Ekonomi Silikon Vadisi’nin çılgın mucidi

Silikon Vadisi’nin çılgın mucidi

16.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özel sektörde uzayı fetheden ilk araçları o hayal etti. Şimdi elektrikli ulaşımı herkes için ucuz hale getirmek istiyor. İşte çılgın mucit Elon Musk...

Silikon Vadisi’nin  çılgın mucidi

İsmi Elon Musk. Kendisinden mucit olarak bahsedilmesini seviyor. Silikon Vadisi’nde kurduğu ilk şirketi satarak 28 yaşında 22 milyon doların sahibi oldu. PayPal’ı sektörün zirvesine taşıyarak eBay’e sattığında ise en az 165 milyon dolar hisse kazandı. O zamandan beri bütün enerjisini ve servetini dünyayı değiştirecek çılgın projelere harcıyor.
SpaceX’i kurarak yörüngeye çıkan ilk özel uzay aracını o üretti. Tesla Motors’la elektrikli otomobilleri popüler hale getirdi. Şimdi 5 milyar dolara dünyanın en büyük pil fabrikasını kurmak istiyor. Ha bir de insanoğlunun Mars’ta koloni kurmasını sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyor.
Elon Musk (42), Güney Afrika’da Kanadalı bir annenin ve İngiliz bir babanın çocuğu olarak doğdu. Çocukken en sevdiği oyun Britannica ansiklopedilerini okumaktı. İlk bilgisayarını 10 yaşında aldı. Yazdığı ilk programı (Blastar isimli bir bilgisayar oyunu) 12 yaşında 500 dolara sattı. Aynı yıllarda yaşamın ve ölümün anlamı üzerine düşünmeye başlayınca, Nietzsche ve Schopenhauer okudu. Ancak yaşam felsefesini Douglas Adam’ın bilim kurgu eseri “Otostopçunun Galaksi Rehberi” şekillendirdi. Bugün kahramanları arasında Isaac Newton, Wernher von Braun, Ben Franklin gibi isimleri sayıyor.

İlk şirketi Zip2
Annesi sayesinde Kanada vatandaşı olan Musk, liseyi bitirdikten sonra bu ülkeye taşındı. G. Afrika’da kalsa askerlik yapmak zorunda olacak, “siyah insanları ezen faşist bir orduda iki yıl geçirmeye zorlanacaktı.” Kanada’daki ilk yılında çiftliklerde, kazan dairelerinde ve son olarak bir bankanın bilgisayar departmanında çalıştı.
Üniversiteye burada başlayan Musk, daha sonra ABD’nin Pennsylvania Üniversitesi’ndeki dünyaca ünlü Wharton Business School’a tam bursla transfer oldu. 1994’te ekonomi, ertesi yıl da fizik diplomasını aldı.
İlk şirketi Zip2, gazetelere bir çeşit şehir rehberi sunuyordu. Kardeşiyle birlikte şirketi geliştirdiği yıllarda belediyenin spor salonlarında duş alıyor, hamburger yemeyi lüks sayıyordu. Ama dört yıl sonra, 1999’da Zip2’yi Compaq’a sattığında milyoner oldu. Aynı yıl X.com’u kurdu. İnternette para transferi hizmeti veren şirket bir yıl sonra bugün aynı alanda dünya lideri olan PayPal ile birleşti. Ebay, 2002’de PayPal’ı 1.5 milyar dolara satın aldığında Elon Musk’un artık yüz milyonları vardı. Los Angeles’in Bel-Air mahallesinde 10 milyon dolarlık malikanenin yanı sıra McLaren F1 spor arabası ve bir özel uçak almıştı.

Uzaya meraklı
Musk aynı günlerde uzay projesinin temellerini attı. Uzaya bir obje göndermenin Apollo11 mekiğinden beri (1969) ucuzlamadığını öğrenince özel şirketlerin bu işe girmesi gerektiğine karar verdi. Uzay yolculuğunu yüzde 90 ucuzlatmak için kolları sıvadı. 2002’de Tom Mueller ile SpaceX’i kurdu. Falcon1, 2009’da dünyanın yörüngesine uydu yerleştiren ilk ateşleme ve roket sistemi oldu. NASA’nın 1.6 milyar dolarlık kontrat yaptığı SpaceX, 2012’de de Dragon isimli uzay aracını Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndererek tarih yazdı.
Elon Musk bir yandan uzayı keşfederken bir yandan da dünyada yeşil enerjiye yatırım yapıyor. Amerika’nın en büyük güneş enerjisi üretim merkezi olan SolarCity’yi kurdu. Asıl devrimi elektrikli otomobil üreten Tesla Motors ile yaptı.
İlk elektrikli spor otomobil Tesla Roadster’i alanlar arasında Ben Affleck, Morgan Freeman, Stephen Spielberg gibi isimler var. 2012’de Model S piyasaya çıktı. Tek şarjla 420 kilometre yol alan ve fiyatı 58-106 bin dolar arasında değişen lüks otomobil için hâlâ 10 bin kişilik bir bekleme listesi var. Amerikan basınının ‘yeni Henry Ford’ olarak tanımladığı Musk, bu yıl 35 bin, 2020’de ise 500 bin araç satmayı planlıyor.

