Ekonomi Sıfırcı Hoca ile S&P’ye açık davet

Sıfırcı Hoca ile S&P’ye açık davet

06.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Not artışı sonrası, Babacan, “Başka not artırımları bekliyoruz” derken Bakan Çağlayan, “Bu not artırımının diğer kredi kuruluşlarına da yol göstereceğini umuyorum” dedi. Kabine ‘üçlü not artırımı’ istiyor

Sıfırcı Hoca ile  S&P’ye açık davet



Türkiye ekonomisinin yurtdışında görünümü açısından kritik önem taşıyan not artışının kabine cephesindeki yansıması oldukça olumlu oldu.

Bilindiği gibi daha önce birçok bakan yaptıkları açıklamalarla kredi derecelendirme kuruluşlarına sert eleştiriler getiriyordu. Bu konuda Türkiye’nin uç bir örnek olmadığını, Yunanistan, İspanya gibi krizdeki birçok ülkenin de Fitch, S&P ve Moody’s gibi not kuruluşlarına yüklendiğini hatırlatmakta yarar var.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ediyoruz” dedi. Babacan, kamu maliyesinde sürdürdükleri disiplinli yaklaşım, bankacılık sektörünün güçlü yapısı, yapısal reformlar ve sonuç olarak büyüme ve istihdam alanlarında yakalanan yüksek performansın bu kararda etkili olduğunun altını çizdi.

Şimşek: Faizler düşecek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ”Yüksek not faiz oranlarının düşmesine yardımcı olacak, küresel sermayeyi artacak. Not artırımının gerçekleştiği ülkelerde iki yıllık süreçte portföy ve doğrudan yabancı yatırımlar ortalama GSYH’nin yüzde 4’ü kadar artıyor. Bu durum büyüme performansımızı da artıracak” dedi.

‘Kredi şart’
Not yükselişini ”Geç kalmış hakkın teslimi ve tescilidir” ifadeleriyle değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ”Hindistan, Hırvatistan, Endonezya ile aynı nota sahip olduk. Şimdi kaynak girişinin, krediye dönüşmesi önemli. Bunun için de yeni teşvik sistemimiz yabancı yatırımlar için çok uygun bir ortam sunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ergün: Fonlar gelecek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, fonların Türkiye’ye gelmesinin önündeki engelin kalktığını ifade etti. Ergün, “Popülist yaklaşımlara tevessül etmeden Türkiye’yi çok daha güçlü bir ekonomi haline dönüştüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

PATRONLAR NE DİYOR?

Eşik aşıldı, büyük ölçekli yatırımlar cesaretle gelir

Ümit Boyner TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

“Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler ve tüm dünyada büyük sorunların yaşandığı bir dönemde ortaya konulan basiretli ve gerçekçi makroekonomik yönetim anlayışı, piyasalar ve yatırımcılar nezdinde dinamik ve piyasa genelinde objektivitesi iyi bilinen göstergelerle bugüne kadar etkili bir şekilde teyit edilmekte idi. Piyasadaki oldukça sağlam bu görünümümüze ilave olarak, Fitch’ten gelen not artışı, elbette Türkiye açısından yeni bir olumlu ayrışma süreci için vesile olacak.
Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeye ulaştığı gerçeğinin nihayet kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da farkedilmesi, ülkemiz ekonomisine ilişkin dış kaynaklı yatırım kararlarında temel eşik noktalarının aşılmasını ve büyük ölçekli doğrudan yatırımların cesaretlendirilmesini sağlayacak olumlu bir gelişmedir.”

Haberin Devamı

‘Yıldız’ notu hak etmişti

Güler Sabancı Sabancı Holding Yön. Kurulu Başkanı

“Not artışını çok olumlu karşıladım. Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği ekonomik performans böyle bir not artırımının da yolda olduğunun habercisiydi. Açıkçası, Fitch ve diğerleri, Türkiye’nin notunu artırmada geç bile kaldı. Merkezinde bulunduğu pek çok jeostratejik bölgenin parlayan yıldızı olan Türkiye’de, önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlara bu not artırımının önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum.”

