Ekonomi Türk sanayicisi adeta ‘3’lük attı

Türk sanayicisi adeta ‘3’lük attı

02.09.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İSO Türkiye İmalat PMI ağustosta 54.3 oldu. Kovid-19 kaynaklı sert daralmanın ardından Türk imalat sektörü böylece üst üste 3 ay güçlenen bir performans sergilemeyi başardı

Türk sanayicisi adeta ‘3’lük attı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansını gösteren İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) ağustosta 54.3 düzeyinde gerçekleşti. Kovid-19 salgınından kaynaklı sert daralmanın ardından, Türk imalat sektörü böylece üst üste üç ay güçlenen bir performans sergiledi. Bu dönemde toplam yeni siparişlere göre yavaş olmakla birlikte yeni ihracat siparişleri de artış gösterdi. İSO, Türkiye İmalat PMI anketinin Ağustos 2020 dönemi sonuçlarını açıkladı. Eşik değer olan 50.0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, temmuzda 56.9 olarak ölçülen manşet PMI ağustosta 54.3 düzeyinde gerçekleşti. Ancak endeksin eşik değer 50’nin belirgin bir şekilde üzerinde olması, faaliyet koşullarında aylık bazda güçlü iyileşmeye işaret etti.

Haberin Devamı

İstihdam yükselişi

Koronavirüs salgınından kaynaklı sert daralmanın ardından, Türk imalat sektörü böylece üst üste üç ay güçlenen bir  performans sergiledi. Geçen aylarda Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesine bağlı olarak müşteri talebinde iyileşme gözlenmişti. Söz konusu eğilim ağustosta da devam etti ve yeni siparişlerde son iki buçuk yılın en yüksek oranlı artışlarından biri gerçekleşti. Bu dönemde toplam yeni siparişlere göre yavaş olmakla birlikte yeni ihracat siparişleri de artış gösterdi.

Üretim hacminde devam eden genişleme, mevcut büyüme trendini üçüncü aya taşıdı. Üretim artışı, temmuzda son dokuz yılı aşkın bir dönemin en yüksek hızında gerçekleştikten sonra bir miktar yavaşlamakla birlikte güçlü seyrini korudu. Üretim gereksinimlerindeki yükseliş, istihdamın üst üste üç ay artmasını sağladı ve istihdam yaratma hızı ağustos ayında da hızlı seyretti. Yeni siparişlerde süregelen keskin artışa rağmen, operasyonel kapasitedeki genişleme firmaların mevcut işleri üzerinde çalışmaya devam edebilmesini sağladı. Temmuzda gözlenen artışın ardından birikmiş işler genel olarak yatay seyretti.

Haberin Devamı

Türk sanayicisi adeta ‘3’lük attı

Çoğu sektör toparlanıyor

İSO PMI ağustos ayı verilerine göre de Türk imalat sektörlerinin çoğu ağustosta toparlanma bölgesinde kaldı, ancak farklı faaliyet alanları arasında eğilimler belirgin ayrışmalar gösterdi. Ankette takip edilen 10 sektörün sekizi ağustosta üretim artışı gerçekleştirdi. En güçlü yükseliş, talep koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak rekor büyüme kaydeden kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşti.

Büyümemiz devam ediyor

IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk son PMI verilerinin, Kovid-19 kaynaklı kriz döneminde yaşanan üretim daralmasının ardından sektörün toparlanmaya devam ettiğini ortaya koyduğunu belirterek, “Ağustosta firmaların istihdam yaratmayı sürdürmesi, üretim artışının devam etmesine yardımcı oldu. Enflasyonist baskıların yükseldiğine ilişkin sinyaller dikkat çekti” dedi.