Ekonomi Şoklara dayanıklıyız

Şoklara dayanıklıyız

10.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sağlam temellere sahip bulunan Türk ekonomisinin şoklara dayanıklı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kararlıyız. Türk ekonomisini ve bankacılık sistemini kimse çökertemeyecek” dedi.

Şoklara dayanıklıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’da Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu söyledi. Erdoğan, “Ülkemizin ekonomik bağımsızlığını ve milli güvenliği korumakta sonuna kadar kararlıyız. Sıkıntımız yok. Türk ekonomisini ve bankacılık sistemini kimse çökertemeyecek. Zira şoklara dayanıklıdır” diye konuştu.


Erdoğan, Macaristan Başbakanı Victor Orban ile birlikte Macaristan-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Türk ve Macar işadamlarına seslenen Erdoğan, “Macaristan’da kendimizi evimizde gibi hissettik. Dillerimize geçen ortak türkülerimiz vardır. Barışın timsali Gül Baba gibi gönül erlerimiz vardır” dedi. Erdoğan, şu mesajlar verdi:

AFRİKA’YA BİRLİKTE YATIRIM: İki ülke Afrika’da ortak yatırımlara girelim. Macar ve Türk Eximbank’ı ile Afrika’da bizim özellikle 2005 yılından sonra kalktığımız atakla 41 ülkedeki oluşturduğumuz büyükelçiliklerle farklı alt yapımız var. 54 ülkeye hükmetmek çok önemli. Macaristan ile ortak işbirliğine girebiliriz. Afrika’nın beklentileri çok, adeta çorak bir alan. Tarım, sağlık, turizm sanayi, alt yapı, üst yapı birçok ortak çalışma yapmak mümkün. İki ülke arasında 6 milyar euro’luk bir ticaret hacmine ulaşmak hedeftir. Yatırımlarımız da günden güne artıyor. Türk firmalarının pek çok yatırımı bu ülkede bulunuyor. Ekonomik ilişkilerin mevcut durumu yeterli değildir. Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkileri güçlendirmede işadamlarına büyük görev düşüyor. İki ülke ekonomileri birbiri ile rekabet eden değil, birbirini tamamlayan benzerliklerini kullanarak daha büyük sinerji oluşturan ekonomilerdir. Ürünlerimizin Avrupa’ya ulaştırılmasında Macaristan’ı önemli bir ticaret üssü olarak görüyoruz. Sadece geçiş güzergahı görülmesi yerine ürün depolanması ve Avrupa’ya gidişinde merkez olarak değerlendirilmesi kazan-kazan anlayışına hizmet edecektir.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE: Hedefimiz 2023’te 500 milyar dolar seviyesinde ihracata ulaşmaktır. Yeni ekonomik programımızla bundan sonra katma değeri yüksek ürünlere daha fazla yoğunlaşacağız. Şu anda Macaristan ile savunma sanayi adımları atmayı planlıyoruz.

Potansiyelimizi engelliyor

Ticaret savaşları gibi söylemlerin ticaretimizi esir almaya çalıştığı bir ortamda Macaristan’la ekonomik ile işbirliğimiz büyük önem arz ediyor. Bunu aramızda başarmalıyız. AB ile Gümrük Birliği güncellemesi çalışmalarına hala başlanamaması ve Türk işadamlarının ve halkın vizeye tabi olması potansiyelimizin tam olarak kullanılmasının önündeki en büyük engellerdir.

İlk yarıda yüzde 6.3 büyüdük

Biz ülkemizin ekonomik bağımsızlığını ve milli güvenliği korumakta sonuna kadar kararlıyız. Zira şu gerçeği de iyi biliyoruz. Türk ekonomisinin temelleri sağlamdır. Sıkıntımız yok. Türk ekonomisini ve bankacılık sistemini bir defa kimse çökertemeyecektir. Zira şoklara dayanıklıdır. 2002 yılından beri ortalama yüzde 5.8, geçen sene yüzde 7.4, bu yılın ilk yarısında ise yüzde 6.3 büyüyen bir ekonomiye sahibiz. OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüme yakalandı. Kamu, hane halkı, bankalar ve özel sektör borçluluk oranlarında olumlu görüntümüz var. Ülkemize yönelik saldırılara karşı tüm kurumlarımızla gerekli önlemleri aldık. Yeni ekonomi programımız açıklandı. 2019-2021 için hazırlanmış bu program katılımcı bir anlayışla sürdürülebilir bir ekonomik büyüme hedefi ile kaleme alındı. Alınan önlemlerle ekonomimizin dengelenme yönünde işaretler verdiğini görüyoruz.

BUDAPEŞTE BİZE YAKIN

Türk-Macar İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, “Burası uçakla 1 saat, Erzurum 2 saat. Budapeşte bize çok yakın. Biz 28 sene önce buraya geldik. Şu anda da ihracatımız düşündüğümüzün çok üzerinde. Macaristan’a gelin, buradan 510 milyon nüfuslu Avrupa pazarına girmek için faydalanın. Macar meslektaşlarımız da Türkiye’ye gelsin, tüm kapılar size açık” dedi.

ORBAN: Türkiye’nin sağlam hükümeti var

Orban konuşmasında, “Avrupa’da herkes emniyet ve güvenlik istiyor. Liderler kendi ülkesinde nasıl huzur sağlayabilir bunu arıyor” dedi.

Macaristan ekonomisini daha da büyütmek istediklerini kaydeden Orban, “Avrupa’daki en sağlam hükümetlerden birisi Macaristan’dır. Türkiye ekonomisini de aynı şekilde görüyoruz. Türkiye’nin sağlam bir hükümeti ve güçlü bir lideri var.

Müttefik iki ülkeyiz. Türk firmaları buraya gelip binlerce kişiye iş imkanı sağladılar. Bizim ticaret potansiyelimiz olağanüstü. 10 milyonluk ülkede ihracatımız 100 milyar dolar.

Burada iş imkanları çok iyi, Türk iş adamları gelip yatırım yapmalıdır” diye konuştu. Orban, gençler arasındaki ilişkilerin de artması gerektiği söyledi.

Teknoloji seralarında yer alın

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “11 Nobel ödüllü bilim ülkesi olan Macaristan firmalarının kuracağımız teknoloji s
eralarında yer almasını ve Türk firmaları ile güçlerini birleştirmelerini bekliyoruz” dedi.