Ekonomi Tüpraş indirimi az geldi depo dolduran azaldı

Tüpraş indirimi az geldi depo dolduran azaldı

16.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tüpraş’ın rafineri çıkış fiyatlarını yüzde 2 indirdiğini açıklaması, yüksek benzin fiyatlarından şikâyet eden tüketicileri sakinleştirmedi. İstanbul Avrupa yakasında 3.93 TL’ye varan fiyatlar yüzünden sürücüler depolarını tam doldurmuyor

Tüpraş indirimi az geldi depo dolduran azaldı

Benzin fiyatlarının aşağı çekilmesi için hükümetin rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketlerine yaptığı çağrıya ilk yanıt Tüpraş’tan geldi. Tüpraş, rafineri çıkış fiyatında yüzde 2 oranında indirim yaptığını açıkladı. Bu indirimi benzin fiyatlarının litre başına 2 kuruş gerilemesini sağladı. Ancak tartışma bitmedi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, dün litre fiyatı 4 liranın üzerinde benzin satışının sadece İstanbul Trakya yakasında bir dağıtım şirketi tarafından yapıldığını, en çok tüketilen tip kurşunsuz benzin için fiyatın 3.82 lira olduğunu söyledi. Ancak, Milliyet’in yaptığı araştırmaya göre İstanbul Avrupa yakasında farklı akaryakıt istasyonunda 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı Bakan Yıldız’ın açıkladığı rakamın üzerinde. En yüksek fiyat 3.93, en düşük fiyat ise bayilik sistemiyle çalışmayıp kendi istasyonlarını işleten sektörün yeni oyuncusu bir firmada 3.71 oldu.

Alışkanlıklar değişiyor
Fiyatlarındaki yükseliş, sürücülerin alışkanlıklarını değiştirmesine neden oluyor. Deposuna eskiye göre daha az benzin alanlar ve araçlarını sadece zorunlu hallerde çıkaranlar dikkat çekiyor. Hükümetin süreci iyi yönetemediğini ifade eden bir vatandaş, “Eğer süreç iyi yönetilmiş olsaydı fiyat zaten 4 liraları görmezdi. Bir miktar indirim oldu ama daha çok olmasını umut ediyoruz. Maalesef dünyadaki en pahalı benzini kullanıyoruz. Keşke 3.5 lirayı görebilsek” dedi. Bir emekli ise, “Sadece zorunlu olduğum zamanlarda arabayı çıkarıyorum. Diğer günler toplu taşıma kullanıyorum. Vergi toplayacağız diye bu kadar zam olmaz. Her zaman ya benzine, ya sigaraya zam geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

En pahalı benzin Van’da
Türkiye’de, il merkezleri içinde, 3 büyük dağıtım firmasında, şu anda en pahalı benzinin Van’da, en ucuzunun ise Kocaeli’de satıldığı tespit edildi. Anadolu Ajansı’nın yapılan fiyat indirimi sonrası, POAŞ, BP ve OPET bayilerinden yaptığı derlemeye göre, en pahalı benzinin satıldığı Van merkezde 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 3.93 ile 3.94 liradan, 97 oktan kurşunsuz benzinin litresi ise 3.95 ile 4 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. En ucuz benzin ise aynı zamanda Tüpraş’ın en büyük rafinerisinin bulunduğu Kocaeli’de. Nakil ücretinin çok düşük olması Kocaeli’nin diğer şehirlere göre daha ucuz benzin tüketmesinin nedeni olarak gösteriliyor. Kocaeli merkezde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3.77 ile 3.82 lira arasında, 97 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı da 3.83 ile 3.89 lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Tüketim yarı yarıya indi
- Gürsel Sunal (Öğretim Görevlisi): Çok fazla aracımı kullanmıyorum. Fiyatlar çok yüksek ama Türkiye’de de herhangi toplu bir eylem olacağını sanmıyorum 5 lira da olsa yine benzin almaya devam ederler.
- Okan Türkmen (Gözetmen): Otomobil almayı düşünüyordum ama vazgeçtim. Babamın arabasını kullanıyorum. Eskiden 100 TL’lik benzin alırdım şimdilerde ise sadece 50 TL.
- Muharrem Bingöl: 200 TL’lik alırken şimdi 100 TL’lik benzin alıyorum. Birkaç kuruş geriledi ama yeterli değil, umarım daha da fiyatlar düşer.
- Mehmet Kirazlı (Emekli) Artık toplu taşımayı tercih etmeye başlayacağım. Tabii araç kullanmam gerekenler durumlar olduğu için vazgeçemiyorum ama 150 TL yerine artık 100 TL’lik alabiliyorum.