Ekonomi Tarımdan enerjiye çok aktif Ziraat

Tarımdan enerjiye çok aktif Ziraat

18.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

2020’de stratejilerinin tarımdan enerjiye Türkiye için daha fazlasını sunmak olduğunu belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, geleceğe olumlu baktıklarını vurguladı

Tarımdan enerjiye çok aktif Ziraat

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2020’de stratejilerinin tarımdan enerjiye Türkiye için daha fazlasını sunmak olduğunu belirterek, “Önümüzdeki dönemde gerek kredilerimizle gerekse hayata geçireceğimiz yeni uygulamalarla ülkemiz tarımını, üreticilerimizi ve tarladan sofraya kadar olan sürecin tamamını bugüne kadar olduğundan çok daha güçlü şekilde ‘bir bankadan daha fazlası’ olarak desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Kredi artışı sağladı

Sektörde en yüksek özkaynağa sahip olan bankanın, sürdürülebilir verimliliği esas alarak hizmet verdiğinin altını çizen Aydın, AA’ya yaptığı açıklamada, geleceğe olumlu baktıklarını, sorunların hızla atlatılacağına inançlarıyla öncü olduklarını anlattı. Hem ülke bilançosunu hem müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını söyleyen Aydın, şöyle devam etti:

“Sektördeki her 3 TL’lik kredi artışının yaklaşık 1 TL’si Ziraat Bankası tarafından sağlandı. Bu katkı ile sektörün TL kredi stoğundan aldığımız pay yaklaşık yüzde 20 seviyesinde. Bu da kullandırılmış olan her 5 TL kredinin yaklaşık 1 TL’sini Ziraat Bankası’nın sağlamış olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bankamız, sektörün kredi takip rasyosunun yaklaşık yarısı oranında olan takip rasyosu ile kredi kalite yönetimindeki etkinliğini de sürdürmektedir.

Haberin Devamı

Kullandırılmış olan her 3 TL konut kredisinin yaklaşık 1 TL’sini sağlayarak konut kredilerinde yüzde 31 pazar payına ulaştık. Bireysel ihtiyaçların finansmanında bireylerin finansal sıkışıklığının aşılmasına önemli katkılarda bulunduk. 250 bin kişiye 3 milyar TL’ye yakın finansman desteği sunduk.”

12 milyar $ kaynak çekti

KOBİ’lerin uygun faiz ve vadelerle finansmana ulaşması için de çalıştıklarını belirten Aydın bu işletmelere 1 yılda 11 milyar TL finansman desteği sağladıklarını söyledi. 2019’da başladıkları İVME Finansman Paketi ile 52 bine yakın müşteriye uygun vade ve faizle 14 milyar TL kredi kullandırdıklarını ifade eden Aydın, yurt dışından 12 milyar dolar yabancı kaynak temin ettiklerini de dile getirdi.

Faiz indirimli kredi uygulaması

Geçen yıl sonu itibarıyla tarımsal üretime yönelik kredilerinin 64 milyar TL’yi aştığı bilgisini paylaşan Aydın, 2020 tarım finansman stratejileri için şunu söyledi:

“2020’de de tarım sektörü önceliğimiz olmaya devam edecek. 2020’de alışılagelmiş tarım kredisi uygulamalarından farklı olarak piyasada aktif rol oynayan, kaliteli ve verimli üretimi teşvik eden, küçük aile işletmeciliğini geliştirirken, uluslararası rekabete ayak uydurabilecek, modern tarım teknolojilerini kullanarak üretim yapan orta ve büyük ölçekli işletmelerin kurulmasını teşvik edecek bir finansman programına hazırlanıyoruz” dedi. Faiz indirimli (sübvansiyonlu) tarım kredisi uygulamalarındaki değişikliklerin 3 Ocak’ta uygulamaya konulduğunu hatırlatan Aydın tarımsal üretimin artırılması, yerli girdilerin kullanılması gibi stratejilere uygun üretim yapan üreticiler için ayrı ayrı faiz indirim oranları uygulanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Aydın, bu çerçevede özellikle küçük ve çok küçük ölçekli işletme sahibi üreticilerin finansman maliyetinin sıfırlanması ve bu üreticilerin daha sade bir süreçte kredi kullanabilmesi amacıyla, hayvancılıkta 100 bin TL’ye, bitkisel üretimde ise 50 bin TL’ye kadar olan kredilerde yüzde 100 faiz indirimi uygulandığını söyledi.