Ekonomi Siber güvenliğe yerli ‘ses’ verecek!

Siber güvenliğe yerli ‘ses’ verecek!

06.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siber güvenlikte sadece yüzde 3 oranında olan yerli çözümlere Netaş’tan katkı geliyor. Skype, Whatsapp gibi uygulamalarla kullanımı artan internet üzerinden seste güvenliği sağlamak için geliştirilen ‘Nova’, bu yıl sonunda piyasada olacak

Siber güvenliğe  yerli  ‘ses’  verecek

İnternet ve ses güvenliğine yerli çözüm geliyor. Netaş’ın geliştirdiği ‘Nova’ adlı siber güvenlik ürünü yıl sonunda piyasaya çıkıyor. Nova, VoIP (Voice over IP) denilen internet üzerinden ses görüşmelerinde kullanılan bir güvenlik çözümü olarak geliştirildi. İnternet üzerinden ses görüşmesi yapılabilen Skype, Wirofon, Whatsapp gibi uygulamalar yanında firmaların çoğu internet tabanlı santrallerinde güvenliği sağlayacak.

Haberin Devamı

Diğer yandan Türkiye’de internetten ses trafiğinde son dönemde hızlı bir artış yaşanıyor. Bu artış beraberinde güvenlik açıklarını da getiriyor. Teknoloji firması Netaş, bu alandaki açığı görerek 2.5 yıldır Nova üzerinde çalışıyor.

‘Dinlemeleri önleyeceğiz’

Firmanın CEO’su Müjdat Altay, internet üzerinden ses konusunda yeni bir dünyanın başladığını söylüyor. Altay, “İnternet üzerinden ses iletimi giderek yaygınlaşıyor. VoIP dünyası gelişirken açıkları da oluştu. Sizin sesiniz üzerinden değişiklikler yapılabilir. Kalitesi bozulabilir. Konuşmalar dinlenebilir. Haberiniz olmadan numaranız üzerinden korsan arama yapılabilir. Aramanız isteğiniz dışında yönlendirilebilir. Bu tarzda pek çok şey başınıza gelebilir. Bunu görerek yeni bir çözüm geliştirdik” diyor.

Haberin Devamı

Netaş, ses alanında 500 Ar-Ge mühendisiyle çalışıyor. Altay, bu alanda dünyadaki ilk beş laboratuvarlarından biri olduklarını anımsatarak, “Bu uzmanlık alanımızı yeni çözümle taçlandırdık. Şu anda internet üzerinden ses trafiği yüzde 20’lerde. Ama 4G’nin lansmanıyla bu yüzde 40-50’lere çıkacak. Böyle bir dünyada birtakım sıkıntılar oluşabileceğini öngördük. Bunu çözmek için de ürün geliştirdik” bilgisini veriyor.

Dünyada bu alanda üç dört farklı ürün olsa da kendi ürünleri gibi özellikte olanın bulunmadığını dile getiriyor, Altay. “Ürünümüz hepsinden daha güçlü. Kendi kendini geliştirebiliyor. Gelen verilerden model çıkarıyor, gelen atak var mı diye tespit yapabiliyor. Yani öğrenebilen bir sistem” diye anlatıyor. Ürün Türkiye yanıdna dünya pazarları için tasarlandı.

İki versiyonu var

Netaş VoIP Güvenlik Müdürü Uğur Çağal, burada söze giriyor. Nova’nın iki versiyonunun bulunduğunu aktarıyor. V-Gate ve V-Spy. V-Spy, sistemlerin VoIP’de ne kadar güvenli olduğunu ve dış tehditlere ne kadar olduğunu araştırıyor. Sistemin iç ve dış tehditlere karşı durumunu değerlendiriyor. Nova V-Gate ise eğer sisteminiz dış zaafiyetler içeriyorsa VoIP sisteminizi güçlendiriyor.

