ediyor. Bunların dışındakilerin “ben oyuna ara verdim” deme lüksü yok. Ülkemizin nimetlerini paylaşırken bankalarımız paydaş gibi davranırken, sıra külfetlere geldiğinde paydaşlığı unutmalarını hiç doğru bulmuyoruz. Özellikle yılın ilk yarısı, mevcut risk ve belirsizlikler nedeniyle çok dikkatli olunması gereken bir dönem. Bu zorlu dönemden güçlenerek çıkabilmek için atılacak adımların zamanlamasına ve dozajına her zamankinden fazla dikkat etmeli, uygulanan politikalarda sabırlı ve kararlı tutumu sürdürmeliyiz. Zira hepimizin bildiği üzere ekonomik istikrarın sağlanması, çok boyutlu, uzun soluklu ve kararlılık gerektiren bir süreç.”

Haberin Devamı

2019’a temkinli giriş

Bahçıvan, küresel ekonomiye yönelik yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi: “2018 yılında küresel ekonomide bahar havası geride kaldı. Yılın sonlarına doğru da çok daha belirgin bir yavaşlama dikkat çekti. Piyasalar tarafında ise Amerika’dan Çin’e dünyanın önde gelen borsaları, 2018 yılının tüm kazanımlarını silecek biçimde değer kaybetti. 2008 küresel krizinden sonra geçen 10 yılda toplam 12 trilyon dolarlık mali kurtarma paketleri soruna kalıcı bir çözüm getiremedi. Küresel ekonomide fırtına bulutlarının yoğunlaştığı, geleceğe yönelik beklentilerin zayıfladığı bir dönemden geçiyoruz. Özetle dünya ekonomisi 2019 yılına çok daha temkinli giriyor. En büyük endişe gerek merkez bankalarının gerekse hükümetlerin olası bir yeni küresel durgunluğa karşı çok daha savunmasız yakalanma olasılığı.”

‘Reformlara odaklanalım’

Bahçıvan 2019’u, Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik potansiyelini güçlendirecek, ihracat becerisini geliştirecek, dinamizmini artıracak reformlara odaklanma yılı olarak değerlendirmek gerektiğini vurguladı. Bahçıvan alınan önlemlerin ekonomiye hareketlilik getirdiğini de sözlerine ekledi.

İç talep yavaşlıyor

2018 yılını biraz buruk kapattıklarını vurgulayan Bahçıvan, “İkinci yarıda döviz kuru, enflasyon ve faizlerde yaşanan sert yükselişin sonucunda reel ekonomi odaklı ve özellikle iç talep kaynaklı bir yavaşlama yaşıyoruz. Dördüncü çeyrekte daha düşük bir büyüme rakamı ile karşı karşıya kalacağız ve muhtemelen yılı yüzde 2.5-3 aralığında bir büyümeyle kapatacağız” dedi. Bahçıvan, 2019’un da büyümede daha zor bir yıl olacağını öngördü.

Yazarlar