Ekonomi Vatandaşlık bedeline kotalı artış çözümü

Vatandaşlık bedeline kotalı artış çözümü

17.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’den 250 bin dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verme uygulaması için ‘kademeli’ artış önerisi yapıldı.

Vatandaşlık bedeline kotalı artış çözümü

DUYGU ERDOĞAN - Markalı konutların global satışını yöneten Mars Investment’in İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da ilettikleri bir yazı ile ‘önceden belirlenen kota’ sistemi önerisini sunduklarını söyledi. Bucak, “Örneğin 250 bin dolarlık 10 bin tane ev olduğunu duyurursunuz. Ardından bu sınırı 350 bin dolara çekip bununla 20 bin gayrimenkul satacağınızı söylersiniz. Sonra bunu 500 bin dolara yükseltirsiniz. Bunun en iyi örneği; Karadağ. Kotasını yıllık olarak önceden açıklıyor. Talebini erteleyen herkes, gelecek yıl daha pahalıya almamak için erkenden harekete geçiyor” dedi.

Haberin Devamı

Talep yönlendirme

Bucak, “Bazı bölgelerde yabancıya konut satışı daha yüksek. Bazı bölgelerde ise hiç yok. Yüksek yerdeki talebi kotayla başka il ya da ilçelere yönlendirebilirsiniz” dedi.

Çinliler Türkiye’de yatırıma geliyor

Dünyada her yıl 2 milyon insanın farklı ülkelerde yatırım yaptığını anlatan Bucak, değer artışı tüm dünyada görülen Türkiye’nin potansiyeline güvenin tam olduğunu ifade etti. Hakan Bucak, “Şirket kurma talebi de yüksek. En yüksek talep İran’dan; kendisi gelen işini de getiriyor. Ardından Pakistan, sonra Çin var. Çinliler Türkiye’de üretim ve ihracatı da öne alıyor. Türkiye’yi Orta Doğu ve Avrupa pazarı için çok uygun koşulda buluyorlar. Dubai’de uygulanmaya başlayan yüzde 5 katma değer vergisi de oradan çıkışlara neden oluyor. Bu sayede finans merkezi olarak en iyi aday Türkiye” diye konuştu.

Haberin Devamı

18 milyar dolar gelir

Yerli alıcı için de değerleme sistemi olması gerektiğini anlatan Bucak, ikinci el satışta ciddi vergi kaybının yaşandığını ifade etti. Bucak, “İkinci el satışta tapuda gösterilen fiyatların yüzde 75’i gerçeği yansıtmıyor. Kaybın önüne geçmek için tapu harcı yüzde 2’lere düşürülebilir. Tapu satışının banka değerlemesinin altında olmayacağına ilişkin düzenleme yapılırsa 18 milyar lira vergi kazancı olabilir” dedi.

‘Yüzde 30’u kripto ile alıyor’

Kripto parayı nakde çevirip Türkiye’den gayrimenkul alanların sayısının arttığını kaydeden Hakan Bucak, yabancının yüzde 30’unun kripto ile alım yaptığını tahmin ettiğini söyledi. Bucak, “Ülkeler ekonomik daralma nedeniyle çıkış yapacak para konusunda çok sıkı uygulamalar, gizli ambargolar uygulayabiliyor. Bu açıdan yeni ödeme yöntemleri ele alınıyor” dedi.