Haberin Devamı

‘Mars’ta ölmek güzel olur’

Elon Musk’un uzay projelerinin tamamı bir gün Mars’a gitmek için atılan adımlar. Mars Society’nin 6 bin üyesinden biri olan Musk, “Mars’ta ölmek çok güzel olur. Çarpma anında olmadığı müddetçe” diyor. İnsanlığın devamını garanti altına almanın tek yolunun başka gezegenlere yayılmak olduğunu savunan Musk’ın Mars’ı kolonize etme planı hazır.
Mars’a iniş yapabilecek ve tekrar kullanılabilecek bir uzay aracı geliştirdikten sonra her biri 500 bin dolar ödemeye razı 80 bin gönüllü bulacak. Bu kişiler Mars’ta özel korumalı bölgelerde bir uygarlık kuracak. Musk, tüm projenin 36 milyar dolara mal olacağını hesaplıyor.

Bedava şarj İstasyonu kurdu

Musk için “Sonsuza kadar bedavaya araba kullanmamızı isteyen adam” deniyor. Musk da New Yok’tan Los Angeles’a kadar bütün Amerika’da bedava şarj istasyonları kurarak bu sözlerin hakkını veriyor. Ancak bu aralar asıl çılgın projesi dev bir pil fabrikası... Elektrikli araçları her kesim için ulaşılabilir hale getirmek isteyen Musk, batarya üretimini hızlandırmak ve ucuzlatmak için 5 milyar dolar yatırımla, 929 bin metrekarelik bir alanda dünyanın en büyük pil fabrikasını kurmaya hazırlanıyor. Fabrikada 2020 yılında senede 500 bin elektrikli araca yetecek kadar lityum-ion batarya üretilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Iron Man’in ilham kaynağı

n Hasılat rekorları kıran Iron Man filmlerinde Robert Downey Jr’ın canlandırdığı milyarder mühendis Tony Stark karakteri Elon Musk’tan ilham alarak yazıldı. Musk, filmin çekimleri sırasında hem danışmanlık yaptı, hem de Iron Man2’de küçük bir rol aldı.
n Elon Musk haftada 100 saat çalışıyor. Tesla’daki ofisi fabrikanın ortasında bir masadan ibaret. “Vaktimi üretim ve mühendislik sorunları çözerek geçiriyorum” diyor.
n İlk eşinden olaylı şekilde boşanan, daha sonra İngiliz aktris Talulah Riley ile kısa bir evlilik yapan Musk, bir röportajda “Görece mutluyum. İşte her şey yolunda. Çocuklarım harika. Sevgili bulmam lazım, onun dışında şikayetim yok” demişti. Musk’ın adı geçen yıl Cameron Diaz ile aşk dedikodularına karışmıştı.
n Elon Musk, Los Angeles trafiğinden nefret ettiğini her fırsatta dile getiriyor. Şimdiye kadar şehrin yol genişletme çalışmalarına 50 bin dolar bağışlamış. Şimdi bir de Los Angeles-San Francisco arasındaki 560 kilometrelik yolu 30 dakikada kat edecek bir hava aracı projesi üzerinde çalışıyor.
n Elon Musk önceki yıl “The Spy Who Loved Me” (1977) isimli James Bond filminde kullanılan denizaltıyı açık artırmada 550 bin Sterlin’e satın almıştı. Gençliğinde uçak kullanan Musk, çocukları doğduğundan beri işi profesyonellere bıraktı. Şimdi beş oğluyla Disneyland’e giderek stres atıyor.
n Elon Musk’ın kişisel serveti bir yılda 3.8 milyar dolara artarak 12 milyar dolar oldu.