Ekonomi Teklif komisyondan geçti: Şehirlerde yatay mimari dönemi

Teklif komisyondan geçti: Şehirlerde yatay mimari dönemi

17.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İmar Kanunu’nda da değişiklik öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklif komisyondan geçti: Şehirlerde yatay mimari dönemi

 Teklife göre, binalar istenildiği kadar yükselemeyecek, imar planları kısıtlanmış olacak. Etraftaki ortalama yüksekliklere bakılarak bir yükseklik belirlenecek. Kaçak yapılarla ilgili metrekare başına belirlenen rakamda, arsanın emlak değerini baz alarak ceza daha da artırılarak uygulanacak.

Kumsal alanlarda rekreatif amaçlı iskele yapılamayacak.İmar Kanunu’nda da değişiklik öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife göre, binalar istenildiği kadar yükselemeyecek, imar planları kısıtlanmış olacak. Etraftaki ortalama yüksekliklere bakılarak bir yükseklik belirlenecek. Kaçak yapılarla ilgili metrekare başına belirlenen rakamda, arsanın emlak değerini baz alarak ceza daha da artırılarak uygulanacak. Kumsal alanlarda rekreatif amaçlı iskele yapılamayacak.‘Ahlat’ düzenlemesiTeklif, imar planlarında karşılaşılan davaların ivedi yargılaması ile mahkemelerde görülmesinin önünü açıyor. Kaçak yapılarla ilgili düzenlemeler getiren teklif, yüksek binaların inşasının önüne geçilmesini amaçlıyor. Teklifle, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Ahlat’a Cumhurbaşkanlığı Köşkü projesi için kapı aralandı. Teklifin 20. maddesine göre, Ahlat’ta, kanun teklifinde sınır ve koordinatları gösterilen, Kıyı Kanunu’na tabi bölgede, imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilecek. Teklife eklenen kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen Ahlat’ta Van gölü kıyısında bulunan alanların Kıyı Kanunu’na tabi kısımlarında imar planı kararıyla resmi kurum alanı yapılabilmesine olanak sağlanıyor.