Ekonomi Son Ferrari’yi 4 Türk kapıverdi

Son Ferrari’yi 4 Türk kapıverdi

02.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İtalyan süper spor otomobil markası Ferrari’nin en son yeniliği California T, yine showrooma girmeden satıldı. Türkiye’de toplam 6 adet satılması planlanan ve fiyatı 468 bin euro’dan başlayan California T’nin 4’ü sahiplerini buldu

Son Ferrari’yi  4 Türk kapıverdi

Ferrari’nin geçtiğimiz mart ayında Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttığı Califonia T modeli, Türkiye’de resmen satışa sunuldu. 468 bin euro’dan başlayan fiyatlara sahip California T’den, bu yıl Türkiye’ye toplam 6 adet getirilmesi planlanırken, 4’ü şimdiden satıldı. Ferrari, bu yıl için toplamda 20 adet civarında satış hedefliyor.
Fer Mas Şirket Müdürü Ferhat Albayrak, aracın Ferrari’nin “giriş modeli” niteliğinde olduğunu belirtirken, California T’nin, uzun yıllar sonra markanın yeniden turbo motor kullanmaya başladığı ilk araç olarak ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunun da altını çizdi. 468 bin euro’luk liste fiyatıyla pazara sundukları California T’nin satışlarına ciddi katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Albayrak, “Henüz otomobilleri getirmedik. Ancak dört adedi satıldı bile. Yıl sonuna kadar 6 adetlik bir kotamız vardı” diye konuştu.
Aracın üretiminin temmuz ayında başlayacağını da belirten Albayrak, bu nedenle kotanın artırılmayacağını söyledi. Yani ikiden fazla alıcı çıkarsa, 2015’i bekleyecek.

‘Sabit tutmaya çalışıyoruz’
Geçen yıl 23 adet Ferrari sattıklarını hatırlatan Albayrak, Ferrari’nin “sınırlı üretim, yüksek ciro” gibi bir hedefi bulunduğunun altını çizdi.
Albayrak, “Hedeflerimizi elbette ki Ferrari’nin stratejisiyle paralel belirliyoruz. Ferrari satışlarını 7 bin adetle sınırladı. Biz de Türkiye gibi vergi oranlarının yüksek olduğu bir pazarda öncelikle satışlarımızı aynı seviyelerde tutmayı ve pazardaki mevcut varlığımızı sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Albayrak, hedeflerinin 2014 yılını geçen yıla paralel 20 veya üzerinde bir satışla tamamlamak olduğunu kaydederken, ocak-nisan döneminde 5 araç teslim ettiklerini, bu ayki 3 satışla birlikte yılın ilk yarısında 10 araca ulaşacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Hızlı ve tutumlu!

Uzun yıllar sonra piyasaya sunulan turbo motorlu dördüncü model olan California T, Ferrari’nin tasarım merkezi Centro Stile ve Pininfarina işbirliğinde yaratılmış. 8 silindirli 560 HP’lik turbo motor, bir önceki California’ya göre 70 HP daha güçlü ve çekiş gücü de (torku) yüzde 49 artmış. 0’dan 100 km/s’ye ulaşması sadece 3.6 sn alıyor. Bununla birlikte aracın yakıt tüketiminde yüzde 20’lik bir düşüş kaydedilmiş ve bu da çevreciliğini bir miktar artırmış.
Kapsamlı olarak yenilenen tasarımı dikkatli gözlerle belli olabilse de, aracın kaput ve yan çamurluk havalandırma kanalları, tamponu ve arka difüzörleri değişmiş. California T, yeni direksiyon kutusu ve süspansiyon ayarları sayesinde daha dinamik hale gelirken, virajlarda performansını koruyabilmesini son nesil F1-Trac çekiş kontrol sistemine borçlu. Aracın metal tavanıysa 14 saniyede açılabiliyor.

Haberin Devamı

Otomotİv bu yıl ‘fazla’dan mutlu

Cari açığa etkisi nedeniyle zaman zaman eleştiriye uğrayan otomotiv sektörü, 2014 yılının ilk dört ayında 1.7 milyarın üzerinde “fazla” verdi. Bunda iç pazardaki satışların düşmesinin yanı sıra özellikle Avrupa pazarlarındaki hareketliliğin de bir miktar artması rol oynadı.
TÜİK verilerine göre, bu yılın ilk dört ayında: toplam motorlu taşıt ihracatı yüzde 12.2 artarken, ithalatı da yüzde 11.8 oranında azaldı. Binek otomobilde ihracatın yüzde 12.1 arttığı bu dönemde, ithalat da, satışlardaki azalmaya paralel olarak yüzde 25.3 oranında düşüş gösterdi. Ocak-Nisan döneminde binek otomobil dış ticareti 624 milyon dolar, toplam otomotiv dış ticareti de 1.7 milyar doların üzerinde “fazla” vermeyi başardı.

