Ekonomi Yabancı yüzde 15 kâr yazdı

Yabancı yüzde 15 kâr yazdı

01.08.2008 - 00:40 | Son Güncellenme:

Borsanın Anayasa Mahkemesi’nin karar açıklamasından önce hızla yükselişe geçmesi, ‘Birileri bilgi mi aldı?’ sorusunu gündeme getirdi. Bir hafta öncesinde alıma geçen yabancıların kârları dolar bazında yüzde 15’i buldu

Yabancı yüzde 15 kâr yazdı

AKP’nin kapatılması davasında kararın açıklanmasından sonra hızla yükselmeye başlayan borsadaki hareketlilik dün hızını kesmekle birlikte devam etti. Güne yüzde 4.5 primle başlayan İMKB, kâr satışlarıyla günü yüzde 2.08 yükselişle kapadı.
İki gündür borsa kulislerinde, Anayasa Mahkemesi’nin kararı öncesinde yaşanan büyük yükseliş, ‘oyuncuların isabetli tahminlerinden mi kaynaklanıyor, yoksa birileri haber mi aldı?’ spekülasyonun dolaşmasına yol açtı. Borsanın ağırlıklı olarak yabancı emirleriyle yükseldiğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

‘Son bir haftadır aldılar’
Borsa kapatma davasının gündemde olduğu son bir ay içinde yüzde 27.10 oranında prim yaptı. Karar öncesindeki son 8 gündeki kazanç yüzde 12’yi bulurken arka arkaya yayımlanan yatırımcı banka raporlarında ‘kapatılmama ihtimalinin arttığı’na yönelik tahminler geliyordu.
Goldman Sachs, Lehman Brothers ve JP Morgan’ın ‘AKP kapatılmayacak’ yönündeki açıklamalarının ardından İMKB, yabancı alımlarıyla yükselişini hızlandırdı. Ancak, borsadaki yabancı, tahminin ötesinde bilgiye dayandığı izlenimi veren bir alım kararlılığı sergiledi.
Bir piyasa uzmanı, “Haber sızdı mı bilemeyiz. Ama yabancıların bizden doğru pozisyon aldıkları ortada” dedi.
Borsada son bir aydır alıma geçen yabancıların dolar bazında yüzde 33 oranında kazanca imza attığına değinen aynı yetkili, “Yabancı alımları borsada 1 Temmuz’da yoğunlaştı. Bu dönemdeki kur ve endeks seviyesine göre yabancıların borsadaki kazancı yüzde 33’ü buldu. Yabancı alımlarının ağırlık kazandığı son bir haftadır gündeki kazançları ise dolar bazında yüzde 15’i buldu” dedi.

Haberin Devamı

Yabancıdan yarım milyar dolarlık giriş
Bankalararası piyasada 1.16 YTL seviyesinden açılan dolar, 1.1545 YTL’ye kadar geriledi. Dolar böylece, ocak ayındaki seviyelerine geriledi.
Finansbank döviz piyasalarından Ömer Ünveren, “Yurtdışından yaklaşık yarım milyar dolarlık girişi oldu ve bu da kuru 1.16’nın altına indirdi. Mahkemenin kararından sonra YTL’ye ilgi artt›” dedi.
Bono faizi yaklaşık 1 puan gerileyerek yüzde 18.82’ye indi.

