Ekonomi TEKZİP VE DÜZELTME

TEKZİP VE DÜZELTME

02.06.2010 - 02:36 | Son Güncellenme:

Gazetenizin köşe yazarı Metin Münir tarafından 17.03.2010 tarihli gazetenizin 8. sayfasında “Ilısu’da cevapsız sorular”, 18.03.2010 tarihli gazetenizin 10. sayfasında “Ak Parti, Siyah Proje” ve 19.03.2010 tarihli gazetenizin 10. sayfasındaki “Ilusu: Hazine beni ilgilendirmez diyebilir mi?” başlıklı köşe yazılarıyla alakalı olarak aşağıdaki düzeltme ve cevap yazısı gönderilmektedir.

TEKZİP VE DÜZELTME

Ilısu barajı projesi son 13 yıldır gerek ülkemiz gerekse dünya kamuoyunda geniş bir şekilde yer almakta. Çevre ve Orman Bakanlığımız ile Genel Müdürlüğümüz anılan projeyle alakalı olarak haksız ithamlarla karşı karşıya bırakılmaktadır.
Ilısu barajı projesi Bakanlar Kurulu’nun 1997 tarih ve 9532 sayılı kararında ülkenin ekonomik şartları göz önünde bulundurularak iç ve dış finansman ihtiyacının Sulzer Hydro AG liderliğindeki konsorsiyumca temin edilmesi ve Hazine Müsteşarlığı’nca uygun bulunması şartıyla 2886 sayılı kanunun 89. maddesine göre yapılacağı kararlaştırılmıştır.
2004 yılında Sulzer Hydro AG firmasının küllü halefiyet yoluyla Va TECH Hydro Gmbh&Co firmasına intikali sebebiyle, 2004 tarihli ve 8033 sayılı Bakanlar Kurulu kararına binaen Va TECH Hydro Gmbh&Co firması tarafından teklif edilen finansmanın Hazine Müsteşarlığı tarafından uygun bulunması şartıyla 1997’de alınmış olan Bakanlar Kurulu kararına göre işlenmeye devam edilmiştir.
Ayrıca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun geçici 2. maddesinde “Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale edileceği yazılı olarak duyulmuş veya ilan edilmiş olan işler ilgili olduğu kanun usulüne göre sonuçlandırılır” hükmü düzenlenmiştir. Bu sebeple kredi temin ve Hazine Müsteşarlığı’nca kabul edilme süreci sonunda sözleşme taraflarca 14.08.2007’de imzalanmıştır.
Yapım çalışmalarına başlanıldıktan bir süre sonra “Çevre”, “Kültürel varlıklar” ve “Yeniden yerleşim” konularında yapılan başarılı çalışmalar göz ardı edilerek projede yaşanan gelişmeler haksız ve maksatlı bir şekilde çarpıtılarak Ilısu projesindeki çalışmaları denetleyen uzmanların olumlu raporlarına rağmen kredinin bir kısmını sağlayan yabancı bankalar taraflı bir şekilde projeden çekilmişlerdir.
Kredinin bir bölümünü temin eden yabancı bankaların projeden çekilmeleri üzerine konsorsiyum lideri ve diğer ortaklarınca eksik kredi, eski kredi şartlarını taşıması koşulu da göz önünde bulundurularak temin edilmiş ve Hazine Müsteşarlığı’nca da bu kredilerin uygun görülmesi üzerine projeye devam kararı alınmıştır.
Yazılarınızda ifade edildiği gibi işin ihale edilmeden bir firmaya verildiği iddiası asılsız bir ithamdan öteye bir mana ifade etmemektedir. Bu iş ile alakalı olarak yapılan bütün işlemler 2886 sayılı kanunun 89. maddesine 1999 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ve bu işlemlerin tamamlanmasına matuf bilahare yine bu istikamette alınan Bakanlar Kurulu kararına uygun olarak yürütülmüştür.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına gazetenizde seri olarak doğru bilgileri içermeyen bahse konu yazılarınızı tekzip eder, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14. maddesi gereğince düzeltme ve cevap yazısının gazetenizin aynı sayfa ve sütunlarında aynı puntolarla yayımlanmasını talep eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Haberin Devamı

Haydar Koçaker
DSİ Genel Müdürü