Ekonomi Vatandaştan TL’ye 9 milyar dolar destek

Vatandaştan TL’ye 9 milyar dolar destek

28.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbeyi önleyen Türk halkının piyasalardaki darbenin de önüne geçtiğini dile getiren Mehmet Şimşek, vatandaşın 9 milyar dolardan fazla döviz bozdurduğunu belirterek, “Bu, dalga boyunu sınırladı” dedi

Vatandaştan  TL’ye 9 milyar dolar destek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi nedeniyle ekonomide kalıcı, anlamlı, büyük bir tahribat yaşanmadığını söyledi. Darbeyi önleyen milletin piyasalardaki darbeyi de önlediğini dile getiren Şimşek, vatandaşların 9 milyar doların üzerindeki dövizini bozdurarak Türk lirasına geçtiğini ifade etti. Şimşek, “Bu, dalga boyunu sınırladı” diye konuştu.

CNN Türk’te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Şimşek, Türkiye’nin, not indirimine giden kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) ile çalışmadığını hatırlattı. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarıyla erken bir şekilde diyaloğa geçtiklerini anlatan Şimşek, Moody’s ile görüşeceğini bildirdi.

Bulundukları temaslarda Rusya’nın yapıcı, iyi niyetli ve destekleyici bir tutum sergilediğine işaret eden Şimşek, ilişkilerdeki normalleşme sürecinin hızlanacağını vurguladı.

Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

“Öncelikli hedefimiz, 24 Kasım öncesine hızla dönüş. Hem Rus tarafı, hem bizler, ‘o yetmez’ dedik. Rusya bizim çok önemli bir komşumuz. Zaman zaman ticaretimizde iniş çıkışlar olmakla birlikte, 34 - 35 milyar dolara varan zamanla bizim en büyük ticaret ortağımız olmuş bir ülke.”

Yapıcı diyalog

Şimşek, Rusya’nın charter seferleri konusunda bazı güvenceler istediğini ve Türkiye’nin bunu sağladığını söyledi. Emniyet ve güvenlik tedbirlerinin yerinde görülmesi için Rus yetkilileri Türkiye’ye davet ettiklerini dile getiren Şimşek, Rusya ile yaş meyve sebze, tavuk ihracatı sürecinin de hızlanacağını ancak bu konunun biraz daha çetrefilli durduğunu anlattı.
Uçak krizi sonrası müteahhitlik noktasında uygulanan yasakların da tamamen kaldırılması gerektiğini ifade ettiklerini kaydeden Şimşek, Türk vatandaşlarına vize uygulanmasının da normalleştirilmesini konuştuklarını belirtti.
Şimşek, Türk Akımı konusunda Rusya ile Türkiye’nin diyaloğa açık olduğunu kaydederek, “Bazı kararlar liderlere kalacak. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün dünyaya yönelik daha pragmatik, menfaatlerimizi önceliklendiren yeni bir dış politika çerçevesinde bütün komşularımızla yapıcı bir diyalog içindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Büyük riskler yok

Türkiye’deki kamu maliyesi ve bütçesinin sağlam temellerden oluştuğuna değinen Şimşek, bu noktada büyük risklerin söz konusu olmadığını söyledi. Çeşitli nedenlerden ötürü turizm sektörünün zorlandığını belirten Şimşek, “Bunlar hep olumlu trendler ama cari açığımız hâlâ yüksek. O nedenle yatıp kalkıp daha çok yatırım, yatırım için daha çok iç tasarruf, iç tasarruf için biraz tüketimi sınırlamamız lazım” diye konuştu.