Ekonomi Yatırımcının emrine amadeyiz

Yatırımcının emrine amadeyiz

25.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye yatırım yapacak yabancı yatırımcılara ve Türk girişimcilere seslenerek, “Ülkemize yatırıma gelen herkesin tüm imkanlarımızla yanındayız. İlgili tüm kurumlarımız, girişimcilerimizin emrine amadedir” dedi.

Yatırımcının emrine amadeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin son 15 yılda katettiği mesafenin önemine dikkat çekerken, 2023 yılı hedeflerine büyük bir hızla ilerlediklerini söyledi. Bu anlamda Türkiye’yi 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek istediklerini hatırlatan Erdoğan, bu konuda yatırımcıların ve girişimcilerin önemine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Amacımız, ihracatını 500 milyar dolara, milli gelirini 2 trilyon dolara çıkarmış, her alanda, tasarımdan üretime söz sahibi bir ülke olarak kendimizle birlikte, tüm dostlarımızı da ileriye taşımaktır. Ülkemize yatırım için gelen herkesin tüm imkanlarımızla yanındayız. Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Yatırım Ofisimiz başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlarımız da girişimcilerimizin emrine amadedir. Aynı şekilde yurt dışında yatırım yapan kendi iş adamlarımızın da hep yanında olduk, olmayı sürdüreceğiz. Dışarıdan ülkemize gelen yatırımlarla, ülkemizden dışarıya giden yatırımlar bizim gözümüzde aynı değerdir.”

Yatırımcının emrine amadeyiz

‘Dünya kazan biz kepçe’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından CNR Expo’da düzenlenen 17. MÜSİAD EXPO’nun kapanış ve Uluslararası Genç İşadamları Kongresi’nin (UGİK) açılış törenine katıldı.

Haberin Devamı

Karşılıklı yatırım ve ticaret hareketinin yoğunlaştığı derecede herkese faydasının artacağını vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin imkanlarının ve potansiyelinin yurt dışında hâlâ yeteri kadar anlatılamadığını düşündüğünü söyledi. Erdoğan, “Malumunuz bizim ‘gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür’ diye nakaratı olan bir türkümüz var. İşte ticarette ve siyasette işler öyle olmuyor. Gitmediğinizde, görmediğinizde, oturup konuşmadığınızda, çağırıp misafir etmediğinizde elinize hiçbir şey geçmiyor. Onun için hep birlikte dünya kazan, biz kepçe misali olarak dolaşacağız. Kendimizi anlatacağız. Karşımızdakileri dinleyeceğiz ve adım adım hedeflerimize ulaşacağız” dedi.

Turizmde tarihi rekor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin son 16-17 yılda katettiği mesafenin milletin el ele vermesiyle kazanıldığına dikkat çekerken, ekonomik verilerle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

“Bu dönemde ülkemizi küresel finans krizine ve darbe girişimine rağmen yılda ortalama yüzde 5.8 oranında büyüttük. Ülkemize 201 milyar dolar tutarında uluslararası yatırım çektik. Türkiye’nin milli gelirini 236 milyar dolardan 851 milyar dolara, ihracatımızı 36 milyar dolardan 167 milyar dolara yükselttik. Turizmde bu yıl tarihi bir rekor kırarak 40 milyon ziyaretçinin üzerine çıkıyoruz. Döviz rezervlerimiz bir dönem 130 milyar doların üzerine çıkmıştı, son dönemde epeyce bir gerileme olsa da tekrar 90 milyar doların üzerine çıktık. Göreve geldiğimizde IMF’e olan borcumuz 23.5 milyar dolardı. O defteri kapattık.”

Haberin Devamı

‘Faizsiz konut finansmanı önemli bir alternatif’

Fuar vesilesiyle MÜSİAD’ın gündeme getirdiği başlıkları, ülkeye katkı sağlaması ve dünya için model oluşturması bakımından değerli bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Projelerden biri Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsasının kurulmasıdır. Faizsiz konut finansman sistemi projesini kendi alanında yeni bir alternatif olarak değerlendiriyorum. Sanayi sitelerindeki mütevazı imalathanelerin modern üretim tesislerine dönüştürülmesi projesi ülkemizin geleceğine tutulmuş bir ışıktır. ‘Yerli üretim, milli marka’ kampanyasıyla bizim her fırsatta üzerinde durduğumuz politikaya destek veriliyor. Entegre biyogaz, organik gübre tesisleri projesi, ülkemizin tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyeli için yeni bir çözümdür.”

Haberin Devamı

‘Doğal gazsız ilimiz kalmayacak’

Kalkınmanın temel unsuru olan enerjide kurulu gücü yaklaşık 32 binden 88 bin megavata yükselttiklerini vurgulayan Erdoğan, bu kapasitenin 52 bin megavatından fazlasının da yerli kaynaklarla ortaya çıkmasını sağladıklarını söyledi. Erdoğan, “Ülkemizin tüm şehirlerinin doğal gazın konforundan ve temizliğinden faydalanabilmesini temin ettik, yıl sonuna kadar tamamı bitmiş oluyor. Artık doğal gazın gitmediği ilimiz kalmayacak” diye konuştu.

İstanbul Havalimanı 150 milyon yolcu ağırlayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaştırma alanında, Cumhuriyet tarihinin tamamında 6 bin kilometre olan yol uzunluğunu, 26 bin 518 kilometreye, otoyol uzunluğunu bin 39 kilometre ilaveyle 2 bin 753 kilometreye çıkardıklarını söyledi.

Erdoğan, demir yollarında ülkeyi daha önce örneği olmayan yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarıyla donatmaya başladıklarını, hava yollarında katedilen mesafenin iftihar vesilesi hizmetlerden biri olduğunu anlattı. Erdoğan, “Havalimanlarımızın sayısını 30 ilaveyle 56’ya çıkardık. Cumhuriyet Bayramımızda ilk etabının resmi açılışını yaptığımız, yılda 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanımız sayesinde bu sektördeki gücümüzü ve kapasitemizi çok daha ileri bir seviyeye yükselttik. 2023’te yolcu kapasitesi 150 milyona çıkacak. Gerekirse 200 milyona bunu çıkartmamız mümkün” dedi.