ML: Türkiye’de piyasalar tekrar rayına oturdu
Uluslararası yatırım danışmanlık kuruluşu Merrill Lynch, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yle ilgili verdiği kararın ardından, Türkiye’deki piyasaların tekrar rayına oturduğunu bildirdi.
Merrill Lynch, bu kararın ardından, Türkiye’de gittikçe artan siyasi istikrarsızlığın hızlı bir şekilde ortadan kalkacağını vurguladı. AKP hükümetinin, bundan böyle ekonomik yapısal reformlara öncelik vermesinin beklendiği belirtilerek, siyasi reformların ise ikinci aşamada yer alacağı ifade edildi.
Piyasaların normale dönmesinin ardından, bundan böyle Avrupa Birliği’ne ilişkin reformların da gündeme geleceği, AB çıpasının sürdürüleceği vurgulandı. n AA

Haberin Devamı

Citi, Türkiye’nin ağırlığını nötr’e yükseltti
Citigroup, olumlu olarak nitelendirdiği Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatmama kararının ardından Türkiye’nin ağırlığını yeniden nötr’e yükselttiğini açıkladı. Citi’nin açıklamasında, kararın piyasa dostu olduğu ve görünüm üzerindeki büyük belirsizlikleri kaldırdığı belirtilerek, finans piyasaları tarafından memnuniyetle karşılanmasının beklendiği ifade edildi.
 REUTERS

İMKB?Başkanı: Son 1-2 günde yerli ve yabancı alıma geçti
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, sağduyu beklentisiyle son 1-2 günde, yerli ve yabancı yatırımcıların alıma geçtiğini belirterek, yeni yatırımcıların da bu trend doğrultusunda geleceğini söyledi.
Erkan, Türkiye ekonomisinin büyük  potansiyele sahip olduğunu, yabancı kurumsal yatırımcıların da bunu gördüğünü belirterek, “Yabancı çıkışı olmadı. Repo piyasasında beklemekteler. Fırsatları arayıp tekrar piyasaya giriyorlar. Bu da Türkiye’ye olan güvenlerini gösteriyor” dedi.
Türkiye’nin makul bir karar çerçevesinde yoluna devam edeceğine inandıkları için yatırımcıların, piyasadan çıkmadıklarını yineleyen Erkan, yaklaşık 1 haftadır piyasada alımlar olduğunu ifade etti.
Siyasi belirsizliğin ortadan kalktığına, ancak uluslararası piyasalardaki belirsizliğin devam ettiğine işaret eden Erkan, bundan sonra Türkiye piyasasının da uluslararası trendler doğrultusunda kendine göre bir yol çizeceğini kaydetti.
AKP kapatma davasının sonucunun borçlanma maliyetlerini pozitif etkileyeceğini ve Türkiye’nin önünü açtığını ifade eden Hüseyin Erkan, yabancı yatırımcıların Türkiye’nin geleceğine inandıkları için yatırımlarına  devam edeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

‘Gündem artık büyüme olmalı’
Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında kapatmama kararına iş dünyasından olumlu açıklamalar gelmeye devam ediyor. İş dünyasının ortak görüşü, ‘belirsizliğin sona erdirilmesi olumlu bir gelişme, artık ekonomiye odaklanılması gerektiği’ yönünde birleşiyor.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, “Artık öncelik, toplumsal uzlaşma, barış, huzur ve kalkınma olmalı,  bu çerçevede, süratle ekonomiye odaklanılmalıdır. Yatırım ve üretim ortamının iyileştirilmesine, rekabet gücünün artırılmasına yönelik reform süreci hızla tamamlanmalıdır” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz  Satıcı, Anayasa Mahkemesi’nin dünkü AKP’yi kapatmama yolundaki kararının ardından gündemin büyüme olması gerektiğini söyledi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Tahir Uysal da, “Kapatma davası sürerken yabancılar temkinliydi; onlar da bakışlarını daha olumluya  çevirirler, yatırımlar için beklemedeydiler bunu hayata geçirirler” dedi.
Müstakil Sanayiciler Derneği Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Yatırımlar kaldığı noktadan devam edecektir” diye konuştu.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Siyasal gündem sona ersin, Hükümet gücünü ekonomiye harcasın” dedi.
Sektörel Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, “Meclis tatile girmeden çalışmalarına devam etmeli, Türkiye kaybettiği iki yılı kurtarmak için gündemine ekonomiyi ve AB reformlarını almalıdır” dedi.