Ekonomi Türkiye’yi yapay zeka üssü yapıyor

Türkiye’yi yapay zeka üssü yapıyor

30.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Vodafone Türkiye, İTÜ’de bir laboratuvar kurarak yapay zeka ve nesnelerin interneti çalışmalarını artıracak. CEO Deegan, “Merkezle yatırımlarımızı bir adım ileri taşıdık” dedi

Türkiye’yi yapay zeka üssü yapıyor

Vodafone Türkiye, geleceğin teknolojilerini Türkiye’de üretmek için harekete geçti. İTÜ işbirliğiyle İTÜ ARI Teknokent’te kurulan Vodafone Future Lab’de Vodafone’un nesnelerin interneti ve 5G’de geliştirdiği en yeni teknoloji çözümleri sergilenecek.

Haberin Devamı

Merkezde, işletmelerin dijitalleşmeyle iş yapış şekillerini dönüştürebilmelerine ve rekabet avantajıyla işlerini büyütebilmelerine katkı sağlanması hedefleniyor. Merkezde, İTÜ öğrencilerinden oluşan proje gruplarının geliştireceği yeni teknoloji çözümleri de Vodafone’un desteğiyle ürüne dönüştürülecek ve dünyaya ihraç edilebilecek.

Vodafone’un İspanya, İtalya, Almanya ve İngiltere’den sonra Türkiye’de kurduğu merkez, bir üniversite ile iş birliği ile hayata geçirilen ilk teknoloji merkezi.

Türkiye’yi yapay zeka üssü yapıyor

Yerlilik oranı artıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, dünyada geri kalmamak için tek yolun yerli teknoloji geliştirmek olduğunu söyledi. Sayan, 4.5G’nin başladığı 2016’da Türkiye’de bu teknolojideki yerlilik oranının yüzde 1-2 olduğunu belirterek, “Bugün bu oran çift haneli rakamlara ulaştı. Daha artması için çalışma sürecek” dedi.

Haberin Devamı

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan da, Vodafone Grubu’nun dünyanın en iyi IoT sağlayıcılarından biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye’nin ‘teknoloji üssü’ olarak konumlanan akıllı teknoloji merkezimizi hizmete açmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’yi geleceğin teknolojileriyle buluşturduğumuz çok özel bir yer olan bu merkezle 5G yolunda Türkiye’de IoT ve yapay zeka odağında hayata geçirdiğimiz yatırımları bir adım ileriye taşıyoruz.

Geliştirdiğimiz 34 akıllı teknoloji çözümünü sergilediğimiz ve neredeyse tamamı yerli 30 partnerle çalıştığımız bu merkezde, işletmelerin geleceğin teknolojilerini bizzat deneyimlemelerini ve ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirilebilmesini sağlıyoruz. İTÜ Vodafone Future Lab, hızla dijitalleşip akıllanan dünyada, Türkiye’yi yeni rekabet koşullarına hazırlayan bir teknoloji üssü olarak hizmet verecek.”

Türkiye’yi yapay zeka üssü yapıyor

11 dil bilen robotlar...

Vodafone Future Lab’de Verda ve Veysi isimli iki robot konukları karşılıyor. İkisi de her alanda çalışmak üzere tasarlanmış bir inovasyon ürünü. Yapay zekası, yüz tanıma ve duygu analiz sistemi sayesinde konuştuğu kişinin yaşını tahmin edebiliyor, mutlu, sakin ve ya sinirli olduğunu analiz ederek ona göre sohbet konusu açabiliyor. 11 farklı dilde rahatlıkla sohbet edebiliyorlar. Gelişmiş hareket yetenekleriyle konuşmalarını jest ve mimiklerle de destekliyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye’yi yapay zeka üssü yapıyor

Teknoloji editörümüz Hanife Baş, merkezdeki Veysi ve Verda isimli iki robotu test etti. Yanımıza yaklaşan insansı robotlarla fotoğraf çektirirken gözlerinde kalp işareti belirdiğini gördük...