Ekonomi Toprak için 10 trilyonluk vergi cezası

Toprak için 10 trilyonluk vergi cezası

22.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Toplam 18 kumarhanesinden elde ettiği 680 milyon doları vergiden kaçıran Sudi Özkan'ın vergi kaçırmasına yardım ettiği belirlenen Toprakbank'a 10 trilyon ceza yazıldı

Toprak için 10 trilyonluk vergi cezası




Sahip olduğu 18 kumarhaneden elde ettiği 718 milyon dolarlık kazancının 680 milyon dolarını yurtdışına kaçıran ve Maliye tarafından hakkında 250 trilyon liralık haciz hararı bulunan Sudi Özkan'ın bu işlemlerine aracılık eden Halis Toprak'ın sahibi olduğu Toprakbank hakkında da "kaçakçılık" suçudan rapor hazırlandı.
Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Baş Hesap Uzmanı Erdinç Angın ile uzmanlar Sedat Çırtlık ve Hilmi Aydın tarafından hazırlanan rapora göre, Mecidiyeköy Şubesi'nde açılan isimsiz ve yalnızca "(.)" nokta işareti taşıyan gizli hesap aracılığı Sudi Özkan'ın vergi kaçırmasına yardım eden Toprakbank hakkında toplam 10 trilyon liralık "kaçakçılık cezası" kesilmesi kararlaştırıldı.
13 Ekim 200 tarihinde sonuçlanan ve vergi dairesine gönderilen rapora göre, Sudi Özkan, kızı Venüs Neslihan Özkan şifahi talimatı üzerine Toprakbank Mecidiyeköy şubesi yöneticilerinin, açılan üç hesap aracılığı ile 50 trilyon liralık kazancını vergiden kaçırılmasına aracılık ettiği vurgulandı.
Gizli hesap ile gerçekte varolmayan Necmettin Kara yanında Gürsel Bora adına gelen havaleler aracılığı ile Toprakbank'ın, 50 trilyon liralık kazancını vergiden kaçıran Sudi Özkan'a yardım ettiği kesinleşti.
İşlemlerin Sudi Özkan'ın kızı Venüs Neslihan Özkan'ın talimatı ile Toprakbank Mecidiyeköy Şubesi Müdürü Billur Balyemez tarafından gerçekleştirildiği belirtilrdi.
Raporda, Sudi Özkan'a ait 18 kumarhaneden gelen paraların yeraldığı gizli hesapların açıldığı Toprakbank Mecidiyeköy Şubesi'nin "hesaplar, havaleler ve yaptığı işlemler dolayısıyla kaçakçılık fiiline yardım ettiği" belirlendi. Bankaya 1995 yılı için 305 milyar, 1996 yılı için 3.2 trilyon 1997 yılı için 6.4 trilyon olmak üzere toplam 9.9 trilyon vergi kaçakçılığı cezası kesilmesine karar verildi.

"Bile bile yaptık"
İnceleme sırasında Toprakbank'ın o dönemdeki Mecidiyeköy Şubesi Müdürü Billur Balyemez'in de ifadesi alındı. Balyemez Hesap Uzmanları'na verdiği ifade de şunları söyledi:
"Hesabın kime ait olduğu malumdu ve Sudi Özkan'a ait gizli bir hesap olduğunu biliyorduk. Bildiğiniz gibi banka üst yönetimleri tarafından her yıl mevduat hedefleri belirlenir. Şubeler de bu hedefleri tutturmaya çalışır. Mecidiyeköy şubemizde bankamızın üst yönetimi tarafından belirlenen hedefleri yakalama gayreti içinde böyle bir hesabın açılmasına izin vermiştir."