2013’ü katladı
Otomotivde dış ticaret fazlası geçen yılın aynı döneminde 524 milyon dolarken, bu yıl 1.7 milyar dolara ulaşması, fazla miktarının iki kattan fazla arttığını gösterdi.
Bu yılın ilk 4 ayında toplam ihracat içinde en büyük kalemi 6 milyar dolarla “motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları” oluştururken, aynı dönemde en çok ithalat da 18.4 milyar dolarla “mineral yakıtlar ve yağlar” oldu. Motorlu kara taşıtları ve bunlara ait parçalar ise, yaklaşık 4.4 milyar dolar ile toplam ithalat içinde 6. sırada kaldı.

Haberin Devamı

Hedefleri, lastik bilincini artırmak

Türkiye’de araç lastiği üreten ya da ithal eden firmalar, yeni bir dernek kurdu. LASİD (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği), sektörü geliştirmek, yurt içi ve yurt dışında daha güçlü şekilde temsil etmek amacıyla Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli öncülüğünde kuruldu. LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman derneğin doğru ve bilinçli lastik kullanımını yaygınlaştıracak faaliyetler gerçekleştirmeyi de hedeflediğini belirtti. Bayman, yeni üyelere de açık olduklarını ifade etti. Genel Sekreter Bahadır Ünsal da, öncelikli hedeflerinin “kalite”, “güvenlik”, “kış lastiği”, “kaplama” gibi konularda halkı bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

‘Otoredi.com’ ile devam

Otomotiv sektöründe uzun yıllar Opel Türkiye ve Hyundai Assan gibi önemli şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan Kurthan Tarakçıoğlu, otomotiv strateji ve pazarlama danışmanlığına bir halka daha ekledi.
“Otoredi.com” adıyla yeni bir internet sitesi kuran Tarakçıoğlu, Türkiye’nin 38 kentinde günlük kiralamaya yönelik firmalar ve araçlarını müşterilerle buluşturacak. Kullanıcı dostu bir site yaratmaya çalıştıklarını belirten Tarakçıoğlu, her geçen gün daha çok araçla daha fazla kentte hizmet vermeyi hedeflediklerini, Müşteri Hizmetleri Ekibi ile müşteriye alternatif çözümler üretebileceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Biri ‘azman’, diğeri ‘genç işi’ konsept...

Çek üretici Skoda’nın, Avusturya’da düzenlenen GTI modifiye etkinliği “Wörthersee 2014”te tanıttığı iki farklı konsept, ilgi çekti. Skoda, bu etkinlikte, ralli geçmişine de gönderme yapan Yeti Xtreme’in yanı sıra tamamen Skoda Akademi stajyerlerinin “hayallerine uygun” geliştirdiği iki kişilik üstü açık CitiJet’i sergiledi.
Yenilenen ve Türkiye’de de satışa sunulan SUV modeli Yeti Outdoor’dan geliştirilen Yeti Xtreme’in gövdesinde mat gri, tavan ve jantlarında da sarı/yeşil karışımı boya kullanılmış. 17 inçlik ‘“iri” alaşım jantlar ve geniş arazi lastikleri bir “azman” ortaya çıkarırken, susturucusuz çift egzost çıkışı bunan “sesli” katkı yapıyor. İç mekandaysa dört adet spor koltuk, ralli araçlarından alınma orta konsol ve yangın söndürücü var. 150 HP’lik 1.8 lt TSI motor ve 6 ileri DSG şanzımanla donatılan Yeti Xtreme, 0-100 km/s hızlanmasını 9 saniyede tamamlıyor. Ayrıca Octavia RS’ten alınma frenler kullanılmış.
Stajyerlerin Citigo modelinden geliştirdikleri CitiJet ise, bir genç otomobilinde hayal edilebilecek unsurları barındırıyor. İki kişilik araç, mavi ve beyaz metalik renklere, 16 inçlik sportif alaşım jantlara, elde üretim arka rüzgarlığa ve çift çıkışlı egzozlara sahip. Özel 300W müzik sistemi ve sesle birlikte aracın alt kısmında yanıp sönen mavi LED ışıklar da unutulmamış. Motoru 1.0 lt (75 HP).

Haberin Devamı

Yarış aracından sonra kanat biçimli spor oto!

Amerikalı DeltaWing Technologies şirketi, daha önce yarış otomobili olarak geliştirdiği ve yarışlara soktuğu “Delta Kanat”ı, gelecekte bir spor otomobil olarak piyasaya çıkarmak istediğini de buldurdu. Yola uygun bir versiyonun bilgisayar çizimlerini paylaşan şirket, bu aracın günümüzdeki yol otomobillerinin hiçbirine benzemeyeceğini, ayrıca hafif yapısı ve küçük motoruyla harikalar yaratabileceğini savundu.
Şirketin sahibi, eski yarışçı Don Panoz, bunun kendileri için zor olmayacağını, yarışlarda diğer otomobillerin yarısı güç ve tüketimle rekabete katıldıklarını hatırlattı, bunu caddelerde de yapabileceklerini söyledi. Delta Kanat’ın yol versiyonunun 4 kişilik, 4 silindirli ve 85-110 HP’lik motorla donatılabileceği belirtilirken, 0-100 km/s hızlanmasını 6 saniyede tamamlayan, 100 km’de ortalama 3.4 lt tüketen bir araç hedefleniyor.