Ekonomi Tarihe geçen yaz

Tarihe geçen yaz

13.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Transferde sınırları kaldıran Süper Lig kulüpleri, kadrolarını ciddi anlamda güçlendirdi. Van Persie, Nani, Podolski, Gomez ve Eto’o gibi yıldızlar getirilerek tarihe geçen bir dönem yaşandı

Tarihe geçen yaz

Türkiye’de yabancı kuralında yapılan değişikle beraber, kulüpler transferde önemli adımlar attı. Büyük yıldızlar Spor Toto Süper Lig’e giriş yaptı.

Haberin Devamı

Artık maç kadrolarına 14 yabancıyı yazabilen kulüpler, yaptıkları transferlerle rekor kırdı. 18 Süper Lig takımı toplam 182 transfer gerçekleştirdi. Toplamda 83 milyon euro’luk harcama rekoru kırıldı. Rakamlardan önce tarih yapraklarını geçmişe çevirmekte fayda var.

2002’deki Dünya Kupası oynandığı sırada, Türkiye futbolseverler sadece ay-yıldızlı takımımız değil, bir de Arjantin’i takip ediyordu.

Çünkü Fenerbahçe, ezeli rakibi Galatasaray’a 3. yıldızı kaptırdığı 2001-02 sezonunun ardından farklı bir yapılanmaya gitme kararı almıştı.

Başkan Aziz Yıldırım, amaçladığı transferi Arjantin’de bulmuştu. Ortega, Avrupa’ya dönmek istiyor, Yıldırım da kesenin ağzını açtıkça açıyordu.Sarı-lacivertliler 4 yıl için 22 milyon dolar vermeyi kabul etmişti. Ayrıca River Plate’e 5, bonservisinin bir kısmına sahip Parma’ya 2.5 ve oyuncuya da yıllık 2 milyon dolar ödeneceği belirtilmişti.Türkiye’yi ayağı kaldıran ve havalimanı-taraftar karşılamalarını resmen başlatan bu transfer öyküsünü, dondurup, günümüze dönmekte fayda var.

Haberin Devamı

Fenerbahçe tarihinde yeri farklı olan 3 Temmuz günününde, kulüp büyük bir transfer açıklaması yapıyordu.

Tarihe geçen yaz


Portekiz’in önemli yıldızı Luis Nani, resmen sarı-lacivertli formayı giyecekti.

6 milyon euro’ya biten Nani, yıllık da 3.6 milyon euro kazancaktı. Ancak esas pazarlıklar dünyanın en iyi golcülerinden biri olarak görülen Van Persie için yaşanıyordu. ‘Uçan Hollandalı’ yıllık 5 milyon euro maaşta diretmiş, Terraneo ve ekibi, bütün hamleleri devreye sokmuştu. 4.5 milyon euro’ya razı olan Van Persie, bonuslarla beraber toplam 6.6 milyon euro’luk bir bedelle imzaya ‘evet’ demişti.

Yıldırım’ın 17 yıllık döneminde transferde hep flaş isimler getiren sarı-lacivertliler, bu kez başka bir politika izliyordu. Terraneo’nun önderliğindeki ekip, sezonun en pahalı ismi Josef de Souza için, 8 milyon euro serbest kalma bedelini Sao Paulo’ya ödeyip işi bitirmişti. Guarin ve Ramires gibi flaşlar konuşulurken, sürpriz orta saha Josef, Topuk Yaylası’na çıkagelmişti. Tıpkı Kjaer’in 7.6 milyon euro ile tarihin en pahalı stoperi olması gibi, değirmenin suyu çok gür akıyordu.

Haberin Devamı

Dondurduğumuz 2002 tarihindeki Ortega transferinde de kulübün kaynaklarıyla hareket eden Başkan Yıldırım, akıllı sponsorluk anlaşmaları yapıyordu.

Yeniden 13 sene önceye dönersek, Telsim’le olan bağını koparan kulüp, Aria ile de ciddi anlaşma yapmış, dönemin en iyi orta sahalarından Matias Almeyda ve gol makinesi Gabriel Batistuta’yı bile gündemine almıştı. Bugünlerde ise arama motoru Yandex anlaşması sonrası, Sofiane Feghouli ya da Arjen Robben çalışmaları bir çağrışım yapmıştır.

Zaten 11 futbolcuya ödenen 41 milyon euro da bunun bir göstergesi.

