Ekonomi Türkiye’nin ilk yüzen santrali İzmir’e geldi

Türkiye’nin ilk yüzen santrali İzmir’e geldi

14.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk LNG ile yeniden gazlaştırma tesisi (FSRU) özelliğini taşıyan GDF Suez Neptune yüzer santrali, İzmir kıyılarına yanaştı. Kolin Grubu’nun İzmir Aliağa’da devreye alacağı FSRU sürecinde sona yaklaşıldı.

Türkiye’nin ilk yüzen santrali İzmir’e geldi

Fransa’dan çıkarak yaklaşık bir haftalık deniz yolculuğunun ardından 11 Aralık’ta İzmir Aliağa’da tasarlanan özel iskeleye demirleyen GDF Suez Neptune FSRU’su, bu ay içerisinde devreye alınacak.

Yıllık kapasitesinin 5.3 milyon ton olması planlanan FSRU ile Türkiye’nin enerji arz güvenliğine günlük 20 milyon metreküp gaz arzı yapılabilecek. Yüzer santral sayesinde, Türkiye’nin günlük sisteme verilebilen arz kapasitesinde önemli artış yaşanacak.
Enerji yönetiminin bu yıl Silivri yeraltı gaz depolama tesisinin geri üretim kapasitesini günlük 20 milyon metreküpten 25 milyon metreküpe çıkarması, EgeGaz’ın Aliağa’daki LNG terminalinin günlük kapasitesinin 16 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe yükseltilmesi ve bu ay devreye alınacak GDF Suez Neptune ile Türkiye’nin günlük doğalgaz arz kapasitesi 191 milyon metreküpten 224 milyon metreküpe ulaşacak.

BOTAŞ’tan kış önlemi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), kış şartları nedeniyle evsel tüketimde talebin artabileceğini dikkate alarak, özel sektör ve Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait doğalgaz santrallerine, bugünden itibaren sözleşme miktarlarının yarısı kadar gaz çekebileceği yönünde bildirimde bulundu. Bu arada, doğalgaz akışında herhangi bir sorun yaşanmadığı da belirtildi.

Türkiye’de halen sisteme verilebilen günlük gaz miktarı ortalama 200 milyon metreküp civarındayken, günlük tüketim 24-25 Ocak 2016 tarihlerinde 235 milyon metreküple rekor seviyeye ulaşmıştı.