Ekonomi Yüksek Hızlı Tren’de gaza basıyoruz

Yüksek Hızlı Tren’de gaza basıyoruz

29.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir’de kurulu Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ’de (TÜLOMSAŞ) üretilecek 96 Yüksel Hızlı Tren (YHT) seti için ön  yeterlilik ihale tarihi 25 Ocak olarak belirlendi.

Yüksek Hızlı Tren’de gaza basıyoruz

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından alınacak 96 adet YHT, saatte 250 kilometre hız yapabilecek. Tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çalışmasına imkan verecek ‘Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi’ sertifikasına sahip YHT setlerinin üretimi, teknoloji transferiyle üç aşamada gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

İlk aşamada 20 YHT seti yüzde 10 yerlilik, ikinci aşamada 60 YHT seti yüzde 53 yerlilik, üçüncü aşamada özgün bir tasarıma sahip olacak 16 milli YHT seti ise yüzde 74 yerlilik oranıyla üretilecek.

TCDD’nin tüm haklarına sahip olacağı projede teknoloji transfer merkezi ve yerli ana araç üreticisi TÜLOMSAŞ olacak. Üretim de Eskişehir’de kurulu TÜLOMSAŞ’ta gerçekleştirilecek.

Bu projeyle Türkiye, tüm haklarına ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın yurtdışına satış imkanı olan yeni nesil YHT teknolojisine sahip olacak. Gelecekte işletmeye açılması planlanan YHT hatlarının araç ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilecek 96 adet YHT setlerinin demiryolu işletmecisi TCDD Taşımacılık AŞ olacak. Bu setlerin ticari servise girmesiyle TCDD Taşımacılık AŞ araç filosunu büyük oranda genişletecek.

Haberin Devamı

Milli lokomotif de geliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ana demiryolu hatlarında kullanılabilecek milli elektrikli lokomotif üretimi için düğmeye bastıklarını belirterek, “Türkiye’de tasarlanarak üretilmiş en güçlü demiryolu aracı olacak bu lokomotifle 4 milyar doların üzerinde tasarruf sağlanacak” dedi. Arslan, milli üretim seferberliği kapsamında ilk ana hat milli elektrikli lokomotif E-5000’in tasarım ve üretim projesine başlandığını söyledi.

Daha önce başlatılan milli dizel tren seti, milli dizel motoru, E-1000 milli elektrikli lokomotifi, milli yük vagonu ve milli sinyal sistemi gibi projelerin başarıyla hayata geçirildiğine işaret eden Arslan, E-5000 Ana Hat Milli Elektrikli Lokomotifi Projesi’ni de kısa zamanda tamamlayacaklarını belirtti.

İpek Yolu’na ilk tren

Tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak ‘Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nda Türkiye’den gidecek ilk yük treni, Mersin’in Tarsus ilçesindeki Yenice Tren İstasyonu’ndan sefere çıktı.

Tarsus’a bağlı Yenice Mahallesi’nden yola çıkan yük treni, 7 gün içinde Gürcistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’a uğrayacak. Treni uğurlama törenine Vali Ali İhsan Su, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, Kazakistan Demiryolları Multimodal Taşımalar Müdürü Nurzhan Alpyspekov ile Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez katıldı.