Ekonomi Rekabet, 7 yıl sonra yerli cüzdana dur dedi

Rekabet, 7 yıl sonra yerli cüzdana dur dedi

02.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Rekabet Kurumu, 7 yıl önce hizmet verme izni verdiği yerli dijital cüzdan BKM Express’in bu hizmetini sonlandırması kararı aldı. Gerekçeli kararını henüz açıklamayan Rekabet Kurumu, BKM’nin verdiği hizmeti rekabete aykırı buldu

Rekabet, 7 yıl sonra yerli cüzdana dur dedi

Rekabet Kurumu, yedi yıl önce Türkiye’nin yerli dijital cüzdanı olarak Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından çıkartılan BKM Express’i kapatma kararı aldı.

Haberin Devamı

Rekabet Kurumu, BKM’nin BKM Express hizmetinin, 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesinde yer alan koşulları sağlamaması nedeniyle faaliyetine muafiyet tanınmayacağı ve Rekabet Kurulu’nun 23.09.2016 tarih ve 16-31/525-236 sayılı kararı ile tanınan muafiyetin 4054 sayılı Kanun’un 13. maddesi çerçevesinde geri alındığını açıkladı.

BKM’nin, Rekabet Kurumu’nun gerekçeli kararını bildirmesinden sonra BKM Express’in verdiği hizmeti 60 gün içinde sonlandırması gerekiyor.

Gıdadan ulaşıma...

1.8 milyon kullanıcıya ulaşan BKM Express, 32 bin işyeri üye. 20 banka ve e-para kuruluşun iş ortağı olduğu BKM Express, gıda, ulaşım, yemek, teknoloji, akaryakıt, giyim ve eğlence başta olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor.

Haberin Devamı

Dijital ödeme sistemleri içinde yedi yılda etkin bir noktaya gelen BKM Express’i kullanıcılar kartlarına bir kez ekledikten sonra, kart ve nakit para taşımadan cep telefonlarıyla ödeme işlemlerinde kullanıyorlar.

Türkiye’deki kartların %99’u BKM Express’e dahil olduğunda kullanıcıları web, mobil ve mağazalarda, kısaca ödeme yapılan her yerde işlem yapabiliyorlar.

BKM: Hizmetlerimiz devam ediyor...

BKM ise yaptığı açıklamada Rekabet Kurumu’nun gerekçeli kararının henüz kamuoyuna açıklanmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemize değer katmak üzere yedi yıl önce sektörün önde gelen e-ticaret siteleri ve kart çıkaran kuruluşları ile birlikte geliştirilen Türkiye’nin Dijital Cüzdanı BKM Express, dünyada örnek gösterilen güvenli, hızlı ve kolay ödeme çözümleri sunuyor. Ülkemizdeki e-ticaret sektörünün güvenli bir şekilde büyümesi hedeflenerek başlatılan çalışma ve yatırımlar neticesinde bugün tüm perakende sektöründe uluslararası örneklerden daha üstün bir dijital cüzdan haline gelmiştir. Bütün bu çalışmalar ülkemiz menfaatleri gözetilerek yasa ve düzenlemelere tümüyle uyumlu bir şekilde yürütülmekte, düzenleyici kurumlarla her zaman tam bir uyum içinde faaliyet gösterilmektedir.Gerekçeli kararda belirtilecek esaslarla uyumlu bir şekilde; teknolojisi, markası ve yatırımı ile tamamıyla yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen BKM Express’in ülke hedefleri doğrultusunda ödeme altyapımızın bağımsızlığı için hizmet vermeye devam etmesini amaçlamaktayız. BKM Express ile verdiğimiz hizmetler kesintisiz ve tam olarak sunulmaya devam edilmektedir.”

Haberin Devamı

Kart bilgisi istemiyor

BKM Express kullanıcıları sistemi güvenli buldukları için tercih ettiklerini belirtiyorlar. Kullanıcılar BKM Express’in sağladığı kolaylıkları şöyle sıralıyor.

- Kredi kartı bilgimi istemiyor. Kredi kartı numarası girmeden direkt BKM Express platformu üzerinden ödeme işlemini gerçekleştiriyorum.

- Ödeme işlemini BKM tarafından telefona gelen SMS şifresi ile tamamlıyorum.

- Dijital ödeme korsanlığının arttığı ortamda güvenlik endişesi yaşamadan ve hiç bir ödemede bulunmadan (ücretsiz) elektronik alışverişimi yapıyorum.

- 100’e yakın kampanyası var. İndirimlerden yararlanıyorum. 5 alışverişe iki sinema bileti veriyor. Sinemaya gidiyorum.

- Çok kolay bir sistem, QR kodla dokunarak işlem yapabiliyorum.