Nokta hesabından trilyonlar aktı

Hesap Uzmanları Kurulu raporuna göre, 1995 ylında Sudi Özkan'ın kızı Venüs Neslihan Özkan'ın şifahi talimatı üzerine Toprakbank Mecidiyeköy Şubesi Müdürü Billur Balyemez tarafından açılan 178467 numaralı olan ancak herhangi bir isim yerine (.) nokta işaretli gizli hesap 21 Mayıs 1998 tarihine kadar açık kaldı.
Sudi Özkan ailesinin para ilişkilerini aynı bankanın Küçükyalı Şubesindeki görevi sırasında da yürüten ve işlemleri yeni gröv yeri olan Mecidiyeköy Şubesinde de yürüten Balyemez ile Venüs Neslihan Özkan'ın ortaklaşa kararlaştırarak hesaba (.) adının koydukları belirlendi.
Sudi Özkan'a ait net kumarhane kaçançlarının izlendiği gizli hesap, diğer hesaplardan gelen paraların da toplandığı bir havuz niteliği taşıdı.
Sudi Özkan'ın mutemedi olarak bilinen Necmettin Konyalı'nın Özkan'a ait İstanbul'daki kumarhanelerden topladığı hasılatı yatırdığı gizli hesabın bazı işlemleri de gözden kaçırmak için kulanıldığı ortaya çıktı.
Nokta hesabındaki bazı ekstreler üzerinde yapılan incelemede 'Sofradec tarafından yatan' ibaresi yeralmasından şüphelenen uzmanlar, şube tarafından ibraz edilen kayıtlar üzerinde ise "efektif yatan" ya da "vadeli hesap açılışı" ibarelerinin bulunduğunu tespit ettiler. İnceleme sonucunda değişikliğin bankanın bilgisayar sistemi üzerinde Venüs Neslihan Özkan isteği ile yapılmış olduğunu ortaya çıkardılar.
"Sofradec tarafından yatan" ibareli ekstrelerin de kayıtdışı parayı aklama için kullanıldığını belirlendi. Rapora göre, Özkan sahibi olduğu Maslak Mövenpick otelinin hisselerinin ait olduğu Yonca Turizmin yüzde 14'ünü yurtdışında kurulu bulunan Sofradec Holding'e satmış gibi gösterdi. Yonca Turizmin yüzde 14 için 42 milyon dolar almış gibi gösteren Özkan böylece kayıtdışı kumar paralarını akladı. Uzmanlar yurtiçindeki kumarhanelerden toplanan paraların sanki yurtdışındaki Sofradec Holding tarafından gönderilmiş süsünün verildiğini belirlerken, Sofradec Holding'in Lichtenstein'da kurulu bulunan ve Sudi Özkan'ın sahibi olduğu İrada adlı şirkete ait olduğunu da ortaya çıkardılar. Yani kendisine ait bir şirkete yine kendisine ait bir başka şirketin hisselerini satmış gibi gösterek kumar paralarını aklayan Sudi Özkan'ın yüksek miktarda dövizi de İsviçre'de bulunan Credit Suisse Lucerne'deki Mr. Adward Linder hesabına gönderdiğini belirlendi.
Sudi Özkan'ın İsviçre'deki bankacısı olarak bilinen Linder'e giden paraların gönderen bölümüne de "one of our costomer' yani müşterilerimizden birisi yazıldı. Banka hesapları üzerinde gönderen kısmı belirsiz bırakılırken, Merkez Bankası'na verilen para transfer listesinde ibe gönderen kişinin Sudi Özkan olduğu bilgisi yeraldı.

Sanal hesap
Hesap Uzmanları'nın Toprakbank Mecidiyeköy şubesinde yaptıkları incelemede Necmettin Kara adında bir hesaba rastladılar. Hesabın açılışında olması gereken, kimlik bilgileri ile imza örneği kartonu bulunamazken, bu hesabın da Venüs Neslihan Özkan'ın şifahi talimatı ile açıldığını belirlediler. Gerçekte yaşamayan Necmettin Kara hesabına milyonlarca dolar, mark ve TL yatırıldu, ayrıca havaleler de yapıldı. Bütün işlemlerde yazılı talimat yerine sözlü emirlerle hareket edildi. Türkiye'nin değişik yerlerindeki kumarhanelerden gelen paraların toplandığı Necmettin Kara hesabındaki trilyonlarca liranın da Sudi Özkan'ın mutemedi Necmettin Konyalı tarafından çekildiği, buradan da gizli (.) hesaba geçirildiği ortaya çıktı.s Ne kumarhane personeli ne de Toprakbank Mecidiyeköy Şubesinde çalışanlar tarafından tanınmayan Necmettin Kara'nın "sanal bir hesap" olduğu belirlendi.

Gürsel Bora'ya havaleler

Sudi Özkan'ın Toprakbank Mecidiyeköy şubesinde kurduğu düzenin bir ayağı da Gürsel Bora adlı şahısa gelen havalelerden oluşuyor. Gürsel Bora adına İzmir'de bulunan Hilton ve Termal Princess oteli kumarhanelerinin hasılatlarının gönderildiği ortaya çıktı.
İzmir Toprakbank Basmane Şubesi'nden Mecidiyeköy Şubesi'ne gönderilen paraların aynı yeredki 178647 numaralı (.) nokta gizli hesaba aktarıldığı belirlendi. Uzmanların hazırladıkları rapora göre, Gürsel Bora hesabının da Sudi Özkan'ın kızı Venüs Neslihan Özkan'ın şifahi talimatı ile açıldığını ortaya çıkardılar.

Toprak "Müdürü attım"

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Toprak Holding Başkanı Halis Toprak "Şu ana kadar rapor elimize geçmedi. Bankamız halka açık olduğu için raporu alır almaz borsaya bilgi vereceğiz. O yüzden şimdi bir açıklama yapmayacağım" derken Sudi Özkan'ın yalnızca Toprakbank ile değil birçok banka ile çalıştığını da söyledi. Bu tür işlerden dolayı şube müdürü ve bankanın genel müdürünü de işten çıkardığını söyleyen Toprak, "Çok büyük tutarlarda işlemler olurken, üç yıl boyunca neden seyirce kaldınız yönündeki soruya ise karşılık vermedi.