Ekonomi Salgın kadınların iş performansını ne yönde etkiledi?

Salgın kadınların iş performansını ne yönde etkiledi?

14.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vodafone, Kovid-19 pandemisi sırasında ve sonrasında çalışan ebeveynler üzerindeki etkiyi anlamak ve işverenlerin destek sağlama konusundaki rolünü ve Kovid-19 sonrası plan ve amaçlarını belirlemek için bir araştırma gerçekleştirdi.

Salgın kadınların iş performansını ne yönde etkiledi

Vodafone’un inisiyatifinde kurulan uluslararası Change The Face Birliği adına yapılan araştırma, esnek çalışma konusunda işveren politikalarının süregelen önemini vurgularken, kariyer veya ücret ilerlemesinin sadece çocuk bakımı ve ev sorumluluklarını dengeleyebilen çalışan anneler ile sınırlı kalmaması gerektiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Araştırma için Şubat 2022’de İngiltere, Güney Afrika, İtalya, Almanya, İspanya ve Türkiye’den, üçte ikisini annelerin oluşturduğu yaklaşık 3 bin çalışan ebeveyn ile çevrimiçi olarak görüşüldü.

Araştırmaya göre, pandemi süresince her 4 çalışan kadından biri çocuk bakımı ve ev sorumluluklarından dolayı işe daha az zaman harcamak durumunda kaldı.

Change The Face Birliği’nin oluşumunda öncü rol oynayan Herkes İçin Dahiliyet Komitesi’nin Başkanı, Vodafone Grubu Dünya İcra Kurulu Üyesi ve Avrupa CEO’su Serpil Timuray, şunları söyledi: 

“Ebeveynlerin çoğu Kovid-19 döneminde çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmekten mutluluk duysa da, çalışan anneler daha çok çocuk bakımı ve ev işi sorumluluğu üstlendiğinden, bu durum iş performanslarını ve bazı durumlarda kariyer gelişimlerini etkiledi. Pandeminin ötesine geçerken, işverenler de, her düzeyden çalışan için çeşitliliğe ve kapsayıcılığa değer veren bir işyeri oluşturma fırsatından en üst düzeyde yararlanmak için esnek çalışma ve benzeri destek politikalarını sürdürmelidir.”

Haberin Devamı

İşlevsel destek

Araştırmaya göre, dört anneden üçü, pandemi süresince daha fazla destek görmüş olmayı dilediğini söylerken, bu durum, işverenlerin gelecekte tüm ebeveynlere duygusal ve işlevsel destek sunma konusunda önemli bir rol oynayacağını gösterdi.

Beş ebeveynden ikisi, iş ve çocuk bakımını dengeleme konusunda pandemi sırasında aldığından daha fazla genel desteğe ihtiyaç duyduğunu ve çoğu ebeveyn, işverenlerine göre eşlerinden ve ailelerinden daha fazla destek gördüğünü belirtti.