Ekonomi Sektör bu yıl yara saracak!

Sektör bu yıl yara saracak!

17.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, pandeminin kontrol altına alınması halinde 2021’in “kayıpları telafi ve yeniden büyümeye geçiş yılı” olacağını söyledi

Sektör bu yıl yara saracak

Pandemiyle birlikte etkilenen sektörler arasında yer alan araç kiralama, geçtiğimiz yılı 2019’a oranla küçülmeyle kapatırken, 2021 yılından umutlu. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, pandeminin kontrol alınması halinde 2021’in “kayıpları telafi ve yeniden büyümeye geçiş yılı” olacağını söyledi.

Haberin Devamı

TOKKDER’in açıkladığı verilere göre geçtiğimiz yılı, 2019’a kıyasla yüzde 5.6 daralmayla kapatan araç kiralama sektörü, buna rağmen 2020’de 57 bin 500 yeni araç satın aldı. Araç kiralama sektörünün parkı, 279 binden 263 bin araca düşerken, sektörün aktif büyüklüğü 39.6 milyar TL oldu.

Sektörün tüm zorluklara rağmen 2020 yılını iyi yönettiğini dile getiren TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Ekici, “Şirketlerin araç parklarını küçülttüğü ve ödeme güçlüğü yaşadığı, araç bulunurluğunun çok düşük olduğu bir ortamda sektör olarak müşterilerimize çözümler ürettik. Ödeme vade uzatımları gibi kolaylıklar sağladık. Birçok sektörün durduğu ya da faaliyetlerini yavaşlattığı bir yılda sorunlu alacaklarımızı ve nakit akışımızı iyi yönettik. Sektörümüz bu anlamda iyi bir stres testinden geçti ve geçmeye devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Tercihler değişti’

Pandemi döneminde bireylerin ulaşım tercihlerinin değiştiğini de hatırlatan Ekici, “Ulaşımın her tipinde ve aşamasında sağlık, dolayısıyla hijyen tedbirleri çok önemli bir unsur haline geldi. 2021 yılının nasıl geçeceğini ise pandeminin seyri belirleyecek” dedi.

Tedbirler ve aşı uygulamaları sayesinde pandeminin kontrol altına alınarak, hayatımızı daha az etkileyebilecek hale gelebileceğine dikkat çeken İnan Ekici, “Ekonomilerin toparlanma sürecine gireceğini, ekonomik aktivitenin hızlanacağını, buna bağlı olarak sunduğu avantajlardan ötürü operasyonel araç kiralamanın tercih unsuru olacağını düşünüyorum. 2021, kayıpları telafi ve yeniden büyümeye geçiş yılı olacak” ifadesini kullandı.

Ceza düzenlemesi

Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, trafik kural ihlali yapan kiralık araçların plakasına uygulanan cezai işlemlerin Kiralık Araç Bildirim Sistemi’nden (KABİS) tespit edilmesi halinde, doğrudan aracın kiracısına uygulanacağını hatırlatan İnan Ekici, “Bu düzenlemenin hemen ardından DHMİ’nin aldığı kira bedelleri kararı, araç kiralama sektörü olarak 2021 yılına oldukça moralli başlamamızı sağladı. Özellikle DHMİ’nin kararı sektöre adeta can suyu oldu diyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Ekici, özellikle, geçen yıla ait kira bedellerinin iptal edilmesi ve önümüzdeki dönem kiralarının yüzde 50 indirimli uygulanacak olmasının, araç kiralama sektörü açısından oldukça değerli bir karar olduğuna dikkat çekti. Gündemlerinde başka konular da olduğuna değinen Ekici, şöyle devam etti:

“Tasarruf etmek isteyen birçok müşteri, içinde bulunduğumuz dönemde, mevcut araçlarını yenilemek yerine bu araçların kira sürelerini uzatmak istiyor. Mevzuat gereği sektör olarak 48 aydan uzun süreli araç kiralaması yapamıyoruz. Bu durumun aşılması için ilgili devlet kurumları nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bir diğer beklentimiz ise kiralık araç hırsızlıklarının önüne geçilebilmesi için gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması ve bu suça uygulanan cezanın artırılmasıdır.”