Ekonomi Vergiye sade ayar mükellefe analiz

Vergiye sade ayar mükellefe analiz

23.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Vergi mevzuatının sadeleştirilmesine yönelik çok önemli adımlar atacaklarını belirten Bakan Albayrak vergi mükelleflerini analiz etmek için bir merkez kurduklarını açıkladı.

Vergiye sade ayar mükellefe analiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, vergide sadeleşme müjdesi verdi ve Katma Değer Vergisi (KDV) iadesinde yeni bir sisteme geçileceğini açıkladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçesini sunan Albayrak, ağustosta döviz kurunda spekülatif ataklar yaşandığını, finansal piyasalarda gözlenen bu dalgalanmaları azaltmak, likidite sıkışıklığını gidermek, finansal istikrarı desteklemek ve piyasaların etkin işleyişini sağlamak amacıyla TL ve döviz likiditesine yönelik gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. Bu tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını hatırlatan Albayrak, ihracatın ocak-eylül döneminde yıllık yüzde 7 arttığını, ithalatın ise iç talepteki dengelenme süreci ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle hazirandan itibaren daralmaya başladığını söyledi.

Cari işlemler açığının hazirandan itibaren azalma eğilimine girdiğini aktaran Albayrak, “Enflasyonla mücadele sürecine en önemli desteği sıkı maliye politikası verecektir” dedi. Albayrak, önümüzdeki dönemde mali disiplinin temel çıpa olmaya devam edeceğini söyledi.

Risk tespit edilecek

Vergi sistemini daha basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturmak için vergi mevzuatının sadeleştirilmesine yönelik çok önemli adımlar atılacağını belirten Albayrak, etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracaklarını ve mecbur olmadıkça yeni istisna ve muafiyet getirmeyeceklerini bildirdi. E-Tebligat Sistemi ile yaklaşık 30 milyon tebliğ belgesini elektronik ortamda tebliğ ettiklerini ve yaklaşık 300 milyon lira tasarruf sağladıklarını belirten Albayrak, şöyle devam etti:

“Yeni bir eylem planı çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Mükelleflerin uyum düzeyinin artırılması, uyumsuz mükelleflerin uyumlu mükellefler aleyhine oluşturacağı haksız rekabetin önlenmesi, kayıtlı ekonominin teşvik edilmesi amacıyla yeni bir vergi veri ve risk analiz merkezi kuruyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak bu merkezde farklı veri kaynaklarından elde edilen bilgilerle, faaliyet grupları ve sektörler itibarıyla mükellefler analiz edilecek, mukayeseler suretiyle vergilemedeki muhtemel risk alanları çok detaylı bir şekilde tespit edilecek.”

Yeni Ekonomi Programı’yla toplumsal eylem planını oluşturduklarını belirten Albayrak, “Tepkiyi oluşturduk. Kasım ve aralık ayında enflasyondaki aşağıya doğru trendi çok daha güçlü bir şekilde göreceğiz. Bugün devletin bilançosu da, kasası da, gelir gider dengesi de tarihinde olmadığı kadar güçlü. Türkiye satın alma gücüne göre 17’nci değil 13’üncü sırada. Uzun dönemli refleks ve planlamalarımız olacak. Bu yeni dönüşüm kaliteli büyümeyi ortaya koyuyor. İhracatta ve ithalatta iyileşmeler görülecek” dedi.

KDV iadesine yeni sistem

Mükellef Hizmetleri Merkezi’ni yeniden yapılandırdıklarını anlatan Albayrak, şunları söyledi:

“KDV iadelerinin hızlı ve doğru yapılabilmesini sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu kapsamda daha önce yapmış olduğumuz hizmetlere ilave olarak belirli şartları sağlayan mükelleflerimizin, yeminli mali müşavirlerce hazırlanmış KDV iadesi tasdik raporu ile talep ettikleri KDV iade tutarlarının yüzde 50’sinin, yapılacak ilk kontrollere göre 10 iş günü içerisinde teminat alınmaksızın iade edilmesini, kalan tutarın daha sonra yapılacak kontroller çerçevesinde iade edilmesini öngören çok daha hızlı ödemeyi öncelikleyecek yeni bir sistemi oluşturacağız.”

Dünya Bankası’ndan 2.6 milyar TL

Bakan Berat Albayrak, “KİT’lere yapılan sermaye transferi tutarı 2017’de 4.4 milyar lira olarak gerçekleşmiş olup, bu tutarın 2018’de 5.8 milyar lira, 2019’da ise 6.9 milyar lira olması programlanmıştır” dedi.

Dünya Bankası ile Türkiye arasında 2017 - 2021 mali yıllarını kapsayan dönemdeki mali ve teknik iş birliğinin çerçevesini oluşturan, “Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı” kapsamında şimdiye kadar yedi proje ve bir program kredisi için toplamda 2.6 milyar dolar tutarında finansman sağladıklarını dile getiren Albayrak, bu yıl özelinde Dünya Bankası’ndan enerji, altyapı ve reel sektörde geliştirilen büyük montanlı projeler için toplamda yaklaşık 1.1 milyar dolar civarında bir finansman temin ettiklerini bildirdi.