Ekonomi TL'ye dönüşe yeni teşvikler

TL'ye dönüşe yeni teşvikler

23.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kur korumalı mevduatta tarih sınırı ve "bir defaya mahsus" şartı kalktı, vadeler yenilenecek. Yabancılar da YUVAM hesabı açabilecek.

TLye dönüşe yeni teşvikler

Mithat Yurdakul / Kur korumalı mevduat sisteminde yapılan değişiklikle, sisteme dahil olacak bireysel hesaplar için uygulanan tarih sınırı kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle, kur korumalı mevduatlar bir defaya mahsus açılmayacak, vade sonunda yenilenen hesaplar da destek kapsamına alınacak. Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat Hesabı'nda (YUVAM) yapılan değişiklikle ise yabancı kişi ve şirketlerin de kur korumalı mevduattan yararlanmasının yolu açıldı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğlerine göre, gerçek kişilerin kur korumalı mevduat sistemine dahil olabilecek döviz hesapları için tarih sınırı kalktı. Yeni düzenlemeyle, kur korumalı TL hesabına geçirilecek dolar, euro ve sterlin hesapları için 21 Aralık 2021 tarihi itibarıyla açılmış olma şartı kaldırılmış oldu. Yurt içinde yerleşik şirketlerin kur korumalı mevduat sistemine dahil olabilecek hesapları için ise 31 Aralık 2021'e kadar açılmış olma şartı konuldu.

Vade sonunda yenileme

Düzenlemeye eklenen hükümle, kur korumalı mevduat için Merkez Bankası'nın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde komisyon ve masraf ödenebilmesine imkan sağlandı. Kur korumalı mevduat sistemine dahil olanlara bir defaya mahsus destek ödenmesi şartı da değişirken, sisteme dahil olan TL mevduat ve katılım hesaplarına vade sonunda yenileme imkanı verildi.

Haberin Devamı

Altın hesaplarını da kapsıyor

Kur korumalı hesaba geçişteki tarih düzenlemesi, altın hesabından TL'ye dönüşüm için de geçerli olacak. Kur korumalı TL hesabına geçecek gerçek kişilerin bankalardaki altın hesabı için 28 Aralık 2021 olan tarih sınırı uygulanmayacak. Şirketler de ise TL'ye geçecek hesabın 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla mevcut olması şartı aranacak. Yayımlanan tebliğlerle, 21 Aralık 2021'den sonra bankalarda açılan dolar, euro, sterlin ve altın hesapları da kur korumalı mevduat sistemine dahil olabilecek.

Yabancılara kur korumalı hesap

Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat Hesabı’nın (YUVAM) kapsamı genişletildi. Daha önce sadece yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarını kapsayan hesaplardan artık yabancılar da yararlanabilecek. Yabancılar dış ülkelerdeki döviz cinsinden birikimlerini Türkiye’ye transfer ederek YUVAM hesabına sahip olabilecek, vade bitiminde hem döviz getirisinden hem de faizden yararlanabilecek.