Ekonomi 'Türkiye'yi örnek alıyoruz'

'Türkiye'yi örnek alıyoruz'

25.10.2010 - 12:46 | Son Güncellenme:

.

Türkiyeyi örnek alıyoruz

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin bu yılın ilk yarısında yüzde 11 büyüme sağlayarak, Avrupa’nın en güçlü ekonomisi olduğunu ortaya koyduğunu belirtti ve "Biz, AB sürecinde artık Avrupalılara (Sık dişini Avrupa, Türkiye yardıma geliyor) sloganını kullanabiliyoruz" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Spyros Kouvelis de, ülkesinin ekonomik krizden çıkarken Türkiye’nin geçmişteki çabalarını örnek aldığını belirtti.

Türkiye-Yunanistan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 4. dönem toplantıları Ankara’da başladı. Devlet Bakanı Bağış ile Kouvelis, toplantı öncesi biraraya geldi, ardından da Bağış ve Kouvelis Başkanlığında heyetlerarası görüşmelere geçildi.

Devlet Bakanı Bağış, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, KEK toplantısının Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkileri geliştireceğini ifade etti.

2 ülkenin dünyada eşi, örneği az görünür bir başarıya imza attığını ve kendilerine dışarıdan empoze edilmeye çalışılan düşmanlık hissiyatını bir kenara koyduğunu kaydeden Bağış, şunları söyledi: "İki ülke, iki vizyoner liderin öncülüğünde çok önemli başarıları sağlamaya başlamış ve işbirliği köprüsünü oluşturmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk ve Yunanistan’ın efsanevi devlet adamlarından Sayın Venizelos’un ortaya koyduğu vizyonu yeniden canlandıran Sayın Başbakanların önderliğinde iki ülke arasındaki ilişkiler, dünya ülkeleri tarafından da imrenilerek, takip edilmektedir.

Bugün AB ülkelerine baktığımızda İngiltere ve Fransa aynı birlik içerisinde, barış içinde yaşıyorsa, Türkiye ile Yunanistan’ın birlikte, barış içinde, AB hedeflerine ulaşma konusunda yapabilecekleri çok önemli görevler vardır. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler, önümüzdeki dönem daha da artacaktır."

Haberin Devamı

-EKONOMİK İLİŞKİLER-

Devlet Bakanı Bağış, konuşmasında 2000 yılında 900 milyon dolar bile olmayan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2008 yılında 3,5 milyar dolara yükseldiğini ve Yunanistan’ın Türkiye’deki yatırımlarının da 6,5 milyar doları aştığını ifade etti. Yunanistan Kilisesinin dahi hissedarı olan Yunanistan Ulusal Bankasının Türkiye’de banka alacak kadar Türk ekonomisine güvendiğini vurgulayan Bağış, bütün bunların zihniyet değişimine ortaya koyduğunu belirtti.

Siyasetçiler, ne kadar dostluk mesajı verirse versin, arkasında halk desteği yoksa bunun fazla anlamı bulunmadığını kaydeden Bağış, geçen yıl 630 bin Yunan vatandaşının, Türkiye’ye turist olarak gelmesinin halk desteğini de gösterdiğini dile getirdi.

"Yunanistan’ın ve Türkiye’nin yeni tanklara, savaş uçaklarına, deniz altılara değil, yeni yollara, okullara, hastanelere, ticarete ve ekonomide işbirliğine ihtiyacı var" diyen Bakan Bağış, bugünkü gelişmelerin 2011’in Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkilerde rekor yıl olacağının sinyallerini verdiğini de vurguladı.

Yunanistan ve Türkiye’nin Ege kıyıları arasındaki oluşacak kıyı ticaretinden iki ülkenin önemli kazançlar sağlayacağını söyleyen Bağış, bu çerçevede Sakız Adasında ortak Lojistik Merkezi kurulması gerektiğini kaydetti.

-YUNANİSTAN’DA TÜRK YATIRIMLARI-

Haberin Devamı

Bağış, geçmişte ülkeler arasındaki siyasi ilişkilerin, ekonomik ilişkileri belirlediğini ancak günümüzde ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin siyasi ilişkileri belirlediğini de ifade ederek, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri geliştirmenin kendileri için sadece bir görev ve amaç değil, aynı zamanda tarihin omuzlarına koyduğu bir sorumluluk olduğunu söyledi.

İki ülkenin siyasilerine düşen görevin, özel sektör temsilcilerinin arasındaki bağları kuvvetlendirmek, iş adamlarının önlerini görebilmelerini sağlamak olduğunu anlatan Bağış, "Tabi ki ülkelerimiz arasındaki ilişkiler konuşulurken, iki tarafın da gündeme getirebileceği bazı sorunlar, beklentiler ve çözüm bekleyen konular vardır. Ama şundan da herkes emin olmalıdır ki, Türkiye ile Yunanistan arasında çözülemeyecek hiç bir sorun da yoktur. Yeter ki iki Başbakanın ortaya koyduğu kararlı vizyoner ve cesur tutumu bizler de takip edelim, bizler de sürdürelim, Türkiye ile Yunanistan arasındaki bütün sorunlar rahatlıkla çözülür" dedi.

