Ekonomi Sabancı’dan rüzgâra 4 yılda 450 milyon dolar

Sabancı’dan rüzgâra 4 yılda 450 milyon dolar

16.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, 4 yılda 565 megavatlık rüzgâr enerjisi santrali için 450 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirterek, “Bu yatırımla toplam elektrik üretim kapasitemiz 4 bin 150 megavat olacak” dedi.

Sabancı’dan rüzgâra 4 yılda 450 milyon dolar

Kovid-19 salgınına rağmen finansal performanslarının geçen yıl rakamlarının ve beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini aktaran Zaimler, şöyle devam etti:

“Sabancı Holding enerji grubu olarak konsolide gelirimiz bu yılın 9 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 23,6 milyar lira oldu. Faaliyet karımızı yüzde 17, net karımızı ise yüzde 32 artırdık. Bu dönemde, Sabancı topluluğu içinde konsolide bazda operasyonel karlılığın önemli bir kısmını enerji gelirlerimiz oluşturdu. Yıl sonu beklentimiz de bu trendin benzer şekilde devam etmesi.”

Dağıtıma 1.3 milyar

Zaimler, salgın nedeniyle tedarik zincirinde bazı aksaklıklar yaşandığını fakat yatırımda hız kesmediklerini anlattı. Elektrik dağıtım şebekesine bu yılın 9 aylık döneminde 1.3 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini dile getiren Zaimler, elektrik üretimi alanındaki büyüme planları kapsamında yenilenebilir enerji ve modern teknolojilere odaklanacaklarını aktardı. Zaimler, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgâr enerjisi ihaleleri projelerine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

“Rüzgâr enerjisinde Aydın ve Çanakkale’de toplam 500 megavatlık santral kuracağız. Santrallerin kurulacağı sahaların belirlenmesi ve proje geliştirme faaliyetlerini yürütüyoruz. Hedefimiz 2023’te YEKA kapsamındaki rüzgâr enerjisi santrallerimizde üretime başlamak. Ayrıca Kayseri’de de 65 megavatlık bir rüzgâr santrali yatırımımız daha olacak. Rüzgâr enerjisinde 4 yılda 450 milyon dolarlık yatırımı hayata geçireceğiz. Rüzgâr enerjisindeki bu yatırımla toplam elektrik üretim kapasitemiz 4 bin 150 megavat olacak. Proje ve yatırımlarımızın odağına sürdürülebilirlik ve yeni teknolojileri aldık. Şarj cihazlarından depolamaya kadar birçok konuyu ele alıyoruz.”