Ekonomi Sanayiye uygun fiyatlı enerji

Sanayiye uygun fiyatlı enerji

19.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB), hizmet kalitesi ile sanayicilerine dünya piyasalarıyla rekabet etme şansı tanıyarak, hedeflerine ulaşabilmelerine destek veriyor.

Sanayiye uygun fiyatlı enerji

Kestel Belediyesi’nin sanayi alanı olan bugünkü Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB), 2004 yılında tüzel kişilik kazandı. Fiziki şartlar nedeniyle alansal büyüme imkanı olmayan KOSAB, yüzde 98 ile Bursa’daki doluluk oranı en yüksek organize sanayi bölgesi konumunda.

Haberin Devamı

KOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hısımcıl, verilen hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve üreticilere dünya piyasalarıyla rekabet şansı vermek için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gibi hedeflerle gelişimlerini sürdürdüklerini söyledi. Hısımcıl, bölgenin yapısı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Katılımcı firmalarımızın da teknolojik altyapıları son derece gelişmiş olan bölgemizde, katma değeri yüksek ihracata ve iç piyasaya dönük kaliteli üretim yapılmaktadır. Bursa’nın doğusunda kent merkezi sınırını oluşturan Kestel, tekstil üretimi yoğun bir ilçe. KOSAB’da da kurulu sanayi tesisleri içinde tekstil sektörü yüzde 90’lık payıyla lider konumda. Bunun yanında plastik, gıda ve metal sektör gruplarından firmalar da üretim yapmaktadır.”

Haberin Devamı

Enerji temini

Altyapı hizmetlerinin eksiksiz olduğu bölgede, bu hizmetlerin geliştirilmesi yönündeki çalışmalara odaklandıklarını anlatan KOSAB Başkanı Hısımcıl, “Sanayi elektriğini OSB dahilindeki firmalara kendi tedariğimizden kullandırıyoruz. KOSAB olarak EPDK tescilli dağıtıcılık lisansını 2007 yılında aldık. Lisanslı dağıtıcı olmamızın sağladığı avantajla, abonelerimize son kaynak tedarik tarifesi üzerinden enerji temin ediyoruz. Bursa’daki bölgeler içerisinde tedarik komisyonu olarak en düşük fiyatı alarak, sanayicilerimize üretim ana girdilerinden olan elektrik enerjisini ucuza sağlıyoruz” dedi.

Ar-Ge amaçlı GES

KOSAB olarak ‘yeşil çevre, yeşil üretim, yeşil enerji’ sloganı ile Güneş Enerji Santrali (GES) kurduklarını belirten Hısımcıl, şunları söyledi:

“Bu yatırımımızın öncelikli amacı bölgedeki tüm sanayiciler için bir araştırma geliştirme çalışması olması... Firmalarında GES yatırımı düşünen işletme sahipleri için gerçek veriler ile değerlendirme yapabilecekleri örnek bir proje olarak planlandık. KOSAB idari binaları içerisinde bulunan blokların çatılarına kurulan 378 adet, her biri 310 Wp gücünde monokristal panellerden oluşan tesisin toplam gücü 100KWe AC’dir.

Projenin yıllık üretim kapasitesi ortalama 150 bin kWh. KOSAB, GES projesi ile ülkemizin yerli ve yenilenebilir kaynaklarının değerlendirmesine bir katkı sağlayacaktır. Tüketim noktasında gerçekleştirilecek bu miktardaki yerinde üretim sayesinde şebekeden enerji alınmayacak, iletim ve dağıtım hatlarında herhangi bir enerji kaybı olmayacaktır. Bu sayede 125 ton CO2 salınımı önlenmiş olacaktır.”

Haberin Devamı

Mesleki ve teknik lise

Hısımcıl, firmaların, Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi’nin sorumluluk alanı içerisinde yer aldığından, atık sularının tamamının kooperatif tesislerinde arıtıldığını belirterek, doğalgaz ve su altyapıları konusunda şu bilgileri verdi:

“Sanayiye doğalgazı kendi dağıtım şebekemiz üzerinden sağlayıp daha uygun ücret tarifesi uyguluyor ve üretim maliyetleri konusunda destek oluyoruz. Elektrik ve doğalgaz sayaçlarına uzaktan erişim imkanına da sahibiz. KOSAB’da içme - kullanma suyu BUSKİ, proses su ihtiyacının bir kısmı da bölge müdürlüğümüzce DSİ işletme ruhsatlı yeraltı kuyularından temin ediliyor.”

KOSAB ayrıca, bünyesinde mesleki teknik eğitim okulu barındıran OSB’ler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Özel Mesafe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde; bilişim teknolojileri, endüstriyel otomasyon ve tasarım teknolojileri bölümleri bulunuyor.

Bu bölümlerde eğitim alan öğrenciler sanayinin nitelikli teknik personel ihtiyacını karşılıyor.

TEKSTİL BOYAHANELERİ ARITMA İHALESİ YAPIYOR

Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, 2016 yılında başladığı altyapı yatırımlarını sürdürüyor. Tamamında parsel düzenlemeleri yapılan bölgede, atık su, yağmur suyu, proses ve içme suyu hatları parsel bağlantıları tamamlandı. Halen elektrik altyapı inşaatının sürdüğü ve su temini için depo, isale hattı gibi yatırımların devam ettiği bölgede, atık su ve proses su arıtma tesislerinin ilk etap ihalesi 21 Nisan 2021 tarihinde yapılacak.

TOSAB Bölge Müdürü Tayfun Selen, bölgede faaliyetin 2023 yılından itibaren başlamasını planladıklarını belirterek, “70 katılımcının yılda 1 milyar metre kumaş, 200 bin ton iplik boyama ve 15 bin kişilik istihdamı öngörülüyor” dedi.- EKONOMİ SERVİSİ