Ekonomi Şubeler kapatıldı 53 bin ‘inceleme’

Şubeler kapatıldı 53 bin ‘inceleme’

07.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

BDDK denetimi sonucu temmuz ayında ‘faizsiz konut edindirme şirketlerinin’ çoğunun tasfiyesine karar verilmişti. TMSF, bu şirketlerde tasfiye eylem planı yürütüyor. Toplam 53 bini aşkın sözleşme inceleniyor

Şubeler kapatıldı 53 bin ‘inceleme’

Duygu Erdoğan - Tasarrufa dayalı faizsiz finansman faaliyeti yürüten şirketlere yönelik yapılan düzenleme sonucunda BDDK’ya başvurmayan, ya da başvuran ancak gerekli koşulları taşımayan şirketler için tasfiye kararı alınmıştı. Temmuz başında açıklanan tasfiye süreci ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından atanan tasfiye komisyonları ile yürütülüyor. Bu kapsamda TMSF mağduriyetlerin giderilmesi ve tasfiye kararı verilen 21 şirkette yapılacaklara yönelik çalışmalar yaparken, yol haritasını da açıkladı. ‘Tasfiye eylem planlarına göre’ şirketlerin hakim ortak ve yöneticilerinin mali hak ve varlıklarına ihtiyati haciz işlemi gerçekleştirilerek güvenlik tedbirleri alındı. Kiralık durumda olan 426 şubenin tümü kapatıldı.  

Haberin Devamı

Tasfiye komisyonları, eylem planları çerçevesinde bilgi-işlem denetimi ve yedekleme, varlıklar ve haklar ile borç ve yükümlülüklerinin, teminat eksikliklerinin ve diğer risklerin tespiti, etkisiz şahıslarda şirket mal varlığı bulunup bulunmadığının tespiti gibi çalışmaları yürütüyor.

21 şirket var

Tasfiye süreci yürütülen Finansevim, Gerçekevim, Hedefevim, Varlıkevim, İstekevim, İktisatevim, Değer Tasarruf, Vizyonevim, Birikimevim, Destekevim, Gelecek Tasarruf, Birlikbirikim, Yaşamevim, Morevim, Önceevim, Doğruevim, Tasarruf Organizasyon, İkizlerevim, Finalevim, HH Aydın Yatırım, İhtiyaçevim şirketlerinin 400’ü aşan sayıda şubeleri, 3 bine yakın çalışanları, ve 54 bine yakın müşterisi olduğu biliniyor. Bu kapsamda toplam 53 bin 533 adet tasarruf finansman sözleşmesi inceleniyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, şirketlerin tasfiye bilançosu hazırlanarak, alacaklılar sıra cetveli düzenlenecek ve şirketin paraya çevrilebilen tüm menkul, gayrimenkul, hak ve alacakları tahsil edildikçe, sıra cetveline uygun şekilde hak sahiplerine bildirim yapılacak.

Haberin Devamı

Duyuru sitelerde

Tasfiyesine karar verilen şirketlerle ilgili müşterilerin, alacaklılarının ve borçlularının bilgilendirilmesi için çağrı merkezi de oluşturuldu. TMSF internet sitesi üzerinden her şirkete yönelik çağrı merkezi numarası bulunuyor. Bu kapsamda ilgili şirketlerin müşterilerinin, alacaklılarının ve borçlularının belirtilen telefonlardan tasfiye komisyonlarına başvurmaları isteniyor. Diğer taraftan tasfiye edilen şirketlerin internet siteleri ise tasfiye komisyonlarının uyarısı ile açılıyor. Çıkan uyarıda tasfiye hatırlatılırken, genel bilgilendirmeler yapılıp, ilgililerin çağrı merkezleri ile iletişime geçmeleri isteniyor. Sitelerde uyarıyı kapattıktan sonra karşılaşılan ilk sayfada da içeriklerin yer aldığı ‘kamuoyu duyurusu’ var.

Sistem son yıllarda hızlandı

Kamuoyunda faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi olarak bilinen ‘tasarruf finansman’ sistemi sık sık gündemde tartışma konusu olurken, nisan ayında çıkarılan yönetmelikle Türkiye’de tasarruf finansman şirketi kurmak isteyenlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurması zorunlu hale getirildi, 100 milyon lira sermaye şartı istendi.

Haberin Devamı

Faize duyarlılığı olan, ya da mevcut faiz oranlarıyla konut edinme imkanı olmayan kesim, bu sisteme giriyor. Sistemde toplamda 400 bin kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.

İlk başlangıcı otomotiv finansmanına dayanan şirketlerin zaman içinde konut alanında da arttığı görüldü. Belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut ya da otomotiv alımında tasarrufu toplanan sistem, ‘altın günü’ gibi işliyor. Tüketiciler arasında alacakları evin fiyatına ve ödeyebileceği taksit miktarına göre gruplar oluşturuluyor.

Ödemesini yapanlar ne olacak?

Şirketlerin hakim ortak ve yöneticilerinin mal, hak ve varlıklarına, mevcut denetim raporları kapsamında tespit edilen tutarlar üzerinden ihtiyati haciz işlemi gerçekleştirildi. Tasarruf birikimi ödemesi yapan henüz teslimat almamış/tahsisat yapılmamış müşterilerin sözleşmeden kaynaklanan taksit ödemeleri durduruldu. Bu kişilerin daha sonra Tasfiye Komisyonu tarafından yapılacak duyurular ile alacaklarını tasfiye komisyonuna bildirmeye çağrılacakları ifade edildi. Finansman döneminde olan (teslimat alan) müşterilerin taksitli borçlarını ise sözleşme koşullarına uygun şekilde ve düzenli olarak, komisyon tarafından TMSF adresinden de yönlendirilen web sayfalarında yer alan banka hesap numaralarına ödemelerinin gerektiği kaydedildi.