Piyasaların güveni arttı, yola devam

Ahmet Zorlu Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Türkiye etkileri halen tüm dünyada devam eden ekonomik krize rağmen başarılı bir ekonomik performans sergiledi. Ekonomideki yapısal dönüşüm bu dönemde hız kazandı. Neredeyse tüm dünya ülkelerine ihracat yapıyoruz. Gelişmiş ekonomilerdeki çarkların ciddi şekilde yavaşladığı bir dönemde sıçrama yapan Türkiye için yapılan not artırımı geç kalınmış bir karar. Yapısal reformlarla güçlendirilmiş bankacılık sistemimiz, Merkez Bankası’nın pozitif para yönetimi, cari açıktaki azalma gibi etkenler bu kararın alınmasında etkili oldu ve uluslararası piyasaların güveni de arttı. Temennimiz diğer kuruluşların da benzer yöndeki kararları ile bu olumlu havanın desteklenmesi yönünde.”

Haberin Devamı

‘Varlık değerleri’ artacak güçlü TL’yi korumak gerek

Ali Kibar Kibar Holding CEO’su

“Türkiye notu çok daha önceden hak etmişti. Doğru bir karar olarak yorumluyorum, hatta bu seviye bile yeterli değil, daha yukarısı hakediliyor. Not artışıyla birlikte yerli ve yabancı yatırımlarda önemli değişimler olacak. Yerli tarafa bakıldığında finansman imkanlarına maliyet olarak daha ucuza erişim imkanının önü açılacak, bu da yatırımları artıracak. Yabancı tarafta ise Türkiye’ye daha fazla yeni yatırımların gelmesi sağlanacak. Bu not artışıyla birlikte Türkiye’deki varlık değerleri de artacak. Bu ortamda güçlü TL’nin sürdürülebilir olması önem kazanıyor. İhracat dengesine bakılmalı. Kalıcı istikrar düzeniyle birlikte yatırım ortamının da sürdürülebilir olmasını sağlamalıyız. Buz yatırım kararlarımızı almıştık ama birçok alanda yeni yatırım olacak.”

Haberin Devamı

Yüklü sermaye girişine ihracatçı ‘dikkat’ dedi

Mehmet Büyükekşi TİM Başkanı

“Kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarılması çok önemli. Artacak doğrudan yabancı yatırımlar Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracak. Tüm bu olumlu tabloya rağmen, not artışının sebep olacağı yüklü sermaye girişi, TL’nin değerlenmesine yol açacak. İhracata bunun etkisi olacak. Dolayısıyla sermaye girişlerinin Türk lirasının değerine yapacağı olumsuz baskıyı ortadan kaldırmak için önlemler alınmalı.”

BANKACILAR NE DİYOR?

Piyasalar hareketlenir

Ergun Özen Garanti Bankası Genel Müdürü


“Reyting kuruluşlarından biri sonunda Türkiye’nin yumuşak iniş senaryosunun başarısına inandı. Bu artırım onun teyidi. Uzun vadeli borçlanmalar olacak. Türkiye’ye gelmeyen trilyonlarca dolar paradan söz ediyoruz. Bu para Türkiye piyasasına gelecek. Sermaye piyasaları çok hareketlenecek. Diğer kuruluşların Fitch’i izlemesini bekliyoruz.”

‘Köpük’ ve şişme uyarısı

Faik Açıkalın Yapı Kredi Gen. Müd.


“Kısa vadede para girişi olacak. Not artırımı dış borçlanma maliyetlerini düşürecek, ayrıca fonlama maliyetlerini düşüreceği için iç borçlama maliyetleri de aşağı inecek. Not artırımları (gelen para) cari açığa neden olabilir. Köpükler oluşuyor, şişmeler oluyor, bunlara izin verilmemeli.”

Haberin Devamı

Çıkış ivme kazanacak

Martin Spurling HSBC Genel Müdürü


“HSBC dahil birçok şirket Türkiye’yi yatırım için öncelikli pazarlardan biri olarak zaten belirlemişti. Ancak bu notun ardından, trendin ivme kazanmasını bekliyoruz. Başarılı hikayesi olan Türkiye’nin bir kredi kuruluşu tarafından bu şekilde tanınması, yatırım ortamına katkı sağlayacak.”