Terraneo’nun sihri

Transfer döneminin şampiyonu Fenerbahçe’de yaz aylarının bir numaralı favorisi Guiliano Terraneo oldu. İtalyan Sportif Direktör, adeta bir yıldız futbolcu gibi taraftarlardan ilgi gördü. Hatta öyle ki kulüp mağazalarında 4 bine yakın forması satıldı.

Terraneo aldığı kadar sattığı veya gönderdiği futbolcularla da fark yarattı.

Haberin Devamı

Tecrübeli futbol adamı, Moussa Sow’u Al Ahli’ye 17 milyon euro’ya satıp kulüp rekorunu kırdı. Tartışılan Emenike’yi de 4 milyon euro kiralayarak resmen bir başarıya imza koyan İtalyan, Bekir, Egemen, Mert Günok, Webo ve Emre Belözoğlu gibi maaşları epey bir kabarık olan isimlerle de sözleşme yenilemedi. Krasic gibi yılda 2.3 milyon euro kazanan bir karın ağrısını da sonsuza dek iyileştirdi. Böylece Fenerbahçe toplamda 21 milyon euro’luk bir gelir elde etti.

YABANCI SAYISININ 14’E ÇIKMASI DÜNYA’NIN EN SAYGIN YILDIZLARINI TÜRKİYE’YE GETİRDİ

TİMSAH MODELİ

Bursaspor, evinde Trabzonspor’la 3-3 berabere kalırken, Fernandao’nun başlattığı atakta Ozan Tufan, Volkan Şen’e bir gol pası vermişti. Bu görüntüyü hatırlayan yeşil-beyazlı taraftarlar, yeni sezona girerken, buruklaşabiliyor. Ancak rakamlar hiç de öyle demiyor.

Ligin en karlı takımı olan Bursaspor, Fenerbahçe’ye sattığı; Volkan Şen, Ozan Tufan ve Şener’den 10.5 milyon euro, Villarreal’e gönderdiği Bakambu’dan 7.5 milyon euro ve Manchester City’ye satılan Enes Ünal’dan 3 milyon euro kazandı. Toplamda da 22.5 milyon euroyu kasaya koya’n Recep Bölükbaşı ve ekibi, Dzsudzsak, Stoch, De Sutter ve Tomas Necid gibi yıldızların yanına Hosogai, Sivok, Dany ve Faty gibi takım oyununa uygun isimleri sadece ve sadece 7 milyon euroya kadrosuna kattı.

Haberin Devamı

15 yeni isim ve 2010’un şampiyon teknik direktörü Ertuğrul Sağlam’la yola çıkan Timsah, geçen sezon 69 golle ligin en skorer takımını kaybetse de ‘ucuz’ yıldızlarla yeni umutlara yelken açıyor. Her ne kadar 1996’da Elvir Balic, Mususi ve Ercüment’li kadrosunu kaybeden Bursaspor’u andırsa da baştan kurulan kadro da umut aşılıyor.

Tarihe geçen yaz


ASLAN’IN BAŞARISI

Galatasaray, transfer dönemini sessiz geçince, beklediği ilgiyi bulamadı. Takımın en pahalı oyuncusu Sneijder’in sözleşmesini uzatma konusunda temkinli kalmak zorundaydı. Son şampiyon forma sponsoru konusunda bile adım atamaz hale gelmişti. Öyle ki kulüp, Şampiyonlar Ligi arifesinde Melo ve Telles gibi iki kritik yıldızını 5.2 milyon euro bonservislerle Inter’e göndermek durumundaydı.
Dursun Özbek ve ekibi, Manchester City’den 20 yaşındaki Denayer’i 450 bin euroya kiralarken,genç Jose Rodriguez’i bedelsiz ve sol bek Carole’ü de 1.5 milyon euro’ya transfer etmişti.
Flaş transferi 2.5 milyon euroya bitiren sarı-kırmızılılar, esas başarıyı Amrabat’ı 3.5 milyon euro’ya Malaga’ya satıp, Bruma’yı da 1.9 milyon euro’ya kiralamakta buldu.

Grosskreutz bilmecesi...

