Ekonomi Walkman’in babası öldü!..

Walkman’in babası öldü!..

04.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Walkman’in babası öldü!..

Walkman’in babası öldü..


Ürettiği ‘walkman’
ile dünyaya yürürken müzik dinleme zevkini yaşatan Sony’nin kurucusu Akio Morita daha sonraki buluşlarıyla da teknolojide hep
öncü olduTokyo AA


       Japon Sony firmasının kurucu ortaklarından ve dünyaya "walkman"i tanıtan işadamı ve mühendis Akio Morita, 78 yaşında zatürreeden öldü.
       Kyodo haber ajansı, 1993 yılından bu yana sağlık sorunları yaşayan Morita'nın Tokyo'daki bir hastanede dün sabah vefat ettiğini duyurdu.
       Morita, Sony'ye kazandırdığı başarılı icatlarla ve pazarlamayla 1980'li yıllarda küresel varlığının zirvesinde olan Japonya'nın önde gelen kişilerden biriydi. Japon hükümetine 80'li yılların sonunda ekonomik reformlar yapması çağrısında bulunan Morita, 1993 yılında dışişleri bakanı olması yönündeki teklifi reddetmişti.

Aile mesleğini istemedi

       Japonya'nın en eski içki yapımcısı bir ailenin varisi olarak dünyaya gelen Morita, aile mesleğini devralmayı reddetmiş ve 1946 yılında mucit Masaru Ibuka ile dünyanın elektronik ve eğlence devi haline gelen firmayı kurmuştu. Sağlık sorunları nedeniyle 1994 yılında emekliye ayrılan Morita, Sony'nin onursal başkanı konumundaydı.
       ABD'de Williams Koleji ve Pennsylvania Üniversitesi'nden onursal dereceler alan Morita'ya, Fransa'nın "Legion d'Honneur" madalyası ve 1993 yılında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından şövalyelik payesi verilmişti.
       "Made in Japan" (Japon Malı) adlı kitabında firmanın isminin Latince kökenli "sonus" kelimesinden alındığını belirten Morita, "Dünyada anımsanabilecek ve her dilde aynı şekilde telaffuz edilebilecek yeni bir isim istedik" diye yazmıştı.

Pilav makinesinden robot köpeğe

* Akio Morita ve 20 Aralık 1997 yılında vefat eden Masaru Ibuka tarafından 1946 yılında kurulan Sony ilk olarak faaliyete bir bodrum katında "Tokyo İletişim Şirketi" adı altında başladı.
       * İlk ürün olarak pilav pişirme makinesini üreten Morita ve Ibuka, 1950 yılında da ses kayıt aletini icat ettiler. 1958 yılında ise şirketin ismi değiştirilerek "Sony" adını aldı.
       * Latince anlamı "ses" olan Sony, transistörlü radyo ve televizyonla ilk çıkışını yaptı. 1979 yılında üretilen "walkman" ile teknolojide yeni bir çığır açan şirket, 1982 yılında da dünyanın ilk dijital ürünü olacak "compact disc player"ı piyasaya sundu.
       * 1985 yılında taşınabilir el kamerasını üreten Sony, 1995 yılında video oyunları sektörüne girdi. Şirket, 1996 yılında video kasetlerinin pabucunu dama atarak video disc'i üretti.
       * Robot köpek.....
       * Her zaman yeni teknolojilere imza atmayı başaran Sony, Asya krizi nedeniyle bu yıl küçülme kararı aldı.
       * Krizden kurtulmak için 2003 yılına kadar sürecek yeniden yapılanma projesini başlatan şirket, üretim gücünün yüzde 10'unu oluşturan 17 bin işçinin çıkartılmasına karar verdi.
       * Yeniden yapılanma kapsamında dünyadaki 70 fabrikasını 55'e indirecek olan Sony, 10 ayrı şirkete dağılan faaliyetlerini merkezi bir yapıda sürdürme kararı aldı.