Ekonomi Vergi borcu faizinin yüzde 40’ı silinecek

Vergi borcu faizinin yüzde 40’ı silinecek

29.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vergi borcu faizinin yüzde 40’ı silinecek

Vergi borcu faizinin yüzde 40’ı silinecek



Maliye Bakanlığı’nda ‘vergi barışı projesi’nde sona gelindi. Gelirler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, çeşitli alternatifleri içeren taslak, Bakan Kemal Unakıtan’a sunuldu.
Düzenlemede, 10 katrilyon lira dolayında bulunan vergi alacakları üç grupta değerlendiriliyor. Bunların bir bölümünde işini kapatan, ancak bunu Maliye’ye bildirmeyen mükellefler yer alıyor. Bunların vergi borçları kâğıt üstünde kalıyor. Yeni düzenlemede, bunlar işlem dışı bırakılacak.
Vergi barışı projesi, esas olarak kesinleşmiş ve ihtilaflı vergi dosyalarını kapsayacak. Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, 10 katrilyon lira dolayındaki vergi alacağı içinde ihtilaflı vergi alacaklarının hemen hemen yarı yarıya bir yekün oluşturduğunu belirttiler.
Yeni düzenlemede, kesinleşmiş vergi alacaklarında, vergi aslına dokunulmayacak. Bunlara ilişkin gecikme zammı ve faizin yüzde 30 - 40 gibi bir bölümü silinecek. Mahkemelerde bulunan ihtilaflı vergi alacaklarında ise Maliye’nin bu tür davaların ancak yüzde 2 - 3’ünü kazandığı dikkate alınarak daha farklı bir tavır izlenecek. Bu tür alacaklarda, vergi aslının da yüzde 30’unu geçmemek kaydıyla bir bölümünden vazgeçilecek. Gecikme zammı ve faizin bir kısmı da silinecek. Her iki grupta da, mükelleflere kalan borçlarını ödemek için bir süre verilecek. Ancak, sözkonusu sürenin bir yılın üstüne çıkarılabileceği de vurgulanıyor.

Stok affı da geliyor
Taslakta, stok affına da yer veriliyor. İşletmelerin iki ya da üç ay gibi bir süre içinde kayıtlarında bulunmayan emtia ve demirbaş gibi varlıklarını kayda geçirmesi halinde, bunlar için geriye dönük bir vergi takibatı yapılmayacağı hükme bağlanıyor.
Vergi Usul Kanunu’nun kaçakçılık suçları ve cezaları düzenleyen 359’uncu maddesinde de değişiklik öngörülüyor. Bu şekilde sahte ve muhteviyatı itibarıyle yanıltıcı belge kullananlar için (bilerek ve bilmeyerek kullananlar) şeklinde bir ayrıma gidiliyor. Bu belgeleri bilerek kullananlara yönelik hapis cezası devam ederken, bilmeyerek kullananlar için kaldırılıyor. Bunlara gider maliyeti oranında para cezası getiriliyor.

Motorlu taşıtlar, damga, emlak, veraset ve intikal, değerli kağıtlar, belediye ve gelir vergilerine ilişkin 2003 yılı uygulama tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlandı. Motorlu Taşıtlar Vergisi, yeniden değerleme oranı düzeyinde, yüzde 59 arttı. Emlak vergileri ise yeniden değerleme oranının yarısı kadar, yüzde 29.5 yükseltildi.
2002 yılı faiz gelirine uygulanacak indirim oranı yüzde 87.4 olarak belirlendi. Buna göre 26 Temmuz 2001’den sonra ihraç edilmiş Hazine bonosu, devlet tahvillerinden sağlanan 607 milyar 937 milyon liraya kadar olan faiz gelirlerinden vergi alınmayacak.
Birinci - ikinci sınıf tüccar ile basit usulde kazancı bulananların 2003 yılında defter tutma hadleri de yeniden belirlendi. Defter tutma hadleri, satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satan ve yıllık alım tutarı 50 milyar lirayı aşanlar için 65 milyar liraya, satışlarının tutarı 64 milyar lirayı aşanlar için 85 milyar liraya yükseltildi. Bunlar dışındaki birinci sınıf tüccarın gayri safi iş hasılatına göre belirlenen defter tutma hadleri de 26 milyar liradan 35 milyar liraya çıkarıldı.
Kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura düzenlemek zorunda bulundukları miktar 350 milyon liraya yükseldi.
Basit usule tabi olmak için aranan koşullardan biri olan yıllık işyeri kira bedeli büyükşehirlerde yıllık 2 milyar 300 milyon, diğer yerlerde 1 milyar 700 milyon lira olarak belirlendi. Bu miktarların üzerinde kira ödeyenler gerçek usule geçecek. Gelir Vergisi yasası uyarınca yatırım indiriminden yararlanabilecek yatırım tutarları da ticari ve sınai yatırımlarda 280 milyar, zırai yatırımlarda da 57 milyar lirayı aşanlar için uygulanacak.
Kira gelirlerinin vergiden muaft tutalan bölümü 2003’te elde edilecek kira geliri için 1.5 milyar liraya yükseldildi. Tek evi olan emeklilerde Emlak Verisi istisnası sürecek.


Bu hadler 1. derece lüks otomobillerde 3 kat, 2. derece lüks otomobillerde 2 kat, 3. derece lüks otomobillerde 1.5 kat uygulanacak.