Ekonomi Tek çizgi helal çift çizgi haram

Tek çizgi helal çift çizgi haram

01.10.2010 - 00:59 | Son Güncellenme:

Helal gıdadan, helal tekstile ve kozmetiğe kadar pek çok ürünün sergilendiği Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı dün CNR Expo Fuar Merkezi’nde açıldı

Tek çizgi helal çift çizgi haram

3 Ekim tarihine kadar devam edecek olan fuarda ilginç ürünler de sergileniyor. Bunlar arasında ‘domuz testi’ var.
Rus Xema firması ithal et ve gıda kontrol laboratuvarları için ürettiği bu testi ilk kez Türkiye’de bu fuarda sergiliyor.
Özellikle et ithalatının serbest kalmasıyla birlikte teste büyük bir ilgi olduğunu söyleyen firmanın ihracat müdürü Juan Baker, sistemi şöyle anlattı:
“Şüphenilen et önce ılık bir suya konuluyor. Test çubuğu bu suya batırılarak 10 saniye bekletiliyor. Ardından çubuk çıkarılıp düz bir zemine konuluyor. Test çubuğunun üzerinde tek çizgi çıkarsa domuz ürünü yoktur anlamına geliyor. Çift çizgi çıkarsa vardır anlamını taşıyor.”
Ürünü 1.5 yıl önce piyasaya sunduklarını belirten Baker, “Test Malezya ve Endonezya’dan talep görüyor. Ürünümüzü Türkiye’de ilk kez bu fuarda tanıtıyoruz. Şu ana kadar fuar ziyaretçilerinden büyük ilgi gördü” dedi.

50 firma katılıyor
Türkiye’de ilk kez düzenlenen fuara toplam 50 firma katılıyor. Fuar katılımcılarının yüzde 30’unu ağırlıklı olarak Malezya, İran, Amerika, Hindistan ve Rusya’dan gelen firmalar oluşturuyor. Fuara Türkiye’den Seyidoğlu, Anti Natural, Balarısı, Beyza Piliç, Çiftlik, Çorum Un, Ektaş, Erpiliç, Helal Kozmetik, İtimat Süt, Kandazlar, Karahan Un, Öznesil, Progıda, Rumeli Maya ve Şifa Yemek gibi firmalar katılıyor.

Haberin Devamı

‘Helal pazarında etkin olmak istiyoruz’
Seyidoğlu olarak üç ay önce helal sertifikası aldıklarını söyleyen Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, “Malezya ve Endonezya’ya ihracat yapamıyorduk. Bizden sürekli bu sertifikayı talep ediyorlardı. Biz de sertifikayı aldık ve bu ülkelere ihracata başladık” diye konuştu.
Halihazırda 15 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Göksu, “Dünya helal gıda pazarı yaklaşık 2 trilyon dolara ulaştı. Bu pazarda etkin oyuncular arasında olmak istiyoruz” dedi.
Bu yıl 45 milyon TL ciro hedeflediklerini kaydeden Göksu, “Hadımköy’de faaliyete geçirdiğimiz yeni fabrikayla helva üretim kapasitemizi günlük 25 tona çıkardık. Ayrıca günlük 40 ton reçel, 10 ton pekmez kapasitesine sahibiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Helal dana bacon üretiyorlar
Fuara ağırlıklı olarak gıda firmalarının katılımı dikkat çekiyor. Bunlar arasında 5 Yıldız Et Mamülleri de var. Firmanın Satış ve Pazarlama Koordinatörü Mehmet Yalçınkaya, sektörde 1967 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Sosis, sucuk, pastırma, kavurma gibi 180’in üzerinde ürünümüz var. 5 yıldızlı otellere dana bacon, füme et gibi butik et üretimi de yapıyoruz” dedi.
Irak, Dubai ve Suudi Arabistan’a ihracat yaptıklarını söyleyen Yalçınkaya, “Üretim tesisimiz Kurtköy’de. Yıllık 10 bin ton üretim kapasitesine sahibiz” diye konuştu.

Alkolsüz parfüm jelatinsiz ruj
Fuarda ilgi çeken standlar arasında ‘helal kozmetik’ standları bulunuyor. Helal kozmetik pazarının gözdeleri arasında ise alkolsüz parfüm ve domuz jelatini bulunmayan ruj gibi ürünler bulunuyor.
Fuarda ayrıca organik kozmetik ürünleri de sergileniyor.
Fuarda ayrıca kozmetik ürünlerinin yanı sıra tesettür mayo standları da var. Fuar katılımcılarından Adap Mayo yetkilileri Türkiye genelinde toptan satış yaptıklarını söyleyerek, 1991 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini ve helal pazarda etkin olmak istediklerini belirtti.

72 firma sertifika almak için başvurdu
Fuarın destekçilerinden Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) yetkililerinin verdiği bilgiye göre mayıs ayından bu yana helal sertifika için başvuran şirket sayısı 72’yi buldu.
Değerlendirme sürecinin ‘teknik ekip’ ve ‘fıkıh ekibi’ olmak üzere iki ayrı ekip tarafından yapıldığını söyleyen GİMDES Başkanı Hüseyin Büyüközer, “Toplam 45 kişilik ekibimiz var. Teknik ekibimizin içinde gıda ve kimya mühendisleri var. Fıkıh ekibimizin içinde de ilahiyatçılar bulunuyor” dedi.