Ekonomi Rusya ile ticarette çifte fatura tartışması

Rusya ile ticarette çifte fatura tartışması

01.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rusya ile ticarette çifte fatura tartışması

Rusya ile ticarette çifte fatura tartışması





Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iki yıl önce göreve geldiklerinde 13 metre derinliğinde bir çukur olarak teslim aldıkları Moskova Türk Ticaret Merkezi (MTTM) projesini tamamlanma aşamasına getirdiklerini söyledi. Bugün 40 bin metrekare kapalı inşaat alanlı 11 katlı bir bina haline getirilen MTTM, mayıs ayında faaliyete geçiyor. Türk markalarının Moskova'daki adresi olması beklenen ve 'Moskova'nın Akmerkezi' olarak adlandırılan MTTM'de sinema salonları ve Ramstore başta olmak üzere birçok Türk markası yer ayırttı. Rus şirketlerinin de büyük ilgi gösterdiği ticaret merkezinde yıllık metrekare kira fiyatı 800 dolar. İçinde 55 mağaza bulunan merkez 56 milyon dolara tamamlanacak.
Hisarcıklıoğlu, Kremlin Sarayı'na 5 dakika mesafede bulunan MTTM ile ilgili şu bilgileri verdi:
"İki katı otopark, dört katı alışveriş merkezi ve dört katı ofis - showroom olmak üzere 11 kattan oluşan kompleks, toplam 16 bin kiralabilir alana sahip. Alıveriş merkezinde 55 mağaza, cafeler, fast - food ve restoran alanları ile altı salonlu, 600 koltuk kapasiteli sinema bulunuyor."

'Fırsat kaçmasın'
Rusya'nın 150 milyona yaklaşan nüfusu ve 2003 sonunda 450 milyar doları bulması beklenen gayri safi yurtiçi hasılası bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Moskova'yı da "Yüzde 85'i harcanabilir olan 8 bin dolarlık kişi başına milli geliriyle tam bir tüketim cenneti" diye tanımladı. Hisarcıklıoğlu, "Türk özel sektörünün bu fırsatı kaçırmaması için öncülük üstlenen TOBB, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte bu yatırıma imza attı" dedi.

TOBB ve TİM heyetinin Moskova'da kaldığı süre içinde görüşmeler yaptığı Rusya Türk İşadamları Birliği (RTİB) ile 'legal' ticaret tartışması yaşandı. Türk şirketleri Rusya'nın yüksek gümrük uygulamasını aşmak için bu ülkeye ihraç ettikleri mallar için 'düşük fiyatlı' bir fatura, içerdeki vergi iadesi uygulamalarından yararlanmak için de ikinci ve doğru fatura düzenliyorlar. Böylece ortaya aynı mal için iki ayrı fatura çıkıyor.

Elektronik takip geliyor
RTİB Başkanı Ali İhsan Akıskalıoğlu, bu yılbaşında yürürlüğe girecek olan altı ay geçiş süreli yeni gümrük uygulamaları ile bir malın mahrecinden Rusya'ya girişine kadar elektronik ortamda takip edileceğini söyledi. Bunun Rusya'ya mal satışta çifte fatura uygulayan Türk şirketlerini zora sokacağını belirten Akıskalıoğlu, bu ülke ile iş yapmak isteyenlerin dikkat etmelerini istedi.
TİM İkinci Başkanı Mehmet Büyükekşi ise legal ticareti en çok Türkler'in istediğini ama Rusya'daki uygulamaların Türk işadamlarını bu yola ittiğini belirtti.



EKONOMİ


Yine, yeni, yeniden lira
Moskova'nın Akmerkez'i Türk markalarını bekliyor
4 katrilyonluk mahsuplaşma ile Pamukbank Halkbank'ın olacak
Herkes 1.30'u konuşuyor
YATIRIM FONLARI VE BONO
Borsaların efendisi
'Tüpraş da Tekel gibi iptal edilebilir'
Özel muayene ücretlerine zam
Parmalat'ta denetçiler de tutuklandı
THY 19 yeni uçak alacak
Telekom 2004'e indirimle girdi