Diğerleri de teyit etmeli

Hakan Ateş DenizBank Genel Müdürü

“Genellikle dünyada bu işin net kabul görebilmesi ve getirilerinin toplanabilmesi için bir teyidi gerekiyor. Bu da üç büyük değerlendirme kurumundan birinin daha Fitch’in peşinden gelmesini gerektirir. Fitch’in gördüğünü diğer kurumlar görmezden gelemez. Çok faydalı bir gelişme. Zamanla olumlu etkileri görülecek.”

ÜNLÜ EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Türkiye için olumlu ama sıkıntılı tabloya dikkat

Taner Berksoy
“Kredi derecelendirme kuruluşları Türk ekonomisi hakkında olumlu şeyler söylerken, tereddütlerini kaygılarını da sıraladılar. Yapısal sıkıntıları vurguladılar. Fitch’in kararı çok iyi bir gelişme. Yabancı yatırımcılarda olumlu beklentiler yaratması açısından olumlu bir karar.
Fitch Türkiye ekonomisini her zaman bir doz daha iyimser değerlendiriyordu. Hatta, Fitch toplantı yapacağını duyurduğunda, Moody’s tereddütlerini ortaya koymuştu. S&P ise hiç yanaşmamamıştı bu işe. Dolayısıyla diğer derecelendirme kuruluşlarının not artışında Fitch’i takip etmesi biraz zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.”

Oluk oluk döviz akabilir hayır da çıkabilir, şer de!

Ege Cansen
“Not artışı bir ülke için iyi bir şey. Ekonomi yönetiminin başarısıdır. Buradaki ‘yatırım yapılabilir’ lafı o ülkenin tahvillerine yatırım yapılması konusudur. O ülkeye kredi de verilebilir demektir. Reel sektör yatırımları ile bir çatışma ortaya çıkıyor. Not artışı reel ekonomiye aynı şekilde yansımayabilir. Notu bizden önce artırılmış Avrupa’ya oluk oluk döviz akmıştı. Ancak bugün bu ülkeler büyük krizde. Artırımdan hayır yerine şer de çıkabilir. Derecelendirme kuruluşları birbirlerini izler. Biraz geriden gelerek notu teyid edeceklerdir.”

SIRADA MOODY’S VAR...

AYFER YILDIZ

Günlerdir Fitch’in not artırımını bekleyen İMKB endeksi, banka hisseleri öncülüğünde dün yüzde 1.84 yükselişle 72.737 puanla tarihi zirvesinden kapandı. Endeks 73.313’le seans içi rekorunu da kırdı. Endeksin yılbaşından bu yana primi ise yüzde 41.8 oldu. Gösterge tahvil yüzde 6.8’e, dolar/TL ise 1.78’e geriledi.
Piyasalar şimdi sıranın S&P ve Moody’s’te olduğunu belirtiyor. S&P’nin yatırım yapılabilir seviye için 2, Moody’s’in ise 1 kademe not artırması gerekiyor. Kredi kuruluşları her yıl ülkelerin notlarını gözden geçiriyor. Bu nedenle mayıs veya hazirana kadar bu iki kurumdan açıklama bekleniyor. Uzmanlara göre, not artışına en yakın kurum Moody’s.
Gedik Yatırım analisti Yunus Kaya’ya göre, not artışıyla 2013’te İMKB’ye 3.5 milyar dolar para girişi olur. 2014’te ise bu rakam 5 milyar dolara çıkar. TL?bazında rekorda olan endekste bundan sonra dolar bazında rekor beklenecek. Kâr satışlarına dikkat çeken Kaya, 70 binin destek yapılacağını belirtti. İMKB’de yükselişin sürmesi beklenirken, 2013’te 80 bin seviyeleri konuşulacak.

ANALİSTLER NE DİYOR?

