Ekonomi Stokçuluk ve fiyat etkileme suçlarının cezası artıyor

Stokçuluk ve fiyat etkileme suçlarının cezası artıyor

09.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) stokçulukla ilgili maddelerde yapılacak değişikliğin detayları netleşti.

Stokçuluk ve fiyat etkileme suçlarının cezası artıyor

Buna göre TCK'nın "fiyatları etkileme" suçunu düzenleyen 237'inci ve "mal ve hizmet satımından kaçınma" suçuna ilişkin 240'ıncı maddesi yeniden düzenlenecek. Yapılacak değişiklik ile bu suçlarda ceza alt sınırı 1 yıla, üst sınırı da 3 yıla çıkarılacak.

Haberin Devamı

3 yıla kadar hapis

Son günlerde yaşanan ayçiçeği yağındaki stokçuluk tartışmalarının ardından Adalet Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, TCK'nın 240'ıncı maddesinde düzenlenen "Mal ve Hizmet Satımından Kaçınma" suçundaki cezalar artırılacak. Bu çerçevede, 240'ıncı maddede yer alan "Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmündeki cezalar, "1 yıldan 3 yıla" şeklinde düzenlenecek.

"Fiyatları etkileme" suçunu düzenleyen TCK'nın 237. maddesindeki "İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimseye 3 aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir" şeklindeki hüküm de değiştirilecek. Düzenleme ile bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dört bir yanında stokçuluğa karşı denetimler tüm hızıyla sürüyor. Zabıta ekipleri stokçuluk iddialarının yanı sıra fahiş fiyat artışlarını da kontrol ediyor.