Yıldız kümesinin adı
Siber güvenlik çözümü Nova’nın kelime anlamı bir yıldız kümesi. Bu yıldız kümesinde bazı yıldızlar parlıyor ve daha sonra sönüyor. Müjdat Altay, ürünlerinin de atak olduğu zaman aktif hale geldiği ve sonra normal haline döndüğü için buradan esinlenerek bu adı verdiklerini anlatıyor.
Sektörün yüzde 97’si yabancı...
Müjdat Altay, güvenlik sektörüyle ilgili şu bilgileri paylaşıyor:
Küresel siber saldırıların hedeflediği alanlar yüzde 31 uygulamalar, yüzde 18 altyapılar, yüzde 9 son kullanıcılar yüzde 6 kontrol sistemleri şeklinde.
Yapılan bir çalışmaya göre siber suçların küresel ekonomiye yıllık maliyeti yaklaşık 388 milyar dolar.
Bunun 114 milyar doları doğrudan zarar, 274 milyar doları ise dolaylı zarar
Türkiye’de siber tehdit ve farkındalığın artmasıyla kurumsal siber güvenlik harcamaları artıyor
Yabancı firma hakimiyetindeki siber güvenlik pazarı 2014 yılında 250 milyon dolar oldu
Bu pazarın bu yıl 300 milyon dolar olması bekleniyor.
Siber güvenlik ürünlerinin yüzde 3’ü yerli, yüzde 97’si yabancı kaynaklı.
Web uygulamaları da yolda
Netaş’ın ses harici güvenlik konusunda web uygulamaları üzerinde de projesi var. Müjdat Altay, siber güvenliğin internetle başladığını anımsatarak, şunları anlatıyor: “20 yıldır bu alanda devamlı ürün geliştirildi. Bunu kalenin dış duvarına benzetiyoruz. Ama artık internet ikinci çağda, bu da uygulama çağı. İnternet üzerindeki haberleşmede yapının daha alt katmanları da aktif olmaya başladı. Bir trene benzetirsek virüsler lokomotifte kalıyor. Artık bunlar vagonlara sızmaya başladı. Nova’yla bu vagonları kontrol etmeye başlayacağız. Bu yeni bir çağ. Bunun üzerine başka uygulamalar da gelecek. ‘Şeylerin interneti’ geleck. Bu uygulamalar internet katarının içindeki başka vagonları da etkileyecek. Başka alanlarda siber güvenlik uygulamaları da geliştireceğiz.”
YENİ TEKNOLOJİ
Beacon’la kahve keyfini yaşatıyor
Denizbank’ın ürünü fastPay, Beacon teknolojisi ile perakende sektörünü bir araya getiriyor. Çözüm ortağı olarak Blesh firması ile çalışan banka, Kahve Dünyası mağazalarını da bu teknoloji ile tanıştırdı. Bu teknolojiyle iPhone ya da Android işletim sistemli telefonunda fastPay uygulaması bulunan ve Bluetooth’u açık olan müşteriler, Kahve Dünyası şubelerine yaklaşık 50 metreye kadar mesafeden geçtiklerinde telefonlarına gelen kampanya kodu ile diledikleri zaman herhangi bir mağazada kullanmak üzere dondurma teklifi ile karşılaşma imkânına sahip oluyor.
Denizbank Dijital Kuşak Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik, “Beacon teknolojimizi tanıştırmaktan, bu yönde çeşitli fırsatları müşterilerimize sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Farklı işbirlikleri ile yapılacak kampanyalarımız bundan sonra da devam edecek” dedi.
YENİ ÖDÜL
İnternet projesi ödül getirdi...
Türk Telekom Grup şirketi TTNET’in ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesi dünyanın en prestijli halkla ilişkiler ödülleri arasında gösterilen IPRA Altın Küre Ödülleri’nde Toplum İlişkileri kategorisinde ödüllendirildi.
Projede, daha önce internetle tanışmamış kadınların ağırlık kazandığı 35 yaş üstü yetişkinlere internet okuryazarlığı kazandırmak hedeflendi.
TTNET’in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği işbirliği ile hayata geçirdiği ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesiyle, kalkınmada öncelikli 20 ilde daha önce internetin sunduğu olanaklardan faydalanmamış 35 yaş üstü, çoğu kadın yaklaşık 30 bin kişiye internet öğretilmesi hedefleniyor.
YENİ YATIRIM
Online otobüse ‘melek’ yatırım
Online otobüs bileti gişesi oBilet.com, yeni yatırım aldı. Tüm otobüs firmalarını online platformda bir araya getiren oBilet.com, Avrupa’nın en aktif yatırımcılarından Almanya merkezli EarlyBird ve Türkiye’den teknoloji yatırımı şirketi Aslanoba Capital’den yüklü miktarda yatırım aldı.
2012 yılında kurulan şirket, aldığı yatırımı ülke çapında daha fazla yayılmak ve yolcularına yolculuk öncesi ve sonrasında da daha kaliteli hizmet verebilmek için kullanacak. 100’den fazla otobüs firmasını tek bir platformda topluyor.
Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak tarafından kurulan oBilet.com, geçen bir yıl içinde 1 milyonun üzerinde otobüs bileti sattı.Hem iOS, hem de Android uygulaması da var.