Ekonomi Yapılandırma için geri sayım

Yapılandırma için geri sayım

10.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapılandırma kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vatandaşların çeşitli kamu kurumlarına 30 Nisan’a kadar olan bazı borçlarının yapılandırılmasını düzenleyen kanun, firmalara da matrah artırım yoluyla vergi barışı getiriyor.

Yapılandırma için geri sayım

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan’a kadar olan bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Yapılandırmaya başvurular, ilgili tebliğlerin yayınlanmasının ardından kısa bir süre içinde başlayacak. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’a göre, vatandaşların kamu kurumlarına olan borçlarının yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilendirmede öngörülebilirliğin artırılması ve geçmiş vergi dönemlerine ilişkin olası risklerin ortadan kaldırılması, kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi için işletme kayıtlarının işletmelerin içinde bulundukları fiili duruma uygun hale getirilmesi, işletmelerin bilançolarında yer alan gayrimenkuller ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetler için yeniden değerleme yapılması imkanının sağlanması, karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmaması sağlanacak.

Haberin Devamı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi meslek kuruluşlarını bazı alacakları da yapılandırılabilecek.

Taksitli ödeme imkanı

İşletmelerin matrah ve vergi artırımı üzerine hesaplanan vergiler, ikişer aylık dönemler halinde azami 6 eşit taksitte ödenecek. Yapılandırılacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edecek. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacak.

Kovid-19 cezaları hariç

Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak.

Hiç gelir testine girmemiş genel sağlık sigortalılarının, 30 Kasım’a kadar gelir testine gitmeleri halinde, belirlenecek gelir durumlarına göre tescillerinin güncellenmesi sağlanacak.

Milliyet okurlarına ‘adım adım’ anlatılacak

Haberin Devamı

Kovid-19 salgınında ödeme güçleri zayıflayan mükellefleri rahatlatmak amacıyla çıkarılan yapılandırma kanunu vergiden prim borçlusuna kadar pek çok mükellefe rahat bir nefes aldıracak. Mükellefler sadece kesinleşmiş değil inceleme, hatta dava aşamasındaki borçları için de yapılandırmaya başvurabilecek.

Yapılandırma kanunu, bir anlamda ‘vergi barışı’ özelliği de taşıyor. Geriye dönük olarak 5 yıllık süre için vergi ve matrah artırımına giden mükellefler hakkında söz konusu yıllara ilişkin olarak başlatılmış incelemeler ortadan kalkacak.
Milliyet, borç yapılandırmasına ilişkin kanundan nasıl yararlanılacağını bir yazı dizisiyle okurlarına aktaracak. ‘Adım Adım Yapılandırma’ başlıklı dizide, okurlar şu soruların yanıtlarını bulacak:

Yapılandırmadan kimler yararlanabilir?

Hangi borçlar için ne zamana kadar başvurmak gerekir?

Ödeme imkanları neler?

Peşin ödeyene indirim var mı?

Vergi ve matrah artırımına giden mükellef hangi imkanlardan yararlanabilecek?