Ekonomi Tasarıma bütçe verin Türkiye'yi uçuralım

Tasarıma bütçe verin Türkiye'yi uçuralım

18.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Tasarım Haftası öncesinde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Sanayicinin ve ihracatçının tasarıma daha fazla bütçe ayırmasını istiyoruz” dedi

Tasarıma bütçe verin Türkiyeyi uçuralım

Uluslararası tasarım dünyası, 19-23 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası’nda bir araya gelecek. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde, Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası (Design Week Turkey) 19 Ekim’de, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlıyor.

Haberin Devamı

Tasarımı sanayi, endüstri ve ihracatla buluşturmayı hedefleyen, ülke genelinde yaratıcılığı teşvik etmeyi, düşünsel ve kültürel bir neslin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlayan etkinliğe alanında tanınmış yerli ve yabancı tasarımcılar katılacak.

Üç tarafı buluşturacak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta kalıcı değeri artırmak için yüksek katma değerli üretime ihtiyaç olduğunu belirterek, “Daha çok çalışıp, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markayla katma değeri artırmak istiyoruz. Böylece yüksek değerli ürünler ihraç edebiliriz” diye konuştu.

Büyükekşi, daha iyi tasarım yapan Türkiye’nin geleceğinin de iyi tasarlanacağını söyledi.

Büyükekşi, bu yıl etkinlikte önemli bir değişikliğe gittikleri bilgisini veren Büyükekşi, şunları söyledi: “Hedefimiz tasarımın bilinirliliğinin artmasını, ihracatçının ve sanayicinin tasarıma daha çok önem vermesini, tasarlanmış ürünlerin her platformda ihracatçı ve sanayicilerimiz tarafından desteklenmesini sağlamak. Sanayicinin ve ihracatçının tasarıma daha fazla bütçe ayırmasını ve üniversitelerdeki tasarım ürünlerinin artmasını sağlamak, tasarımı tercih edecek öğrencileri motive etmek istiyoruz. Ayrıca sanayici ve ihracatçının tasarımı parayla satın almasını hedefliyoruz. Bazı sektörlerde taklitle ilgili sıkıntı var, bundan kurtulup şirketleri tasarıma yönlendirmeyi amaçlıyoruz.”

Haberin Devamı

TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ise, “Burada amacımız tasarımcılar, öğrenciler, sanayiciler, yabancı konukların bir araya geleceği bir platform oluşturmak” dedi.

Önemli tasarımcılar geliyor

Türkiye Tasarım Haftası’na pek çok ünlü yerli yabancı tasarımcılar da katılacak. Pınar&Viola markasının kurucularından Pınar Demirdağ bunlardan biri. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en büyük tasarım festivali olan Beirut Design Week’ten özel bir ürün seçkisi Türkiye Tasarım Haftası’nda ziyaretçilerle buluşacak. Konferans için İstanbul’a gelecek önemli isimlerden biri de Michael Young.

Dijital sanat ve tasarım alanında dünyanın öncü isimlerinden biri olan Daniel Widrig’in de tasarımları Raw sergisi kapsamında sergilenecek.

Konferans konuşmacıları arasında önemli yerli ve yabancı isimler bulunuyor. Bunlar arasında Hussein Chalayan, Atıl Kutoğlu, Dice Kayek’in yaratıcıları Ayşe ve Ece Ege, Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi, moda tasarımcısı Zeynep Tosun, moda tasarımcısı Aslı Filinta, Ezra Çetin, Sertaç Ersayın gibi isimler yer alıyor.