Ekonomi Yılda 500 bin konut dönüşecek!

Yılda 500 bin konut dönüşecek!

04.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Özhaseki kentsel dönüşümde 2018’de yılda 500 bin konut dönüşümü hedeflediklerini, belediyelerin finansman sorununu çözmek için de ciddi bir bütçe oluşturduklarını açıkladı

Yılda 500 bin konut dönüşecek

Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen İstanbul Fikirtepe’de Pazar günü Başbakan Binali Yıldırım ile toplu temel atma töreni düzenleyecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 1999 Marmara Depremi ardından başlayan dönüşüm sürecinde ilerlemenin çok yavaş olduğuna dikkat çekti. İstanbul’da basınla bir araya gelen Bakan Özhaseki, hem 2016 değerlendirmesini yaparken, hem de 2017 yılı için planları ile kentsel dönüşüme hız kazandıracak çalışmalarını anlattı.
Özhaseki, 250 bini Anadolu’da, 250 bini İstanbul’da olmak üzere 2018 yılından itibaren yıllık 500 bin konutu dönüştürme hedefi koyduklarını söyledi.
Bu anlamda belediyelerin finansman sorununu da çözeceklerini belirten Bakan Özhaseki, “15 yıl içerisinde Türkiye’deki 7.5 milyon yapıyı dönüştürme hedefimiz var. Ciddi bir bütçe oluşturuyoruz. 0 faizli gibi belediyelere büyük krediler açacağız. Her yıl 500 bin konutu dönüştürürsek ortalama ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık bir hacim oluşturmuş oluruz” diye konuştu.
Yavaş ilerliyor
Bakan Özhaseki’nin verdiği bilgiye göre, 2012 yılında çıkan kentsel dönüşüm yasalarıyla tüm Anadolu ve İstanbul’da bağımsız birim olarak yıkılan ve inşasına başlanan birim sayısının 530 bin konut. Ayrıca dönüşüm alanı ilan edilenler ise 435 bin konutu kapsıyor. Bu sayının yetersiz olduğunu belirten Özhaseki, İstanbul’da ise ortalama yıllık 50-60 bin adetlik bir konutu yıkıp yaptıklarını söyledi. Bunun çok yavaş ve yanlış ilerlediğini kaydeden Özhaseki, “Yavaş olduğu rakamlardan belli. Yanlışlığı ise yoğunluğu artırarak devam ediyoruz. İstanbul’daki en büyük yanlışlık bu. İstanbul’un nüfusunun iki kat artması, problemlerin 10 kat daha artması anlamına gelir” diye konuştu.
Tek elden yönetim
Plan yapma yetkisiyle ilgili bir imar karmaşasının yaşanmaması için ‘tek elden’ yönetimin gerektiğini vurgulayan Özhaseki,”Plan yetkisini artık kullanmayacağız. Plan yapma yetkisi mecliste devam etmeli. Kimse tapusunu alıp Ankara’ya gelmesin, yoğunluk istemesin” dedi.

Yeşil alan olacak

Şehrin içindeki askeri alanların ‘kesin’ olarak yeşil alan olacağına dikkat çeken Özhaseki, “Ama şehrin çeperlerinde geniş, üstünde 2 ağaç olmayan askeri alanlar var. Bunları kullanabiliriz. Rezerv alan olarak da kullanılabilir” dedi.

Fikirtepe’de 13 adada temel atılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 10 yıl önce dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’de çözüm ortağı olarak devreye girdiklerini hatırlattı. Bakanlık finansal sorun çeken firmalara ortak olarak projelerin tamamlanmasını sağlayacak. Pazar günü Fikirtepe’de 13 yapı adasında temel atacaklarını, 2 ada da yıkıma başlayacaklarını belirten Bakan Özhaseki, “İflas eden müteahhitlere ortak olduk. Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla orada çözüm ortağı olduk. 15 adada 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis var. Pazar günü bağımsız 10 bin 269 bağımsız biriminin temelini atıyoruz. Fikirtepe’de toplam 35 bin konut yapılacak ve 18 milyar dolarlık bir hacim var” dedi.

Yazarlar