Ekonomi Rehn: Basın özgürlüğü cezayla tehlikeye düşüyor

Rehn: Basın özgürlüğü cezayla tehlikeye düşüyor

15.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Komisyonu’nun Doğan medya grubuyla ilgili davadaki gelişmelerden endişe duymayı sürdürdüğünü ve davayı yakından izlediğini bildirdi.

Rehn: Basın özgürlüğü  cezayla tehlikeye düşüyor

Rehn, Avrupa Parlamentosu Üyesi Frank Vanhecke’nin Türkiye’de basın özgürlüğünün içinde bulunduğu duruma ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.
Vanhecke şu soruları yöneltmişti: “Komisyon (doğru bir şekilde) bu cezanın, birçok Doğan Yayın organının iktidardaki Ak Parti’nin dahil olduğu yolsuzluklara dikkat çekmiş olmasından dolayı basına siyasi müdahale noktasına geldiğini belirtmiştir.
Bu komisyon raporuna karşılık Başmüzakereci Egemen Bağış, cezanın dışarıdan bir organın değil tamamen Maliye Bakanlığı’nın bir konusu olduğunu belirtmiştir. Komisyon, Türkiye’nin Başmüzakerecisi’nin bu yanıtına ne karşılık verecektir? Komisyon Türkiye ile ilgili bağlayıcı bir zaman sınırı getirecek midir? Tüm bunların süren müzakereler üzerindeki etkisi ne olacaktır?”

‘Yakından izliyoruz’
Rehn ise önergeye şu yanıtı verdi:
“Komisyon Doğan medya grubunun davasındaki gelişmelerden endişe duymaya devam etmekte ve davayı yakından izlemektedir. Orantısız ve daha önce benzeri görülmemiş miktardaki toplu cezalar, Türkiye’nin en büyük medya grubunun ekonomik hayatiyetini ve böylece uygulamada basın özgürlüğünü tehlikeye düşürmektedir.
Son bir gelişmede, Türk görsel-işitsel düzenleme kurulu (RTÜK) Doğan medya grubunun radyo ve televizyon şirketlerinde yabancı sahipliğinin yüzde 25 ile sınırlanmasına yönelik var olan mevzuatı ihlal ettiği görüşünde olduğunu duyurdu.
Düzenleyici gruba sahiplik profilini mevzuat çerçevesiyle uyumlu bir şekilde yeniden yapılandırması üç ay verdi. Bu arada, Doğan grup şirketleri vergi cezalarına ve vergi idaresinin teminat istemiyle bağlantılı ihtiyati haciz işlemlerine karşı davalar açtı. Paralelinde, cezanın önemli bir bölümünün iptal edilmesi uzlaşma prosedürü başlatıldı.”
Olli Rehn yanıtında ayrıca, Komisyon’un konuyu Türk yetkililerle ikili görüşmelerde gündeme getirmeye devam edeceğini bildirdi.