Ekonomi Yılsonuna kadar 100 trilyonluk zam geliyor

Yılsonuna kadar 100 trilyonluk zam geliyor

29.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yılsonuna kadar 100 trilyonluk zam geliyor

Yılsonuna kadar 100 trilyonluk zam geliyor

Yılsonuna kadar 100 trilyonluk zam geliyor

HARUN GÜREK Ankara

IMF’ye 10. gözden geçirme kapsamında verilen ek niyet mektubunun içeriği belli oldu. Mektupta 7.1 katrilyon liralık küçülme önlemlerine yer verilirken KİT’lerde fazla mesainin yüzde 50 azaltılması, Devlet Demir Yolları’nın 10 iç seferinin kaldırılması, Türk Hava Yolları’nın karlı olmayan uçuş hatlarının iptal edileceği ortaya çıktı. KİT ürünlerine yıl sonuna kadar 100 trilyon liralık daha zam yapılacak.

11 Eylül’ün etkisi anlatıldı
IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda dün görüşülen ve Hazine Müsteşarlığı tarafından dün gece yayınlanan ek niyet mektubunda programın mayıs ayında resmen uygulamaya girmesinden bu yana geçen sürede meydana gelen gelişmeler ayrıntılı bir biçimde anlatılıyor. Bu süreç içersinde 3 Mayıs tarihli niyet mektubu kapsamında yapılan düzenlemelerin de anlatıldığı mektupta daha sonra 11 Eylül terör saldırılarının ekonomi üzerindeki etkilerine yer veriliyor.

Güçlendirilmiş program
11 Eylül terör saldırılarının ekonomideki olumlu ivmeyi bozduğu, borçlanma faizlerine 10 - 15 puan yükselttiğine dikkat çekilen mektupta saldırıların ekonomiye getirdiği olumsuz etkileri gidermek için alınan 7.1 katrilyon liralık küçülme önlemlerine yer veriliyor. Mektupta, saldırılar nedeniyle ekonomideki kötüleşmeyi ortadan kaldırmak için 2002 - 2004 yıllarını kapsayan güçlendirilmiş bir program hazırlanmakta olduğu vurgulanarak, ilave finans desteği gerektiği belirtiliyor.

Niyet’teki küçülme önlemleri
• Akaryakıt Tüketim Vergisi her ay enflasyon oranında artırılacak. Doğalgaza metreküp başına 12 bin 500 lira ATV uygulanacak.
• Özel İşlem Vergisi aralık ayı başında yüzde 50, Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 75 artırılacak. Emlak Vergisi’nde belediyelerin aldığı pay yüzde 4.1’e indirilecek.
• KİT fiyat artışları, Hazine payları, fon gelirleri ve KDV’den 500 trilyon liralık ek kaynak sağlanacak.
• Kamu kuruluşlarından ayrılan eleman sayısının yüzde 50’sinden fazla memur alınamayacak. Kamu işçilerinin özelleştirilen kuruluşlardan kamu kuruluşlarına geçişi engellenecek.
• Zorunlu emekliliği engelleyen genelgenin uygulanabilirlik alanı 50 yaşın altındaki işçilerle kısıtlanacak.
• Düşük performans gösteren işletmelerdeki işçilik maliyeti yüzde 10 azaltılacak.
• Memurların lojman kiraları artırılacak.
• Maaş artışlarında endeksleme yöntemi aynı kalacak, ocak ayında yüzde 10, temmuzda yüzde 5 zam yapılacak.
• İlaçlarda kâr marjları düşürülecek. Yüzde 10 katılım payı kaynakta kesilecek.
• Bağ Kur üyelerinin ödediği sağlık pirimi yüzde 5 artırılacak.
• Konsolide bütçeye tabi kuruluşların bölge müdürlükleri kaldırılacak. Bu kurumlara aktarılan kaynak 300 trilyon lira azaltılacak.
• 2001 yılı sonuna kadar net 100 trilyon lira daha gelir sağlayacak fiyat artışı yapılacak. KİT fiyatları 2002 boyunca enflasyon ve dünya fiyatlarına uygun olarak artırılacak.
• İndirimli tarifeler kalkacak.
• Bütçeden kaynak aktarılan KİT’lerin personel alımı donduruldu. Yeni işe alma, işten ayrılan personelin yüzde 10’uyla sınırlandırıldı.
• KİT’ler işçilik maliyeti yüzde 10 azaltılacak.
• KİT’lerde pirimler kaldırıldı. Fazla mesai giderleri yüzde 50 azaltılacak.
• Planlanmış genel idari harcamalar, reklam, promosyon ve dernek üyelik giderleri de dahil 100 trilyon lira azaltılacak. Hurda satışı ve hammadde tedarikinde sıkı kontrol getirilecek.
• DDY’nin zarar eden 10 seferi kaldırılacak. THY’nin yurtdışı şube sayısı azaltılacak. Kâr getirmeyen uçuş hatları iptal edilecek. Düşük kapasiteli havaalanları kapatılacak.


IMF Türkiye’yi kutladı 3 milyar dolar geliyor
YASEMİN ÇONGAR Washington

Uluslararası Para Fonu IMF’nin İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’ye yaklaşık 3 milyar dolarlık dördüncü kredi dilimini onayladı. IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, onaylamının ardından Türkiye’yi kutladı. Krueger, "Bankacılıktaki reformlar Türkiye’nin mali durumunu iyileştirdi. Merkez Bankası bağımsızlığını kazandı. Özelleştirmede sağlam adımlar atıldı. Türkiye’yi tebrik ediyorum" dedi.
Türkiye’nin, 10’uncu gözden geçirme dönemi sonucunda gönderilen niyet mektubunu değerlendiren IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısının ardından kısa bir açıklama yayımlandı.
IMF açıklamasında, "IMF İcra Direktörleri Kurulu, bugün 3 yıllık stand - by düzenlemesi çerçevesinde Türkiye’nin ekonomik programının 10. gözden geçirme işlemini tamamladı. Kurul’un kararı çerçevesinde Türkiye, yaklaşık 3 milyar dolarlık krediyi IMF’den hemen çekebilecek" denildi. Bu paranın Türkiye’ye cuma günü veya en geç hafta başında ulaşması bekleniyor.

Yeni stand - by
IMF yetkilileri, yeni stand - by kapsamında verilemesi öngörülen 10 milyar dolar ve bir önceki stand - by’dan kalan 4 milyar dolarla birlikte Türkiye’ye toplam 14 milyar dolarlık kaynak daha sağlanacağını açıkladı.










EKONOMİ