Galatasaray’ın Felipe Melo ve Telles’i gönderdiği transfer döneminin son gününde, her iki mevkiide de oynayabilen Kevin Grosskreutz’u alması transfer başarısının yeni bir örneği olarak nitelendirilmişti.
Borussia Dortmund’dan transfer edilen Alman futbolcunun eğer FIFA’ya yapılan işlemleri zamanında ve hatasız yapılsaydı işler daha başka olacaktı tabii. Ancak tarihe geçen hata sonrası sadece 1.5 milyon euro gibi mütevazi bir bedele alınan Grosskreutz, Ocak 2016’ya kadar takımda yer alamayacak.
Tarihe geçen yaz
İhracat zengini Türkiye

Yabancı kontejanının düşmesiyle birlikte transferde 83 milyon euro’luk bir yatırım yapan Türkiye’de kulüpler, ihracatı da yabana atmadı.
18 kulüp, sattığı ya da kiraladığı futbolculardan 80 milyon euro topladı. Başı yine Fenerbahçe çekti. Sarı-lacivertliler, 21 milyon euro ile zirveyi aldı. Demba Ba ve Atınç’tan gelen 20 milyon euro ile Beşiktaş ikinci sıraya inerken Bursaspor sadece yurt dışı transferi baz alındığı için 10 milyon euro’luk bir parayı kasasına koydu. Ayrıca Fenerbahçe’den ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri takımı Al Ahli’nin yolunu tutan ve 17 milyon euro’luk bir para kazandıran Moussa Sow, 1999’da Elvir Balic’in Real Madrid’e 15.6 milyon euro’luk rekorunu eline geçirdi.

ÇARE DEMBA BA

Beşiktaş, bu sezon Şenol Güneş ile çıktığı yolda transferin en aktif takımlarından oldu. Siyah-beyazlılar, Finansal Fair-Play’in kaçınılmaz sonuyla karşılaşmamak adına adeta çırpındı durdu. Öyle ki takımın rekorlar kıran golcüsü Demba Ba, 14 milyon euroya Çin’e, stoperdeki genç yetenek Atınç Nukan da 6 milyon euro’ya Bundesliga 2 ekiplerinden Leipzig’e gönderilmişti.
Bu paralar, Rhodolgo, Mario Gomez, Andreas Beck, Quaresma ve Tosic gibi takım oyununa doğrudan etki edecek isimler verilmişti.
UEFA’nın istediği bütçede denkli böylece oluşturulmuştu. Transferde sadece 8.2 milyon euro harcanması, menajerlik oyunlarında yapılacak hilelerle bile yapılamayacak türdendi. Ancak Ricardo Quaresma’nın 1.2 milyon euro’ya dönmesi, Mario Gomez gibi rekortmen bir forvetin bedelsiz kiralanması ayakta alkışlanmalıydı.

Süleyman Hurma faktörü

Okay Yokuşlu, henüz 17 yaşında Altay’da oynarken, 2011-12 sezonu öncesi Kayserispor tarafından 2.3 milyon liraya transfer edilmişti. Büyük tartışma yaratan bu transferin başrolünde bizzat Süleyman Hurma oynuyordu.
Sarı-kırmızılı forma altında büyük bir tecrübe elde eden genç Okay, Hurma’nın Trabzonspor’a geçmesiyle rotasını da Karadeniz kıyısına çevirdi.

Süleyman Hurma’nın ‘Kendisinden çok ümitliyim. Avrupa çapında bir yıldız olacak’ dediği 21 yaşındaki futbolcunun yanında Trabzonspor, birçok başarılı hamle yaptı.

Sevilla ile 2 yıl üst üste Avrupa Ligi’ni kazanan Stephane M’Bia, bonservis bedeli ödemeden alan bordo-mavililer, gerçek bir ders verdi.
Lazio’nun sağ beki Luis Cavanda’nın da sadece 1.7 milyon euro’ya gelmesi, 2 yıldır sağ bek alan rakibi Galatasaray’a örnek olacak cinsten.

En yüksek bedeli Dame N’Doye’a 3.1 milyon euro olarak veren Trabzonspor, 2003-05 arası İbrahima Yattara, Maksim Romaschenko ve Miroslaw Szymkowiak gibi isimleri kadrosuna katarak şampiyonluk yarışının en iddialı takımlarından biri olmuştu.

Tarihe geçen yaz


Eto’o için servet

Transfer döneminin ilk günlerinde adından sıkça söz ettiren Antalyaspor, Spor Toto Süper Lig’e yeni çıkmasına karşın dünyaca ünlü isimleri gözüne kestirdi.
En başta Ronaldinho’yu almak isteyen kırmızı-beyazlılar, esas rotayı daha sonra Samuel Eto’o’ya çevirdi. Kamerunlu yıldızı, yıllığı 3 milyon euro’dan 9 milyon euro’ya kadrosuna katan Akdeniz temsilcisi, kulüp tarihinin en kariyerli futbolcusuna imza attırdı.