Ekonomi Yerli üretimle global atak planı

Yerli üretimle global atak planı

30.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Trendyol, uluslararası büyüme planları ve e-ihracat açısından atağa geçtiğini duyurdu. Berlin’de ofis açan platformun hedefinde Türk ürünlerini direkt global pazarlarla buluşturmak için yeni ofisler ve online pazaryeri işbirliklerini artırmak var.

Yerli üretimle global atak planı

 

Duygu Erdoğan / Berlin - Global atağa kalktığını duyuran Trendyol, ilk yurt dışı ofisini Almanya’nın başkenti Berlin’de açtı. Trendyol geçen yıl 90 milyon euro olan ihracatını bu yıl sonunda 400 milyon euro’nun üzerine çıkarmaya hazırlanıyor. 2023 yılında toplam global satış hacmi hedefi ise 1 milyar dolar.

Haberin Devamı

Uluslararası büyümeye odaklandıklarını belirten Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin,gelecek beş yıl içinde cirolarının üçte birinin ihracattan gelmesini öngördüklerini söyledi.

Yeni şehirler sırada

Polonya’da çok büyük bir depo yatırımı ile Türkiye’den yurt dışına ihracatı kolaylaştıracak adımlar attıklarını anlatan Çetin, Lüksemburg, Amsterdam ve ardından Londra’da da ofis açacaklarını dile getirdi. Çetin, “Global ihracat rakamlarımıza bakarak bölgelere karar veriyoruz. Trendyol bundan sonra EMEA bölgesi pazarında en büyük e-ticaret şirketi olma hedefiyle çalışıyor” dedi.

Trendyol, 2021 Ağustos ayında 1.5 milyar dolarlık yeni yatırım turuyla değerlemesini 16.5 milyar dolara çıkardığını duyurmuş ve ‘Decacorn’ tanımına sahip ilk Türk teknoloji şirketi olmuştu. ‘Decacorn’ tanımı, değeri 10 milyar doları geçen şirketler için kullanılıyor.

Haberin Devamı

30 milyondan fazla müşterisi olan Trendyol, Anadolu illerindeki satıcı kitlesini de büyütmeye devam ediyor. Platform üzerinde 260 bin satıcı bulunuyor.

‘Avantajımız büyük’

Türkiye’deki üretim gücü ve marka desteğinin rakipleri karşısında kendilerini rekabette avantajlı hale getirdiğini anlatan Çağlayan Çetin, “En çok Trendyolmilla ürünlerini satıyoruz. Trendyolmilla demek 300’den fazla üreticimiz demek. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde, kadın üreticilerimizin de olduğu büyük bir ekosistem. 1500 yazılım mühendisimiz var, sayı iki bin olacak” dedi.

Şirket alımlarıyla ilgileniyor

Uluslararası yol haritalarını iki strateji üzerine kurduklarını açıklayan Çetin, “İlki uluslararası e-ticaret platformlarındaki Trendyol marka ürünlerimizle e-ihracat payımızı artırırken, Türk markalarını da bu platformlara taşımak. Şu anda 50’den fazla uluslararası e-ticaret platformundayız. İkinci stratejimiz ise Türk üreticilerini ve markalarını platformumuz aracılığıyla global pazarlarla buluşturmak. E-ihracatın yüzde 66’sını Avrupa ülkelerine yaparken, yüzde 23’ünü Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Afrika ülkelerine yaptık. Şu an globalde, yerli üreticilerimizin ürettiği ürünlere Trendyol aracılığıyla ulaşan 4 milyon müşteri bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Orta Doğu’da da lokal olarak yer alma planlarının bulunduğunu belirten Çetin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin barındırdığı avantajlar nedeniyle muhtemelen bölgenin burası olacağını söyledi. Çetin, “Çok aktif bir şekilde hem Avrupa’da hem Ortadoğu’da ciddi şirket ortaklıkları, ciddi şirket alımlarını da şu anda inceliyoruz” dedi.