‘74 bin görülebilir’

Tufan Cömert Garanti Yatırım Stratejist

“Piyasalara bir miktar yabancı girişi daha olacaktır. Dolar/TL 1.77’nin altını test edebilir. Faiz yüzde 6.8’e geriledi. Ancak, enflasyon ve 2013’te Hazine’nin yüksek borçlanma hedefi nedeniyle faizde daha fazla düşüş öngörmüyoruz. Endeks için yılsonu hedefimiz 74 bin seviyesi. 2013 sonunda ise endeks 84 bini görebilir. Bir miktar kâr satışları da gelmesi sağlıklı. Öte yandan, piyasalarda Moody’s ve S&P’nin de not artırma beklentisi olacaktır”

‘Merkez’in adımları önemli’

Gülay Elif Girgin Oyak Menkul Ekonomist

“Büyük fonların yatırımı için 3 kredi kuruluşunun 2’sinin yatırım yapılabilir seviyede değerlendirme yapması gerekiyor. Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ statüden tam faydalanması için S&P’de yatırım yapılabilir seviyesinin 2 kademe altında olduğumuz düşünülürse Moody’s’ten bir not artışı gerekmekte. Fitch’in kararı sonrasında Merkez Bankası ve atacağı adımlar bir sonraki not artışı için kritik öneme sahip. Yabancı para rezervlerinde güçlenme ve cari açıkta herhangi bir bozulma olmaması durumunda yani bir anlamda Fitch’in kararının Merkez Bankası tarafından iyi yönetilmesi Moody’s not arttırımı için destekleyici bir gösterge olabilecek.”

İNŞAATÇILAR NE DİYOR?

Fitch notu artırınca inşaatta yüzler güldü

Ali Ağaoğlu Ağaoğlu Başkanı ‘Türkiye bileğinin hakkıyla aldı’

Not artırımını Türkiye’nin bileğinin hakkıyla aldığını ileten Ağaoğlu, “Aslında daha önce almalıydık. Bu bize büyük avantaj getirecek” dedi. Büyük küresel fonların kuruluşlarındaki sınırlamalar nedeniyle şimdiye kadar Türkiye’ye gelemeyeceğini ifade eden Ağaoğlu, “Artık ucuz maliyetli fonlar gelecek. Ekonomiye 100 milyar doların üzerinde girdi olabilir. İnşaat da bundan nasibini alacak. Ayrıca, yabancılar daha kolay konut alacak” diye konuştu.

Murat Kurum Emlak GYO Başkanı

‘GYO hisselerine talep artar’


Türkiye’nin son yılların yükselen değeri olduğunu ifade eden finansın ardından gayrimenkulün de bu gelişmeden nasibini alacağına dikkat çekti. Kurum, “Bundan sonra halka arzlar da artacak. GYO’ların hisseleri ve genel inşaat sektörü bu durumdan olumlu etkilenecek” dedi. Büyük fonların Türkiye’ye gelebileceğine işaret eden Kurum, “çok olumlu bir sürecin başlangıcı. 2020-2030’a kadar devam edebilir” şeklinde konuştu.

Ö. Faruk Çelik KONUTDER Başkanı

‘Son dönemlerin en iyi haberi’


Türkiye’nin son dönemlerde alabileceği en iyi haberin bu olduğunu ifade eden Çelik, faizlerin düşeceğini söyledi. Not artırımının olumlu etkilerinin 2013’te görülmeye başlayacağını dile getiren Çelik, “Sanayi, ticaret ve gayrimenkule yatırım artacak dedi. Çelik, not artırımının gayrimenkul sektöründe direk bir canlanma yaratamayacağına işaret ederek, “Ancak iç piyasanın canlanması gerekiyor. Piyasa canlanınca çok daha fazla yatırımcı gelir” dedi.

Nazmi Durbakayım İNDER Bşk.

‘20-30 milyar dolar gelebilir’


Durbakayım, inşaat sektöründeki gelişmelerin Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ bir ülke olmasına katkı sunduğunu söyledi. Durbakayım, bu durumun yeni konut projelerinin hayata geçmesi için gerekli talebinin artışına yönelik zemin oluşmasına neden olacağının altını çizerek, “Not artışı, yatırım yapmak isteyenlerin kafalarındaki soru işaretlerinin ortadan kaldırarak, sektöre en az 20-30 milyar liralık yatırım getirecektir” diye konuştu.