Ekonomi Türkiye’ye güvenin yatırıma yönelin

Türkiye’ye güvenin yatırıma yönelin

17.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dünyada bir cazibe merkezi olarak öne çıktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş insanlarına, girişimcilere ve sanayicilere seslenerek, “Türkiye’ye güvenin, yatırıma ve üretime yönelin” mesajını verdi İhracatçıların artık döviz alırken binde bir oranındaki kambiyo vergisini ödemeyeceği müjdesini de veren Erdoğan ihracatın bir an önce 200 milyar dolar sınırını aşması için çalışılması çağrısında da bulundu

Türkiye’ye güvenin yatırıma yönelin

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçılara yapılan döviz satımlarına muafiyet verileceğini açıkladı. Kararın, bugün Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı Kararı olarak yayımlanacağını söyleyen Erdoğan, “Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde 1’lik kambiyo vergisi ödemeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni ve 26. Olağan Genel Kurulu dün İstanbul’da gerçekleştirildi.

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TİM Başkanı İsmail Gülle ve çok sayıda ihracatçı firma yetkilisi katıldı.

Yükseliyor ama yetmez

Genel Kurul’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu yıl mayıs itibariyle ihracatımız 171.4 milyar dolara çıkmış bulunuyor. İhracattaki yükseliş olumlu ancak yetersiz. Bir an önce 200 milyar dolar sınırını geçmemiz gerekiyor. Cari işlemler açığı 8.6 milyar dolara kadar gerilemiştir. Altının yanında enerjiyi de çıkardığımızda 36 milyar dolar cari fazlamız ortaya çıkıyor. Dünyada yatırımların gerilediği ortamda ulaştığımız bu rakamlar Türkiye’nin cazibe merkezi olduğunu gösteriyor. Buradan tüm girişimci, iş insanı, sanayici, tüccar ve üretecilerimize sesleniyorum: Ülkenize güvenin, devletinize güvenin, geleceğinize güvenin. Elinizdeki tüm imkânları yatırıma, üretime, istihdama, ihracata yöneltin.”

Haberin Devamı

Türkiye’ye güvenin yatırıma yönelin
Milyar $’lık devler

Türkiye’yi cari açık veren bir ülkeden cari fazla veren bir ülkeye taşımaya çok yaklaştıklarını dile getiren Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapan firma sayımız 10’dan 13’e çıktı. İhracatta ileriye doğru atılan her bir adımın on binlerce yüz binlerce istihdam olarak katkısını görüyoruz” diye konuştu.

2023’teki 70 milyar dolar gelir 70 milyon turist hedefinin artık hayal olmaktan çıktığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Dış finansman ihtiyacımızı azaltan bu gelişmeler ihracatçılarımız için avantaj sağlıyor. Attığımız adımları serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde yürütmemiz gerekiyor. Rızkın 10’da 9’u ticaret, ticaretin 10’da 9’u da cesarettir.”

İhracatçılara destek olmak için reformları hayata geçirdiklerini söyleyen Erdoğan, gümrük kapılarının modernizasyonunun kesintisiz sürdüğünü, tek pencere sistemiyle dış ticaret için gerekli belge ve bilgileri tek bir başvuru noktasından sunduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Vergi müjdesi geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İhracatçılarımızı desteklemek için geçen yıl 2 milyar lira, bu yıl ise 3.1 milyar lira kaynak ayırdık. Türk Eximbank’ın sermayesini 3 milyar liradan 10 milyar liraya çıkardık. Geçtiğimiz yıl sektöre 44.2 milyar dolar tutarında finansman desteği sağladık. Böylece toplam ihracatımızın yüzde 26’sını finanse etmiş olduk” dedi.

Sanayi Sicil Belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getirileceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde birlik kambiyo vergisi ödemeyecekler. Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz.”

