Ekonomi "Yollarda kara nokta tehdidi bitiyor"

"Yollarda kara nokta tehdidi bitiyor"

17.08.2012 - 12:02 | Son Güncellenme:

.

Yollarda kara nokta tehdidi bitiyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ramazan Bayramı öncesi sürücüleri uyararak, ”Ramazan Bayramı boyunca biz gerekli tüm önlemleri alıyoruz, ancak bu tek tarafın özverisi ile başarılabilecek bir şey değil. Tek bir vatandaşımızın bile trafik kazasında hayatını kaybetmesine tahammülümüz yok. Lütfen trafik kurallarına uyun, kendiniz ve sevdikleriniz için bayramı acıya dönüştürmeyin” dedi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de son 10 yılda çok büyük bir ulaştırma hamlesi gerçekleştirildiğini ve Türkiye’nin ulaşımın her alanında çok önemli mesafeler kat ettiğini belirtti.

Türkiye’de ulaşımın yüzde 87’i oranında karayoluyla yapıldığını hatırlatarak, gerçekleştirilen büyük ulaştırma hamlesinin en önemli parçalarından birinin bölünmüş yollar olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, ”Bölünmüş yol uzunluğumuzu 10 sene içerisinde 6 bin 101 kilometreden 21 bin 300 kilometreye çıkardık, 2023 yılına kadar 36 bin 500 kilometreye çıkaracağız” dedi.

Bölünmüş yollarla sağlanan kalite ve konfor sayesinde vatandaşların can ve mal güvenliğinin de arttığına değinen Bakan Yıldırım, bölünmüş yollarla trafik kaza sayısında büyük düşüş yaşandığını ve ölümlü kaza oranının 2003 yılına göre yüzde 41 oranında düştüğünü ifade etti. Yıldırım, 100 milyon taşıt/kilometre başına ölü sayısının 2003’te 5,72 iken, bugün 3,37’ye gerilediğini kaydetti.

"Yollarda ’kara nokta’ tehdidi bitiyor”

Haberin Devamı

Tek bir vatandaşın bile trafik kazasında hayatını kaybetmesine tahammülü olmadığını belirten Bakan Yıldırım, devam eden bölünmüş yol çalışmalarının yanında kamuoyunda ”öldüren kara noktalar” olarak nitelendirilen, kaza kara noktaları iyileştirme çalışmalarına da çok önem verdiklerini söyledi.

Bakan Yıldırım, bu yıl toplam 158 noktada iyileştirme çalışması planlandıklarını belirterek, ”Son 10 yılda 832 kaza kara noktasında iyileştirme yaptık ve bu işler için 2012 yılı birim fiyatları ile toplam 316 milyon lira harcadık. Bu yıl ise 40 milyon lira ödenekle 158 kaza kara noktasında daha iyileştirme çalışması başlattık. Bu noktalardan 125 tanesini bu sene içinde bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yapılan bu çalışmalarla yoldan kaynaklı trafik kazalarının neredeyse sıfıra yaklaştığını belirten Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: ”Yolların kalitesi ve konforu arttıkça, kural ihlalleri de arttı maalesef. Yaptığımız araştırmalar çok çarpıcı bir sonuç ortaya koydu. Trafik kazalarının yüzde 89,6’sı hatalı sürücü davranışlarından oluyor. Bölünmüş yollardan önce sürücü hataları ile yol kusurları başa baş gidiyordu. Şu anda yol kusuru hemen hemen yok, ama sürücü hatasından kaynaklanan trafik kazaları maalesef devam ediyor.” -”Bayramı acıya dönüştürmeyin”- Ramazan Bayramı’nda yollardaki trafik yoğunluğunun daha da artacağını hatırlatarak, bayramda yola çıkacak sürücülerden ’yolların kralı olmaz, kuralı olur’ ilkesini dikkate alarak hareket etmelerini istedi. Sürücülerden, kendisi ve sevdiklerinin canını tehlikeye atmamalarını, başta hız limitleri olmak üzere tüm trafik kurallarına uymalarını isteyen Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: ”Ramazan Bayramı boyunca biz gerekli tüm önlemleri alıyoruz, ancak bu tek tarafın özverisi ile başarılabilecek bir şey değil. Tek bir vatandaşımızın bile trafik kazasında hayatını kaybetmesine tahammülümüz yok. Lütfen trafik kurallarına uyun, kendiniz ve sevdikleriniz için bayramı acıya dönüştürmeyin.” Vatandaşların bayramını kutlayan Bakan Yıldırım, Ramazan Bayramı’nın Türkiye’ye ve İslam alemine hayır, mutluluk ve huzur getirmesini temenni etti.