Ekonomi Yerli enerjiye yabancı hücumu

Yerli enerjiye yabancı hücumu

30.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

1.5 milyar liralık halka arza hazırlanan Enerjisa’ya, sadece yabancı yatırımcı 3 milyar TL’lik talep gösterdi. Borsanın ilk enerji dağıtım şirketi 9 milyar TL’lik değerle BİST’e adım atabilir.

Yerli enerjiye yabancı hücumu

Yılın ikinci halka arzında yerli, yabancı yatırımcılar Enerjisa hisselerine yoğun talep gösterdi. Yüzde 85’i yabancıya yapılacak halka arz büyüklüğünün 1.5 milyar lirayı geçmesi beklenirken, sadece yabancıların talebinin 3 milyar TL’ye ulaştığı bildirildi. Yurtiçi yatırımcı için yüzde 15, yurtdışı yatırımcı için yüzde 85 hisse ayrıldı. Halka arzla birlikte Borsa İstanbul elektrik dağıtım alanında faaliyet gösteren ilk şirketini listelemiş olacak.

Haberin Devamı

Sabancı’nın Alman E.ON ile ortak olduğu dağıtım şirketi Enerjisa halka arzını Ak Yatırım’la, 22 aracı kurum birlikte yaparken, 1-2 Şubat tarihindeki talep toplamada fiyat aralığı 6.257.50 TL olacak. Şirket 8 Şubat’ta borsada işlem görmeye başlayacak. Halka arzda iki ortak birlikte şirketin yüzde 18 hissesini elinden çıkaracak. Ek satış olması durumunda bu oran yüzde 20’yi bulacak.

Sırada ‘üretim’ var

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, topluluğun en büyük halka arzını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Yabancı ortağımızla sektöre güveniyor, Enerjisa’nın geleceğine inanıyoruz” dedi. Göçmen, Enerjisa Üretim şirketi için de yakında halka arz tarihini açıklayacaklarını bildirdi.

Para ortaklara aktarılacak

Enerjisa Enerji, geçen yıl dağıtım ve satış birimini ayırdı. Mehmet Göçmen, “10 yıllık bir şirketten bahsediyoruz ama aslında 3-4 aylık bir şirket. Biz 6. aydan itibaren bu şirketi ikiye böldük, halka arz ettiğimiz şirket bölünmüş olan şirket olacak” dedi. Göçmen, halka arzdan elde edilecek kaynağın doğrudan hissedarlara aktarılacağını iletti.

Enerjisa Başkan Yardımcısı Keith Plowman ise, E.ON olarak Türkiye’ye ve elektrik sektörü potansiyeline inandıklarını belirterek, “Türkiye büyüyen ekonomisi, artan elektrik talebi, hızlı kentleşme, genç dinamik nüfusu ile çok büyük bir potansiyele sahip” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kâr payı hamlesi

“Halka arzın ilk senesinde 2017 yılı mali sonuçlarına bağlı olarak ilk temettümüzü vermeyi planlıyoruz” diyen Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, bundan sonraki yıllarda da hedeflerinin yüzde 60-70 aralığında temettü dağıtmak olduğunu söyledi.

Kıvanç Zaimler ayrıca, “20 milyon müşteriye hitap ettiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

“Hisselerimizin önemli bir bölümü yabancı kurumsal yatırımcıya satılacak. Yabancı yatırımcının sektöre kazandırılmasına vesile olacağız. Yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Her yıl şebeke iyileştirme ve altyapı çalışmalarımıza 1.5 milyar TL yatırım yapıyoruz.”

Yerli enerjiye yabancı hücumu

‘20 milyon’ abonesi var

- Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin elektriğini veriyor.

- Başkent, Ayedaş ve Toroslar bölgelerinde 14 ilde 20 milyon abonesi var.

- Elektrik dağıtım sektöründe % 26, perakende satışta % 22 pazar payı bulunuyor.

- Şirket toplam olarak 10 bin çalışanı istihdam ediyor.

Haberin Devamı