Türkiye’ye güvenin yatırıma yönelin
‘OYUNU BOZDUK’

Son bir yılda döviz kurlarındaki yükseliş için “Türkiye ekonomisine karşı hareket yapıldı” diyen TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatçıların bu durumu avantaja çevirerek satışlarını artırdıklarını belirterek, “İhracatçı bu oyunu bozdu” dedi.

Haberin Devamı

TİM’in bu yıl 17’ncisini yaptığı ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2018’ araştırmasının sonuçlarını açıklandığı toplantıda, kendi başkanlık döneminin de ilk yılını kapsayan dönemi değerlendiren Gülle şunları kaydetti:

“İhracatta ilk 1000 şirket 2018’de, önceki yıla göre 10.5 milyar artışla toplam 102.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu şirketlerin 50 ilde faaliyet gösteriyor olmaları da ihracatın Türkiye geneline yayıldığının en büyük göstergesi oldu. Otomotiv sektörü zirveyi bırakmazken, Türkiye’nin ihracat lideri ise Ford Otomotiv oldu. Sıralamada ikinciliği Toyota, üçüncülüğü ise Tofaş göğüsledi.”

200 milyar $’a doğru

Türkiye’nin geçen yıl toplam ihracatının, genel ticaret sistemine göre 177 milyar dolar olduğu hatırlatılarak, 200 milyar dolar düzeyine ne zaman ulaşılabileceğinin sorulması üzerine Gülle, “200 milyar doları bu yıl yakalayamazsak seneye kesin yakalarız. 2020’de 200 milyar dolar olur” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye güvenin yatırıma yönelin

Şampiyonlar dünya liginde yarışıyor

Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı araştırmasının dikkat çeken sonuçları şöyle:

- İlk 1000’deki şirketlerin toplam ihracatı 2017’ye göre 10.5 milyar dolar artışla 102.8 milyar dolara ulaştı.

- Sektörel değerlendirmede ilk sırada 154 şirketle hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, ikinci sırada 106 şirketle kimyevi maddeler ve mamulleri, üçüncü sırada ise 102 şirketle otomotiv sektörü yer aldı.

- İlk 1000 firmanın ortalama çalışan sayısı 2018’de 781, toplam istihdamları yaklaşık 800 bin oldu.

- Çalışan sayısı iki yılda 100 bine yakın arttı.

- Türkiye’de ihracatın ortalama kilogram fiyatı 2018’de 1.33 dolar iken ilk 1000 firmada 1.37 dolar, ilk 500’de 1.40 ve ilk 10 firmamızda ise 2.76 dolar oldu. Bir başka deyişle ihracat şampiyonları, ortalama kilogram fiyatı 3 dolar düzeyinde olan gelişmiş ülke liginde yarışır halde.

- 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan şirket sayısı bir önceki yıla kıyasla 10’dan 13’e, 100 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan şirket sayısı ise 145’ten 171’e yükseldi.

- İlk 1000 şirketin yüzde 66.3’ü üretici ihracatçı şirketlerden oluştu.

Türkiye’ye güvenin yatırıma yönelin

Eximbank’taki KOBİ yüzde 75’e ulaşacak

Son dönemde küresel gelişmelerdeki tüm olumsuzluklara rağmen 2019 yılında her ay ihracatta rekorlar kırıldığını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Eximbank imkânlarını artırıyoruz. Eximbank’ta 12 bin 500 firmaya ulaşacağız. Ayrıca Eximbank’ta ihracat finansmanından yararlanan KOBİ’lerin oranını yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Bakanlık olarak stratejilerini oluşturup yapısal reformları devreye alacaklarını kaydeden Pekcan, ”2019 ilk beş ayda 76.6 milyar dolarlık ihracata ulaştık. İhracatımızın Türkiye ekonomisine büyümesine ilk çeyrekte 12.2 puan katkı sağladı. Net ihracatımızın pozitif katkısının artarak devam etmesini bekliyoruz. Bu yıl 3.1 milyar dolar ihracatçılarımıza katkı sağladık” diye konuştu.