Ekonomi Sosyal konutta ‘Antep’ modeli

Sosyal konutta ‘Antep’ modeli

05.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TOKİ tarafından Gaziantep’te 8.5 milyon metrekare alan üzerinde 50 bin konut olarak projelendirilen Kuzey Şehir Projesi’nde ilk bölüm kuraları çekildi. Tek seferde yapılan ‘en büyük sosyal konut’ projesine ilgi büyük.

Sosyal konutta ‘Antep’ modeli

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından dev bir şehir olarak inşa edilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nin ilk bölümünde yer alan ve mayıs ayında satışa çıkarılan 749 konutluk 2. etabın kuraları çekildi.

Haberin Devamı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında inşa edilen 749 konuta, 549’u engelli, bin 579’u emekli olmak üzere toplamda 14 bin 378 başvuru yapıldı. Başvuru rakamı, satışa çıkarılan konut sayısının 20 katına yaklaştı.

2.3 milyar yatırdı

İlk bölümde yer alan konutların kura çekimi, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin ve konutlara başvuran ailelerin katılımıyla yapıldı.TOKİ’nin kurulduğu 1984’ten 2002’ye kadar 19 yılda 43 bin konut ürettiğini anımsatan Turan, 2003’ten bu yana yaklaşık 835 bin konut inşa ettiklerini aktardı.

Sosyal konutta ‘Antep’ modeli

Turan, “2023’e kadar bir milyon 200 bin konut inşa etmeyi hedefliyoruz. Bir başka deyişle 2023’te 5-5.5 buçuk milyon vatandaşımız TOKİ’nin ürettiği nitelikli yaşam alanı olan kaliteli konutlarda yaşayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep’te artan yeni yerleşim alanı ihtiyacını karşılamak için 50 bin konutun yer alacağı yeni bir şehir kurmak için harekete geçtiklerini anlatan Başkan Turan, Gaziantep Kuzey Şehir projesinin tek bir proje olarak üstlendikleri ve üzerinde çalıştıkları en büyük projelerden biri olduğunu söyledi. Turan, “Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa ölçeğinde de büyük bir proje. Ülkemizin mimarlık ve mühendislik ve planlama dünyası açısından da birçok ilkleri barındırıyor. Proje, bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim olma özelliği taşıyor” dedi. Turan, idare olarak planlama ve projelendirme çalışmalarına “aktif katılımcılık” odaklı yeni bir bakış açısı getirdiklerini belirterek, “Gaziantep’in geleceği olacak projemizin inşa sürecinde yerel aktörlerin söz hakkını ve görüşlerini de alarak ortak bir akılla projemizin inşasına başladık” dedi.

Turan, TOKİ olarak şimdiye kadar Gaziantep genelinde toplamda 20 bin 813 konut uygulaması başlattıklarını, bu konutların 15 bin 306’sını tamamladık, 5 bin 507 konutun da yapımının sürdüğünü söyledi. Turan, “Sadece TOKİ olarak Gaziantep yatırımlarımızın bedeli 2 milyar 344 milyon lira” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

İkinci kura müjdesi

Turan, toplam konut sayısının 50 bin olarak belirlendiği Kuzey Şehir’de ilk olarak 3 bin 300 konutun inşasına başladıklarını belirtti. Az katlı konutların üretileceğini, yatay mimariye ağırlık verileceğini ve mahalle konseptini gözeten bir planlama anlayışı olacağını kaydeden Turan, “Sokakları, esnafı, ağaçları, camileri, meydanı ile yaşayanlarda aidiyet hissi oluşturacak özgün bir şehir tasarlandı. 2023’te tamamlanacak projede geleneksel ile modern buluşacak” dedi.

Turan, ilk bölümdeki 3 bin 300 konut için ilk olarak 749 konutluk 2. etabın satışa sunulduğunu anımsatarak, satışa sunulan konutların 299’unun 2+1, 176’sının 3+1 ve 274’ünün ise 4+1 planında inşa edildiğini aktardı. Turan, kurası çekilen konutların fiyatlarının 109 bin ile 294 bin lira arasında değiştiğini, konut taksitlerinin de 454 liradan başladığını vurguladı. Kurada çıkmayanlara ikinci kura müjdesi veren Turan, “Proje kapsamında 3 bin 300 konutun inşası sürüyor. 27 Haziran’da 913 konutluk birinci etabın kuralarını yine burada çekeceğiz. Aldığımız karar gereğince bu kurada kendilerine konut çıkmayan vatandaşlarımızı yatırdıkları bedeli geri almadıklarında ikinci kuraya dahil edeceğiz. Ayrıca 913 konut için başka talep toplamayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Sosyal konutta ‘Antep’ modeli

İşe yakın yaşam alanı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, proje kapsamında viyadüklerin, kavşakların hızlı bir şekilde inşa edildiğini belirterek, buraya ulaşımın çok hızlı olacağını söyledi. Şahin, 25 kilometrelik kara tren hattını da hızlı trene çevireceklerini ifade etti.

Proje alanının 900 fabrikalık organize sanayi bölgesine komşu olduğunu belirten Fatma Şahin, “Savaşın ortasında 2 yılda 150 fabrika bitirdik. Şimdi çalışan nüfus 150 bin. İlerde 200 bin olacak. Biz bu kadar insanı her gün işe gelsin diye taşıyoruz. Şimdi onlara işine yakın yaşam alanı yapınca talep patlaması olacak. Bir de ülkemize gelen mülteciler nedeniyle kiralar çok yüksek, insanlar kira öder gibi ev sahibi olmayı tercih edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sosyal konutta ‘Antep’ modeli

Yazarlar