Ekonomi Vergi bank geliyor

Vergi bank geliyor

29.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Şimşek, vergi dairelerinin bankalar gibi tek tip hale getirileceğini, AVM’lere şube açılacağını ve tüm işlemlerin dijital ortama taşınacağını söyledi

Vergi bank geliyor

Maliye Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle vergi daireleri tek çatı altında toplanacak. Alışveriş merkezlerinde açılacak şubelerde tüm işlemler kâğıt yerine elektronik ortamda yapılacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AA’ya yaptığı açıklamada, bir ilde onlarca vergi dairesi bulunduğunu, buralardaki büyük hizmetlerin tek çatı altında toplanacağını söyledi.
Bu dairelerde yapılan rutin birçok işlemin şubeler aracılığıyla gerçekleştirileceğini ifade eden Şimşek, pilot uygulamanın 2015’te Eskişehir’de başlayacağını ifade etti.
Yeni model ile vatandaşların, vergi ödemek, borçlarını sorgulamak, beyanname vermek ve “borcu yoktur” yazısı gibi işlemlerini sıra beklemeden yapılacağını bildiren Şimşek, vergi dairelerinin bankalar gibi tek tip olacağını, mükellef memnuniyetini gözeteceklerini ve proaktif çalışacaklarını söyledi. Şimşek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Bankosu, rengi birebir
“Bu şubeler bankalardaki gibi birbirinin aynı olacak. Bankolardan renklere ve yapılacak işlemlere kadar hepsi bir düzende olacak.
Bu da vatandaşların işlerini daha rahat yapmalarını sağlayacak. Ayrıca, açılacak şubeler için nüfus ve ekonomik aktivite dikkate alınacağından, vatandaşın hizmete ulaşımı daha kolay olacak. Örneğin, bu şubeler büyük bir alışveriş merkezinde olabilecek. Nerede ihtiyaç varsa, şubeler oralara açılacak. Lokasyonu uygun olmayan vergi daireleri gerekirse kapatılacak. Hem vatandaş, hem idare gereksiz maliyetlerden kurtulacak.”
Şimşek, vergi dairesi başkanlıkları ve şubelerde artık tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılacağını da bildirdi.
Alo vergi...
Bir evrakın anında dijital ortama taşınacağını, bu sayede hem kâğıt masrafından kurtulunacağını hem de işlemlerin daha hızlı yapılabileceğini belirten Şimşek, yeni sistemle, adres değişimi kaynaklı sorunların da ortadan kalkacağını, vatandaşların, işlemlerini farklı vergi dairelerinde takip etme yükünden kurtulacağını ifade etti. Şimşek, “Şubelerle hizmet zaten vatandaşımızın ayağına gidecek ama dileyen, bazı işlemlerini bankacılık sisteminde olduğu gibi telefon veya internet aracılığıyla yapabilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uyumlu mükellefe pozitif ayrımcılık

Edinilen bilgiye göre, vergi işlemlerinin internete taşınmasıyla vergisel faaliyetlerin analiz edilmesi de planlanıyor. Bu şekilde “uyumlu-uyumsuz mükellefler” tespit edilecek. Uyumsuz mükellefler cezalarla caydırılırken, uyumlu mükellefler ise iade, tecil ve haciz gibi işlemlerde pozitif ayrımcılığa tabi tutulacak. Maliye Bakanlığı’nca planlanan faaliyetler arasında e-beyanname işlemlerinin web üzerinden yapılması, “akıllı-konuşan” beyanname, mükellef memnuniyetini artırmak için çağrı merkezi uygulaması da yer alıyor. “Akıllı vergilendirme” kapsamında akıllı telefonların da sistemde kullanılması planlanıyor.