Ekonomi THY, dört yıl sonrasının hedefini şimdiden yakalıyor

THY, dört yıl sonrasının hedefini şimdiden yakalıyor

01.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “Krizde fırsatları yakaladık, 2015 hedeflerine bu yıl sonunda ulaşacağız” dedi.

THY, dört yıl sonrasının hedefini şimdiden yakalıyor

THY’nin İspanya’da açtığı dördüncü uçuş noktası olan Malaga’da soruları yanıtlayan Topçu, kriz nedeniyle iki yılda sektörün küçüldüğünü anlattı. Topçu, “Özellikle geniş gövdeli uçak almak için 2008’de imalatçılarla konuştuğumuzda bize teslimat tarihi olarak 2015’i veriyorlardı. Krizde bir çok sipariş iptali yaşandı. Hem Boeing, hem de Airbus, uçakları daha ucuz fiyata bizlere önerdi. Bu fırsatı çok iyi kullandık” diye konuştu. Topçu, 2015 için hedefledikleri 165 yolcu uçağı ve 8 milyar dolarlık ciroya bu yılsonunda ulaşacaklarını bildirirken, “Uzun menzilde kapasitemizi 8 ayda yüzde 140 artırdık. Yeni hatlar açtık. Büyüme sürecek” dedi.

2023’te hedef ilk 10
THY’nin Avrupa’da taşıdığı yolcu sayısı olarak Lufthansa, Air France gibi devlerin arkasından geldiğini belirten Topçu, “Üçüncülük için İngiliz Havayolları British Airways ile rekabet ediyoruz. Bazen biz, bazen onlar geçiyor. Ama hedeflerimiz büyük. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde amacımız dünyada ilk 10’a girebilmek” dedi.
THY’nin yurtdışında tanıtımında sponsorluğun önemine dikkat çeken Topçu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sponsorluğun çok faydası oldu. Özellikle Barcelona ve Manchester United çok etkili. Avrupa Basketbol Ligi’ne adımızı verdik. Şu anda bize gelen teklifler var, değerlendiriyoruz. Bu teklifleri değerlendirirken; uçtuğumuz noktalar, marka değerine nasıl katkı yapacağına bakacağız. Eğer katkı olursa sponsorluk yapıyoruz.” “THY’ye 10’a yakın yabancı havayolu şirketi alım teklifi yaptı” diyen Topçu, bunun Türkiye için THY’nin önemini gösterdiğini kaydetti. Hamdi Topçu, THY’nin halka arz edileceği, özelleştirileceğine ilişkin haberlerin de gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

İtalya’nın 7 şehrine uçuracak
İspanya Malaga ile 139. dış hat noktasını açtıklarını ifade eden Topçu, “İstanbul’u 4 İspanyol şehrine doğrudan bağlıyoruz” dedi. Yılsonuna kadar Malaga hattında 60 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini belirten Topçu, “Endülüs Bölgesi’nin en önemli noktası olan Malaga aynı zamanda İspanya’nın nüfus olarak 5’inci büyük şehri. Bu güzel Akdeniz kenti, THY ile dünyaya açılacak” dedi.
Gelecek ay, İtalya’da Cenova, Torino, Napoli hatlarının açılacağını söyleyen Topçu, “Almanya’dan sonra sınırımız olmayan en fazla uçtuğumuz ülke olacak İtalya. Türkiye’den İtalya’nın 7 şehrine uçuracağız” diye konuştu. Yılsonuna kadar 5 hat daha açacaklarını ifade eden Topçu, “Uzun hatlarda yeni noktalardan ziyade sefer sayısı artırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Do&Co meze dükkânı yolda
Yemek şirketi Do&Co’yu yurtdışında ve diğer hizmet sektörlerinde genişletmeyi hedeflediklerini söyleyen Hamdi Topçu, “Yurtdışında başka şirketlerle ortaklık kurulabilir, bunu görüşüyoruz. Ortaköy’deki butik otelin inşaatı başladı. Turkish Do&Co’nun mezelerini satan dükkânlar açmayı planlıyoruz. İlk mağaza Nişantaşı’nda olabilir. Uçmayanlarda Do&Co’yu tatsın istiyoruz. Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor” dedi.