Ekonomi Türk sanayisine savunma modeli

Türk sanayisine savunma modeli

08.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayileşme İcra Kurulu’nun kamu alımları da dahil olmak üzere Türkiye’nin sanayi politikalarının yönlendirilmesinde etkili olacağını ve yerlileşmenin sağlanması için kural koyucu görevi yapacağını bildirdi.

Türk sanayisine savunma modeli

Varank, kamu alımlarında yerli malının teşvik edilmesi kapsamında, 11. Kalkınma Planı’nda da yer alan Sanayileşme İcra Kurulu’nun oluşturulacağını ve bu kurula Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceğini anımsattı.

Yerli payı artacak

Varank, “Bu kurul Türkiye’deki sanayi politikalarının yönlendirilmesinde etkili olacak, kamu alımları da dahil olmak üzere kural koyucu olacak. Kamu alımlarıyla birlikte Türkiye’deki yerlileşmeyi sağlamak için bir düzen getirecek.

Biz bunu çok önemsiyoruz. Mevzuatıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Söz konusu kurulun Savunma Sanayii İcra Komitesi ile benzer bir yapıda olacağını belirten Varank, “Burada hedef kamu alımları da dahil olmak üzere Türkiye’deki sanayi politikalarına yön vermek. Savunma Sanayii İcra Komitesi çok önemli bir örnek.

Savunma sanayisinde kamu alımlarıyla yüzde 20’lerdeki yerlilik oranlarını yüzde 70’lere çıkardık. Burada da Türkiye sanayisine yön verecek bir yapıyı en üst seviyede kurmak istiyoruz” dedi.

Kamu alımlarında yerli malı kullanımına ilişkin çağrıda bulunan Varank, şöyle devam etti:

“Firmalarımıza çağrı yapmak istiyorum, eğer bir ihalede problem yaşıyorlarsa, ihale şartnamelerinde özellikle yabancıyı gösteren maddeler varsa bize başvursunlar, bizzat takipçisi olacağım. Bir çağrıyı da kamu kurumalarımıza ve yerel yönetimlerimize yapıyorum. Lütfen kamu alımlarında yüzde 15 fiyat avantajını uygulayın, gelin sanayi iş birliği projelerini beraber uygulayalım, yerli katkı payını artıralım.”