Ekonomi Uzlaştırmada 200 bin hedefi

Uzlaştırmada 200 bin hedefi

23.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cezada alternatif çözümlerden biri olan “uzlaştırma” kapsamında 2018’in sonunda 200 bin soruşturma dosyasının mahkemelere gitmeden sonuçlandırılması hedefleniyor.

Uzlaştırmada  200 bin hedefi

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgiye göre, 2 Aralık 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la aralarında tehdit, hırsızlık ve dolandırıcılığın da bulunduğu suçlar uzlaştırma kapsamına alındı. Geçen yıl uzlaştırmaya gidilen 278 bin 530 dosyanın 223 bin 469’unda fail, mağdur veya suçtan zarar görenle uzlaştı.

Haberin Devamı

55 bin 61 dosyada ise anlaşma sağlanamadı. Bu yılın ilk 7 ayında ise aralarında kasten yaralama, tehdit ve hakaret gibi suçların da bulunduğu 108 bin soruşturma ve kovuşturma dosyası, uzlaştırmacılar eşliğindeki müzakereler sonrasında “kamu yararına çalışma”, “bağış yapma”, “suç nedeniyle uğranılan zararın giderilmesi” ve “özür dileme” karşılığında anlaşmayla sonuçlandırıldı. 2018’in sonunda 200 bin soruşturma dosyasının mahkemelere gitmeden uzlaştırmayla çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Süreç nasıl?

Fail ve mağdur, uzlaştırmacılar eşliğinde görüşüyor. Taraflar, görüşmeler sırasında mağdurdan veya suçtan zarar görenden “özür dileme”, “kamu yararına hizmet veren kuruluşlarda çalışma”, “topluma faydalı birey olunmasını sağlayacak programlara katılma”, “maddi ve manevi zararın karşılanması” ve “bağışta bulunma” gibi edimleri belirliyor. Tarafların uzlaşmaya varmaları suretiyle dosyalar sonuçlandırılıyor. Böylece, uzun yargılama süreçleri de sona eriyor. Sanıklar, uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde ceza almaktan kurtuluyor.