Bakan Bağış, bugün Romanya’da 6 bin 500, Bulgaristan’da 1.200 Türk sermayeli firma bulunduğunu, ancak Yunanistan’da bu rakamın çok az olduğunu da dile getirdi ve toplantıda alınacak kararlarla bu rakamın artırılabileceğini umduğunu belirtti.

İş adamlarının kolay ve hızlı erişebilecekleri pazarlara yöneldiğine dikkati çeken Devlet Bakanı Bağış, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendilerini en az Avrupalı hissettikleri an vize kuyruklarında beklemek zorunda kaldıkları andır. AB yetkililerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan zeminsiz, hukuksuz ve anlamsız vizeleri kaldırabilmesi için Yunanistan’ın öncü görevini üstlenmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye’nin bu yılın ilk yarısında yüzde 11 ekonomik büyüme sağlayarak, Avrupa’nın en güçlü ekonomisi olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Bağış, şöyle konuştu: "Biz, AB sürecinde artık Avrupalılara (sık dişini Avrupa, Türkiye yardıma geliyor) sloganını kullanabiliyoruz. Türkiye’nin olası potansiyelini Avrupalılara ikna etmesi konusunda Yunanistan’ın çok önemli bir görev üstleneceğine de yürekten inanıyorum. Çarpık zihniyetlere karşı Türk-Yunan işbirliği en önemli tedaviyi uygulayacaktır. Çünkü asıl inşa etmeye çalıştıkları duvar, kendi beyinlerinin içerisindeki ön yargı duvarlarıdır. Türk-Yunan ortaklığıyla bölgemizin bir cazibe ve refah merkezi olabileceğine ben yürekten inanıyorum."

Haberin Devamı

-YUNAN DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI-

Haberin Devamı

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Spyros Kouvelis de, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkileri bir kez daha masaya yatıracaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2010 tarihinde Atina’ya yaptığı ziyaretin ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi açısından önemli bir başlangıç teşkil ettiğini vurgulayan Kouvelis, "Türk ve Yunanistan Başbakanlarının iyi niyetli ve cesur girişimleri sayesinde başlayan süreç girişimciliğin önündeki engelleri de kaldırmıştır" dedi.

Atina’daki İş Forumu’ndan sonra iki ülke işadamlarının İstanbul’da yarın düzenlenecek Forumda yeniden biraraya geleceklerini belirten konuk Bakan Yardımcısı, iş dünyasının girişimlerinin de 2 ülke arasındaki ilişkilerinin daha da iyileştirilmesinin önünü açacağını ifade etti.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki KEK toplantısının da ülkeler arasındaki ticari faaliyetlerin önündeki engellerin kaldırılmasında önemli rol oynayacağını kaydeden Kouvelis, şöyle devam etti: "Yunanistan, son dönem ciddi ekonomik krizle karşı karşıya kaldı ve ülkem için kalkınma hamlesi büyük önem taşıyor. Biz, aldığımız önlemlerle sadece bütçe açığını kapatmaya değil, kalkınmanın önündeki engelleri de kaldırmayı amaçladık. Burada yerli ve yabancı yatırımlar büyük önem arzediyor.

Bir krizden kurtulabilmek ve ekonomiyi geliştirmek için mucizeler beklenemez. O ülkenin vatandaşlarının da bunun için gerekli çabayı göstermesi gerekir. Biz, Türkiye’nin daha önce yaşadığı krizden çıkma çabalarını övgüyle karşılıyoruz ve kendilerini örnek alıyoruz. Yunanistan bir kalkınma sürecine girmiştir ve 2 ülkenin karşılıklı işbirliğini artırıcı adımları atmasını istiyoruz." -İŞBİRLİĞİ ALANLARI- Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı, daha sonra Türkiye ile Yunanistan’ın işbirliği yapabileceği alanları sıraladı.

Kouvelis, enerji sektörünün işbirliği alanları arasında başta yer aldığını bildirdi ve Azerbaycan Doğalgaz Boru Hattı Projesini buna örnek gösterdi. 2 ülkenin çevre, turizm ve taşımacılık alanında da işbirliği içine girebileceğini kaydeden Kouvelis, taşımacılığı denizyolu ve demiryolunda daha ileri seviyelere taşıyabileceklerini söyledi.

Doğal afetler konusunda da iki ülke arasında ortak bir komisyon kurulduğuna dikkati çeken Kouvelis, "Ülkelerin doğal afetler konusundaki adımları, halk tabanında da çok olumlu yankı bulmaktadır" dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü çerçevesindeki çalışmalarla da Karadeniz’in yeşile boyandığını ve yeşil kalkınmaya büyük önem verildiğini anlatan Kouvelis, "Biz, Türkiye’yi iyi bir dost ve iyi bir komşu ülke olarak görmekteyiz. 2 ülke bayraklarını yan yana görmek, Türk ve Yunan halkı için daha iyi bir gelecek anlamına gelmektedir" diye konuştu.