Ekonomi Varlık Fonu’na talep yağıyor

Varlık Fonu’na talep yağıyor

25.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkanı Mehmet Bostan, TVF’ye dünyanın her yerinden yatırımcı ilgisi ile karşılaştıklarını söyledi. Bostan, Reuters ile yaptığı söyleşide, TVF’nin strateji planı üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Planı tamamlayarak Bakanlar Kurulumuza takdim edeceğiz” dedi.

Varlık Fonu’na talep yağıyor

Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, THY, Halkbank, Borsa İstanbul ve Türksat’ın Hazine hisselerinin tamamı ile bazı KİT’ler ile at yarışları ve şans oyunu lisanslarını da bünyesinde bulunduran Fon’a dünyanın her tarafından ciddi bir ilgi olduğunu belirten Bostan, “Çok davet alıyoruz. New York ve Londra gibi dünyanın önde gelen finans merkezlerinde yoğun ilgi görüyoruz. Özellikle yatırım bankaları kapımızı çok çalıyor” dedi. Bostan, “Türkiye’nin menfaatlerine katkı sağlayacak iş modelleri, ortaklıklar peşindeyiz. Çok talep var. Ama seçici olmak istiyoruz” diye konuştu.

Üç fon var

Diğer yandan yürütülen çalışmalar sonunda üç fon ile sözleşme imzalamaya hazırlandıklarını belirten Bostan, “Şu anda halihazırda üç ülke fonu ile iyi niyet sözleşmesi imzalamak üzereyiz” diye konuştu. Bostan, birinci önceliklerinin Türkiye’ye yatırım çekmek olduğunu, ancak zaman içinde farklı ülkelerde de yatırım yapılabileceğini ifade etti.

Bostan, TVF’nin yönetimi konusunda, “Bu konuda üç model var. Birincisi finansal yatırımcı modeli, daha çok yönetim kurulu üyesi atama gibi mesafeli bir yaklaşım. İkincisi, stratejik yatırımcı ki bizim düşündüğümüz prensip bu. Stratejik ve uzun dönemli sermayedarlığa odaklanılması. Üçüncüsü, işin içinde bulunmayı gerektiren yakından yönetim. Bunu pek düşünmüyoruz” dedi.

Şeffaflık çok önemli

Şeffaflığa çok önem vereceklerini belirten Bostan, bağımsız denetim, hesap verilebilirlik, net yatırım politikaları gibi 24 ilkeyi içeren ve bu alanda genel kabul gören Santiago Prensipleri’ni kabul ettiklerini kaydetti.