Ekonomi Yakmayana yakan kadar gaz faturası

Yakmayana yakan kadar gaz faturası

27.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pay ölçerli merkezi ısıtma sisteminin bulunduğu sitelerde, bazı daire sahiplerinin kullanmadıkları halde yüksek 'ısınma faturası' ödemesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. 'Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik' 2008 yılında yürürlüğe girdi. Yönetmelik, merkezi pay ölçer sistemi ile ısıtıcılarını çalıştırmayanların da dairesinin metrekaresine bağlı olacak şekilde fatura ödemesini öngörüyor.

Yakmayana yakan kadar gaz faturası

 

Başakşehir'de bir sitede oturan, kamu kurumunda çalıştığı için isminin açık verilmesini istemeyen İ.Y., geçen ay ısıtma sistemini hiç çalıştırmadığını söyledi. Isıtma ücreti olarak 15 liralık fatura ödeyen İ.Y., sistemi hiç çalıştırmadığı için site yönetimi tarafından ayrıca 418 lira ek ücret yansıtıldığını dile getirdi.

Haberin Devamı

‘15 derece’ kriteri

Konuyu değerlendiren Türkiye Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) Başkanı Yahya Sağır şunları söyledi:

"Gelen şikayetlere baktığımızda 'Doğalgazı yakmıyorum, ama fatura ödüyorum' diyen kat maliklerimiz var. Bunun sebebi 'Isıtma Ölçer Yönetmeliği'. Termostatik vana ayarı 15 derece altında olan veya hiç yakmayan, okunamayan pay ölçerlerde 15 derecenin üzerinden faturalandırma yapılabilir ve yapılmaktadır. Cezai işlem değil aslında emsal uygulama. Isıtmasını kapatan, pay ölçerini kapatan, vanalarını kapatan herkese uygulanıyor. Üst kat, alt kat yakıyor, orta kat yakmıyor. Çünkü bu iki kat orta katı ısıtıyor.”